09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lidegaard glad for EU's medieovervågning

Danmark støtter propaganda-krig

Lidegaard glad for EU's medieovervågning

Det var den daværende radikale udenrigsminister, Martin Lidegaard, der på EU's udenrigsministerrådsmøde i januar sidste år foreslog, at EU skulle dæmme op for "den massive russiske propaganda".

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har spillet en aktiv rolle for at få EU gå i propaganda-krig mod Rusland.
FOTO: Christian Stæhr/Klima, Energi- og Bygningsministeriet
1 af 1

Danmark har spillet en nøglerolle i at få EU til at overvåge og registrere russisk "disinformation" i danske og udenlandske medier. 

Det var den daværende radikale udenrigsminister, Martin Lidegaard, der på EU's udenrigsministerrådsmøde i januar sidste år pressede på, for at EU skulle dæmme op for "den massive russiske propaganda". Og i foråret sidste år arrangerede Lidegaard en EU-konference i København.

Vi er nødt til at forsvare os mod den russiske disinformation, der giver et forvrænget billede af EU.
Martin Lidegaard (R), tidliger udenrigsminister

– Konferencens formål var at finde ud af, hvordan EU bedst kan bekæmpe russisk disinformation. Det kom der to forslag ud af. Det ene var at oprette en task force. Det andet var at støtte uafhængige medier i Østeuropa, fortæller Martin Lidegaard til Arbejderen.

Få uger efter besluttede EU's regeringschefer at oprette et kontor med 11 ansatte, "East StratCom Task Force", som skal overvåge medier både i og udenfor EU. Det glæder Lidegaard.

– Det er noget, jeg har arbejdet hårdt for. Jeg er glad for, at arbejdet har båret frugt. Vi er nødt til at forsvare os mod den russiske disinformation, der giver et forvrænget billede af EU. Det er klart, at EU's task force foretager en vurdering af, hvad der er information og hvad der er misinformation. Men det, der er vigtigt, er, at vi i vores kommunikation baserer os på fakta, siger Martin Lidegaard.

Ny kold krig i medierne

Professor Frands Mortensen, der er medieforsker på Aarhus Universitet, Institut for Kommunikation og Kultur, finder projektet "problematisk, betænkeligt og ubehageligt".

– Normalt vil vi jo ikke sætte et statsligt organ til den slags i et demokrati. Vi har nogle helt klare menneskeretlige og grundlovssikrede principper om, at stater ikke skal blande sig i mediernes arbejde, siger han til Arbejderen.

– Hvordan kan vi være sikre på, at EU's mod-informationer er korrekte? Og hvorfor korrigerer EU kun nogle oplysninger, men ikke alle? Betyder det, at den disinformation, man ikke korrigerer, er i orden, spørger medieforskeren.

Han mener, at EU's kontor minder om den kolde krig.

– EU's strategi har tre formål: At sikre at EU får sin politik overfor Østeuropa kommunikeret effektivt ud. At støtte såkaldt frie og demokratiske medier ved at uddanne journalister og hjælpe med teknisk udstyr. Samme fremgangsmåde benyttede Vesten sig også af under den kolde krig i forhold til især Afrika. Og endelig vil man registrere og svare på disinformation.

– Det er et led i at fremme en slags psykologisk krigsførelse. Det er noget især NATO-landene har været meget opmærksomme på i kølvandet på krigene i Irak og Afghanistan, påpeger Frands Mortensen.

Samarbejder med CIA-radio

I sin propagandakrig mod Rusland samarbejder EU blandt andet med Radio Free Europe/Radio Liberty, som, ifølge Wikipedia, blev oprettet og finansieret af CIA under den kolde krig.

– Radio Free Europe/Radio Liberty blev også brugt af NATO under den kolde krig til at sende propaganda til indbyggerne i Sovjetunionen. Formålet med EU-agenturet er at fremme EU's politikker i EU's østlige nabolande. Budskabet er, at EU er en god ting, der vil hjælpe befolkningerne på den anden side, fortæller Frands Mortensen.

Foreløbig har EU's Task Force indsamlet 2500 artikler, som angiveligt indeholder "pro-Kreml disinformation".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. sep. 2016 - 08:22   28. feb. 2018 - 16:03

Medier

ml@arbejderen.dk
Fakta: East StratCom Task Force
  •  I marts 2015 besluttede EU's stats- og regeringschefer, at EU's udenrigschef skulle udarbejde en plan for strategisk kommunikation i EU - herunder at oprette en enhed, East StratCom Task Force, som blev operationel i september 2015.
  • Kontoret hører under EU's Udenrigstjeneste og har 11 ansatte – heriblandt en dansker – og holder til på sjette sal i EU's Udenrigstjeneste i Bruxelles. Taskforcen har et netværk bestående af 450 ngo'er, journalister, akademikere, privatpersoner og offentlige myndigheder i mere end 30 lande, der overvåger danske og udenlandske medier.

  • Taskforcen har tre formål: At overvåge "russisk misinformation" og "aflive myter". At give en positiv fortælling om, hvad EU's politikker og værdier er. At støttte "frie og uafhængige røster" i EU's østlige nabolande. 

  • Kontorets skal blandt andet indsamle og registrere såkaldte såkaldt "russisk misinformation" i artikler og indslag samt komme med modinformation. Foreløbig har taskforcen indsamlet 2500 artikler, som angiveligt indeholder "russisk misinformation".

  • Hver uge offentliggør East StratCom Task Force to nyhedsbreve: The Disinformation Review og The Disinformation Digest. Taskforcen driver også Twitter-kontoen EU Mythbusters og Facebook-siden EU vs Disinformation og producerer video'er.

  • Den tidligere danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, var blandt drivkræfterne for at få oprettet East StratCom Task Force.