01 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ingen dansk efterforskning af bombedrab

Minister skyder til hjørne

Ingen dansk efterforskning af bombedrab

Forsvarsminister Peter Christensen er tilfreds med, at Auditørkorpset indtil videre blot følger den undersøgelse, som USA har iværksat af bombardementet, der dræbte 60 syriske soldater, og som to danske F-16 kampfly deltog i.

Først når koalitionens undersøgelse er færdig, vil forsvarsminister Peter Christensen tage stilling til, om der er behov for yderligere at undersøge sagen.
FOTO: Forsvarsministeriet
1 af 1

Forsvarsminister Peter Christensen vil ikke tage stilling til, om der er behov for en uvildig undersøgelse af det bombeangreb den 17. september, som to danske F-16 kamply var en del af, som dræbte 60 syriske soldater.

Danmark har som koalitionsdeltager et individuelt nationalt juridisk ansvar. 
Frederik Rosén, seniorforsker, DIIS

I et svar til Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen gør ministeren det klart, at han foreløbig er tilfreds med, at koalitionen har iværksat en undersøgelse af, om der er sket fejl.

Det danske militær har sendt eksperter til koalitionens hovedkvarter i Qatar for at bistå med undersøgelsen, oplyser forsvarsministeren blandt andet. Han forklarer også, at Forsvarets Auditørkops ikke foretager en selvstændig dansk undersøgelse. De følger blot den undersøgelse, som koalitionen har iværksat.

Først når koalitionens undersøgelse er færdig, vil ministeren tage stilling til, om der er behov for yderligere at undersøge sagen – eventuelt i FN-regi eller ved en uafhængig dansk undersøgelse.

SF og Enhedslisten mener ikke, at det er nok at lade den USA-ledede koalition undersøge bombedrabet. De kræver en uvildig dansk undersøgelse.

Hos Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, understreger seniorforsker Frederik Rosén, at Danmark har et juridisk ansvar for fejlbombningen.

"Danmark har som koalitionsdeltager et individuelt nationalt juridisk ansvar. Det er Danmarks eget ansvar at sikre sig, at de måludpegninger, vi får udleveret af koalitionsledelsen, er korrekte. Hvis vi rammer personer, som ikke er en del af kamphandlingerne, er det ligeledes vores ansvar alene. Således er det også et individuel nationalt ansvar for Danmark at undersøge fejlangrebet på de syriske soldater", skriver Frederik Rosén blandt andet i et notat om fejlbombningen og Danmark juridiske ansvar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. sep. 2016 - 11:46   03. okt. 2016 - 15:13

Danmark i krig

ml@arbejderen.dk
Danmark i krig i Syrien og Irak
  • Den 19. april 2016 vedtog Folketinget et beslutningsforslag fra udenrigsminister Kristian Jensen om "udsendelse af yderligere danske militære bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL i Irak og Syrien".

  • Regeringen vil styrke det danske bidrag i seks måneder med syv F-16 kampfly (heraf tre i reserve) og 110 personer (teknikere, logistikere m.fl.) samt et C-130J transportfly og 60 personer. Hertil kommer specialoperationsstyrker på op til 60 personer som udsendes uden hjemtagelsesdato.

  • I forvejen har Danmark 170 mand i Irak og en radar, der overvåger luftrummet i Irak og det østlige Syrien.

  • Samtlige danske militære bidrag skal kunne indsættes i både Irak og Syrien. Det vil være første gang, Danmark kaster bomber i Syrien.

  • Den militære intervention sker uden et FN-mandat, og uden at den syriske regering har godkendt, at Danmark sender bomber og soldater til Syrien.

  • Forslaget bliver bakket op af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale og Konservative. Enhedslisten, SF og Alternativet er imod.

  • Læs alle artikler om emnet på Arbejderens temaside.

  • Foto: Morten Hausborg/HOK