12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kapitalfond står bag SU-nedskæringer

Trækker i trådene

Kapitalfond står bag SU-nedskæringer

Danmarks største kapitalfond har spillet en væsentlig rolle i at promovere de forslag, som indgår i regeringens udspil til 2025-plan, som lægger op til at skære ned på SU'en.

Axcelfuture afholdt marts konference i København, hvor de her fremlagde deres anbefalinger til omfattende omlægning af SU-systemet
FOTO: Axcelfuture
1 af 1

Danmarks største kapitalfond, Acxel, har haft indflydelse på regeringens nyligt bebudede SU-forringelser, som blev lanceret i august.

Derfor vil jeg også gerne kvittere Axcelfuture for de interessante forslag.
Ulla Tørnæs, uddannelsesminister.

Kapitalfonden Axcel investerer i og opkøber danske og udenlandske virksomheder. Fonden har også nedsat en tænketank, som er samlet i foreningen Axcelfuture, som arbejder for at “sikre de bedste forhold for erhvervslivet”.

Erhvervsledere bag ekspertpanel

I marts afholdte Axcelfuture en konference, hvor blandt andre uddannelsesminister Ulla Tørnæs var inviteret sammen med en lang række repræsentanter fra den danske erhvervstop. Her fremlagde tænketanken anbefalinger til omfattende omlægning af det nuværende SU- og uddannelsessystem, blandt andet forslaget om at fratage SU-støtten til kandidatstuderende.

I Axcelfutures ledelse sidder flere erhvervsledere, blandt andet tidligere Nordea-chef Peter Schütze, bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus Lars Munch og Eivind Kolding, der indtil 2013 var ordførende direktør for Danske Bank.

Ifølge de studerendes formand er det et demokratisk problem, at en gruppe fra en privat kapitalfond "kan slippe afsted med" at få indflydelse på uddannelsesområdet.

– Axcelfuture spiller en skræmmende rolle. At et ekspertpanel, som består af en samling prominente  repræsentanter fra magteliten, får lov at sætte dagsordenen i uddannelsesdebatten, det er usundt rent demokratisk, siger Yasmin Davali fra Danske Studerendes Fællesråd.

Minister kvitterer 

På konferencen takkede Ulla Tørnæs for de fremlagte forslag:

– Derfor vil jeg også gerne kvittere Axcelfuture for de interessante og gennemarbejdede forslag. Det er noget, jeg tager med mig videre. Tak for det, lød det fra ministeren.

Kun få måneder efter konferencen fremlagde regeringen sit spritnye SU-udspil, hvor flere af Axcelfuture's forslag går igen.

Arbejderen har bedt uddannelsesminister Ulla Tørnæs redegøre for, i hvilket omfang hun er blevet inspireret af Axcelfutures anbefalinger på uddannelsesområdet. 

"Axcelfutures ekspertpanel har været ét bidrag i debatten af mange. Samtidig med, at jeg har lyttet til forskellige eksperters anbefalinger, har jeg naturligvis fremlagt den model, som jeg mener bedst bidrager til at løse de tre udfordringer, som vi har i vores SU-system", skriver ministeren i en mail til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. okt. 2016 - 08:48   13. okt. 2016 - 10:19

SU

kkp@arbejderen.dk
2025-plan

Regeringens 2025-plan betyder blandt andet:

  • Stigning i de offentlige serviceudgifter på gennemsnit 0,5 procent om året frem til 2025. Heraf afsættes én milliard kroner om året fra 2019 til bedre sundhed, ældrepleje og anden kernevelfærd. 800 millioner kroner om året afsættes fra 2019 til styrket national sikkerhed (forsvar, politi, terrorindsats mv.).

  • Skattenedsættelse for godt 4,5 milliarder kroner i form af et nyt jobfradrag til beskæftigede. Nedsættelse af topskatten for cirka 1,5 milliarder kroner for indkomst under én million kroner om året. Nedsættelse af skatten på aktie og kapitalindkomst. 

  • Gradueret loft over børnechecken, så den aftrappes med antallet af børn.

  • Folkepensionsalderen hæves med seks måneder den 1. januar 2025 - fra 67 til 67,5 år. Efterlønsalderen forhøjes tilsvarende med seks måneder den 1. januar 2021 - fra 63 til 63,5 år. Obligatorisk pensionsopsparing. Ny seniorfleksjobordning målrettet nedslidte. Forringelse af seniorjobordning.

  • Omlægning af uddannelsesstøtten, så SU-stipendier og rentefrit SU-lån hver udgør halvdelen af det samlede beløb, de studerende maksimalt får til rådighed. SU-stipendierne nedsættes med 20 procent og begrænses til normeret studietid. Samtidig får unge under uddannelse højere fribeløb ved studiejob.

  • Mulighed for at kunne afvise asylansøgere på grænsen. Ikke flere kvoteflygtninge i 2016 og sparede midler prioriteres i stedet nærområdeindssatsen.