Regeringen har pålagt kommunerne samlet set at spare 500 millioner kroner på serviceudgifterne i 2017. Mere end halvdelen af det beløb skal ifølge regeringen findes i kommunernes administration.
Der nedlægges mange stillinger og de tilbageværende ansatte er ved at segne under arbejdspresset.
Alle landets 98 kommuner har nu vedtaget næste års budgetter. Først omkring årsskiftet ved vi, om regeringens sparekrav er opfyldt. Men kommunerne har kæmpet hårdt for at overholde den snævre ramme, oplyser formanden for Kommunernes Landsforening Martin Damm.
HK Kommunal oplever over hele landet, at kommunerne sparer på administrationen, mens de forsøger at friholde daginstitutioner, skoler og ældrepleje.
Hårdt arbejdspres
Arbejderen har været i kontakt med fire lokale formænd for afdelinger af HK Kommunal. Alle fortæller om konstante nedskæringer på det administrative område. Der nedlægges mange stillinger og de tilbageværende ansatte er ved at segne under arbejdspresset.
– Vi hører mange politikere sige, at de vil have flest mulige besparelser på administrationen, så de kan friholde kernevelfærden, siger Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal Østjylland.
– Men jobkonsulenten, byggesagsbehandleren, ansatte i borgerservice og dem, der behandler sager om sygedagpenge, er allesammen administrative medarbejdere. Hele 85 procent af vores medlemmer har direkte borgerkontakt, tilføjer han.
I alle de ni kommuner, der hører under HK Østjylland, bliver der sparet på administrationen i 2017. I Aarhus skal der for eksempel spares 17 millioner kroner og yderligere 15 millioner kroner i 2018.
Samme billede tegner sig på Sjælland. I for eksempel Holbæk sparer kommunen op mod 40 millioner kroner på administrationen næste år.
Winnie Axelsen, formand for HK Kommunal Hovedstaden, kan fortælle, at i Halsnæs skal fem HK'ere afskediges i 2017. Også i Ballerup skal der igen spares. Her har der været tre opsigelsesrunder i 2016. Hver gang er fire administrativt ansatte blevet fyret.
I Albertslund skal der nedlægges 10 stillinger i 2017, og sådan er billedet mange andre steder.
Protester har virket
Mens der gås hårdt til det administrative område, har mange kommuner været mere tilbageholdende med at spare på skoler, børn, ældre og handicappede i 2017, hvor der skal være kommunalvalg.
Fagforbundet BUPL glæder sig over, at der samlet set på landsplan ikke spares på børneområdet. Nogle kommuner skærer ned, men det opvejes af andre, som bruger flere penge på børnene.
For et par måneder siden var der lagt op til, at 54 kommuner ville spare på vuggestuer og børnehaver. Efter protester mange steder er det endt med, at "kun" 39 kommuner skærer ned på børneområdet.
Men formand for BUPL, Elisa Bergmann, bekymrer sig over, at flere af de kommuner, der skærer ned, allerede i dag har mange udsatte børn og dårlige normeringer i daginstitutionerne.
Der er ingen andre organisationer end BUPL, der allerede nu har et præcist billede af budgetterne på deres område.
Men også på skoleområdet, ældre og handicappede tegner der sig et billede af, at nogle kommuner skærer ned, mens andre laver lidt genopretning, og mange holder status quo.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278