Finanslovsaftalen mellem regeringen og dens støttepartier betyder lidt ekstra penge til børn og ældre over de næste fire år, mens der ikke er én krone ekstra til socialt udsatte.
Regeringen undlader helt ambitiøse investeringer i socialt udsatte.
Benny Andersen, Socialpædagogerne
Der afsættes 580 millioner kroner i perioden 2017 til 2010 til at styrke børnehaver og vuggestuer, så "både trivsel og læring øges for det enkelte barn".
Regeringen vil i starten af 2017 præsentere et samlet udspil for daginstitutionsområdet, hvor det præciseres, hvordan pengene skal bruges.
Hvis alle pengene bruges på at ansætte flere pædagoger, svarer det til i alt 360 nyansatte til fordeling i landets 98 kommuner, viser beregninger fra fagforbundet BUPL.
Biler er vigtigere
BUPL's formand Elisa Bergmann er glad for, at der kommer flere penge til børneområdet.
– Men det er klart, at 580 millioner kroner over fire år ikke løser de historisk dårlige normeringer med et trylleslag, siger hun.
Dennis Kristensen, formand for FOA, der organiserer pædagogmedhjælperne, noterer sig, at der er afsat færre penge til børnene end til at sænke registreringsafgiften. Regeringen og dens støttepartier vil bruge 950 millioner kroner de næste fire år til af sænke afgiften på de dyrere biler. Samtidig forlænges den fastfrysning af grundskylden, der blev besluttet i finansloven sidste år, til også at gælde i 2017.
– Det er åbenbart vigtigere for regeringen, at de rigeste i Danmark får billigere biler og slipper afsted med at betale mindre i boligskat end at sikre, at vores børn går i institutioner, der har tilstrækkeligt med voksne, siger FOA-formanden.
Han glæder sig derimod over, at finansloven indfører en klippekortordning til ældre på plejehjem og afsætter ekstra penge til at etablere køkkener lokalt på plejehjemmene.
Klippekortsordningen betyder, at en beboer på plejehjem vil få cirka en halv times ekstra hjælp om ugen til aktiviteter, der ligger udover den daglige pleje.
Der skæres i plejen
Men det løser ikke problemerne i ældreplejen, hvor der i årevis er skåret ned, understreger Dennis Kristensen.
– Antallet af ældre stiger eksplosivt i disse år, men der bliver ikke afsat flere penge til ekstra personale. Det siger sig selv, at basisniveauet for ældreplejen vil falde, når færre ansatte skal tage sig af flere ældre, der tilmed lever længere, siger han.
Ældre Sagen glæder sig over de ekstra to milliarder kroner, ældreområdet får over de næste fire år. Organisationen understreger, at der er brug for al den hjælp, plejehjemsbeboerne kan få, fordi der i høj grad mangler aktiviteter og samvær på plejehjemmene.
Boligydelse går fri
Samtidig hilser Ældre Sagen med glæde, at regeringen med finanslovsaftalen endeligt har droppet at gennemføre den planlagte nedskæring på pensionisternes boligydelse. Ydelsen gives til pensionister, der har en lav indkomst og høj husleje.
Det vakte ramaskrig, da regeringen og dens støtteparti sidste år ville skære i støtten. Efter voldsomme protester blev forslaget sparket til hjørne.
Mens der er behersket glæde i fagforbund og interesseorganisationer over tiltagene på børne- og ældreområdet er der skarp kritik fra Socialpædagogernes Landsforbund over den manglende indsats på det sociale område.
Forbundets formand Benny Andersen undrer sig over at socialpolitikken stort set ikke nævnes med et ord i finansloven og over, at der ikke afsættes én ekstra krone til socialt udsatte.
– Det er altså en smule forstemmende at se på, at regeringen og støttepartierne helt undlader ambitiøse investeringer i socialt udsatte børn, unge og voksne på denne finanslov. De mennesker, der har mest brug for fællesskab, får intet, og det er rigtig ærgerligt, når vi ved, at sociale investeringer betaler sig både menneskeligt og økonomisk, siger han.
Finansloven vedtages endeligt i Folketinget i midten af december.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278