10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Netværk vil demonstrere og samle underskrifter

Gør klar til protester mod handelsaftaler

Netværk vil demonstrere og samle underskrifter

Der er mange gode grunde til at være imod handelsaftalerne CETA og TTIP - både grønne, demokratiske, røde, solidariske. Et nyt netværk vil samle dem alle og lover kamp til stregen.

Både røde faner, grønne bannere og fagforeningsfaner melder sig nu for alvor ind i kampen mod CETA og TTIP herhjemme.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Den 16. marts indkalder Fællesinitiativet stop CETA og TTIP til demonstration mod de to handels- og investeringsaftaler.

Initiativet, der består af en række miljø- og ulandsorganisationer, partier og fagforeninger, vil lægge pres på politikerne, der til marts skal tage stilling til handels- og investeringsaftalen CETA mellem EU og Canada.

 Her og nu skal vi have bredt debatten ud og sikre at så mange danskere som muligt får kendskab til konsekvenserne af de to aftaler.
Hanne Lykke Jespersen, Prosa

Udover at stable en stor demonstration på benene i København, arbejder initiativet på en række andre aktiviteter.

Netværket søsætter en underskriftsindsamling mod de to aftaler, og vil gennemføre en landsdækkende aktionsuge fra den den 6. til 12. marts for at samle underskrifter og fortælle om de to aftaler.

Herudover vil der om få dage blive oprettet en hjemmeside og en Facebook-side med informationer om konsekvenserne af CETA og TTIP.

Bredt netværk

Blandt de organisationer, der er en del af netværket, er Mellemfolkeligt Samvirke, 3F København, 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, Danske Studerendes Fællesråd, Det Økologiske Råd og Afrika Kontakt. De kommende uger ventes flere organisationer at tilmelde sig. Herudover anbefaler en række partier kampagnen.

De it-ansattes fagforbund Prosa er også med i kampagnen.

- Vi vil især mobilisere vores medlemmer mod aftalen. Det vil vi gøre ved at fortælle dem, hvordan forrykker balancen til fordel for de store firmaer og på bekostning af bedre løn- og arbejdsvilkår, forbrugerbeskyttelse, bedre databeskyttelse og andet, der kan true firmaernes profitter, siger næstformand i Prosa, Hanne Lykke Jespersen til Arbejderen.

- Her og nu skal vi have bredt debatten ud og sikre at så mange danskere som muligt får kendskab til konsekvenserne af de to aftaler. 

Ulandsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke bakker også op.

- CETA og TTIP handelsaftalerne kommer med stor sandsynlighed til at danne skole for fremtidige handelsaftaler – herunder også med verdens fattige lande. Mange selskabers omsætning er større end Danmarks – og meget, meget større end ulandenes – bruttonationalprodukt. Derfor står de store selskaber i en langt gunstigere situation end de enkelte lande, fordi de har langt større ressourcer til at hyre advokater og føre retssager ved domstolen, siger forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, Helle Munk Ravnborg til Arbejderen.

Truer miljø

Hos Det Økologiske Råd frygter man, at krav til miljø og klima vil komme i klemme i de to aftaler.

– Der er vidt forskellige miljøregler i de forskellige lande og især på tværs af Atlanten. For at lette handlen på tværs af landegrænser, skal CETA og TTIP ensrette alle disse regler og krav, siger formand for Det Økologiske Råd, Tue Damsø, til Arbejderen.

– Aftalerne underminerer vores miljø- og klimalovgivning. Eksempelvis har USA kun forbudt få kemiske stoffer mens EU har forbudt flere hundrede. Danmark og resten af EU vil blive udsat for et pres for at tillade flere kemiske stoffer. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jan. 2017 - 10:00   19. jan. 2017 - 13:41

CETA

ml@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA 
Fakta om TTIP

Siden juli 2013 har EU-kommissionen og embedsfolk fra USA forhandlet om en handelsaftale mellem de to økonomiske supermagter.

Aftalen vil blandt andet:

  • Give amerikanske firmaer ret til at sagsøge nationalstater for lokal lovgivning, der mindsker firmaernes overskud.
  • Hvis investorernes særdomstol (ISDS) bliver en del af handelsaftalen kan mere end 47.000 amerikanske firmaer bruge domstolen til at gå til angreb på demokratisk valgte regeringers lovgivning.
  • Andre handelsaftaler har en lignende særdomstol. Derfor har lande verden over allerede gjort erfaringer med den slags beskyttelse af udenlandske investorer.
  • Sagerne behandles bag lukkede døre af særlige erhvervsadvokater. De fleste afgørelser hemmeligholdes.
  • Det var oprindelig planen, at TTIP skulle vedtages i 2015. Men der forhandles fortsat om aftalen.
  • Læs alle Arbejderens artikler om TTIP her.