I mandags var det FN's dag for social retfærdighed. Dagen blev markeret i flere byer med manifestationer mod øget ulighed og fattigdom.
Vi er nødt til at kæmpe for at få ændret det her umenneskelige system.
Gitte Wilsdahl Christensen
I København er Gitte Wilsdahl Christensen en af de første, der er mødt frem til demonstrationen på Højbro Plads.
Egentlig er hun slet ikke frisk nok til at stå her i silende regn og bidende kulde. Hun lider af både depression, angst, diabetes, astma samt gigt og er en af de mange syge, der er på kontanthjælp.
– Jeg er med i dag, fordi vi er nødt til at kæmpe for at få ændret det her umenneskelige system, siger Gitte Wilsdahl Christensen.
Hun erklærer selv, at hun er gift med jorden dejligste mand, der desværre også er på kontanthjælp. Han er uddannet ungdomspædagog, men kan ikke finde arbejde, selvom han har søgt massevis af job. På grund af et ødelagt kraveben, kan han ikke løfte, og er derfor stærkt begrænset i, hvilke job han kan klare.
Ingen penge til mad
Det lykkedes ham ikke at skaffe de nødvendige arbejdstimer for at opfylde 225-timers-reglen, der trådte i kraft sidste år.
Det betyder, at ægteparret siden den 1. november har måtte klare sig begge to for Gitte Wilsdahl Christensens kontanthjælp. Hun har 10108 kroner udbetalt om måneden. Med en husleje inklusiv varme på 9381 kroner for deres treværelses lejlighed er der stort set ingen penge tilbage til mad og andre nødvendige udgifter.
– Indtil videre har vi klaret os med hjælp fra Næstehjælperne og fra familie og venner. Men det er dybt ydmygende at være i den her situation, hvor man føler, at man nasser på andre mennesker, erklærer Gitte Wilsdahl Christensen.
Manden forsøgte at få hjælp fra jobcentret, da han ikke kunne finde arbejde. Men jobcentret aflyste den ene aftale efter den anden. Til sidst mødte mødte han i desperation bare op.
– Men han fik besked på, at nu var vi ovre skæringsdatoen, og da han ikke havde optjent timerne, kunne han ikke længere få hjælp fra systemet, forklarer Gitte Wilsdahl Christensen.
Hun er selv under udredning med henblik på at få bevilget et ressourceforløb og håber, at det lykkes.
I frustration over deres situation har Gitte Wilsdahl Christensen skrevet et brev til statsministeren. Hun håber at få et svar. Men lige nu gælder det arrangementet på Højbro Plads.
Brug for kollektiv kamp
Demonstrationen er gået i gang. Et par hundrede er mødt frem. Blandt talerne er Jan Hoby fra Velfærdsalliancen.
– De rettigheder, vi har tilkæmpet os de sidste 150 år, står for skud. Skal vi ændre det, de kalder nødvendighedens politik, kræver det kollektiv og aktiv handling fra den samlede arbejderbevægelse, understreger Jan Hoby.
Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, lægger i sin tale vægt på, at det ikke drejer sig om, hvor vidt vi skal hjælpe de fattige i Danmark eller andre steder i verden.
– Når otte mænd ejer lige så meget som halvdelen af verdens mennesker, er det absurd at sige, at der ikke er nok til at afskaffe fattigdom for alle, siger han og.
Gitte Wilsdahl Christensen havde håbet på flere deltagere, men er glad for signalerne om fortsat kamp mod de asociale reformer.
Protester i andre byer
I en række andre byer var der også demonstrationer mandag. Udover hovedstaden skrev Aarhus, Slagelse og Asnæs sig ind på landkortet.
I Aarhus mødte omkring 100 op til demonstration foran Rådhuset, hvor der blev tændt lys som en hilsen til alle dem, der ikke kunne deltage på grund af sygdom og fattigdom.
Derefter gik deltagerne i fakkeltog til Værestedet i Jægergårdsgade, hvor der var debat om fattigdom mellem rådmand Thomas Medom, Ole Thvilum fra Kirkens Korshær og Elsebeth Frederiksen fra Brabrand Boligforening.
– Sidstnævnte fortalte blandt andet, at der efter indførelsen af kontanthjælpsloftet er sket en fordobling fra december til januar i det antal varsler om ophævelse af lejemålet, som boligforeningen har sendt ud til dem, der ikke har betalt husleje, siger Viggo Jonasen fra Velfærdsalliancen, der stod bag arrangementet i Aarhus.
I Slagelse var mellem 30 og 50 mødt frem. Her fokuserede talerne på det reformvanvid, vi oplever i Danmark, og på truslerne mod velfærdssamfundet.
– Der var bred enighed om, at vi skal stå sammen i kampen for øget social retfærdighed, siger Janne Toft-Lind, der var med til at arrangere demonstrationen.
I Odsherred var omkring 15 samlet til en manifestation foran Asnæs Centret. Her blev sat fokus på den stigende fattigdom i Danmark, den voldsomme økonomiske ulighed i verden og initiativer som for eksempel Tobinskatten, der kan fremme økonomisk omfordeling.
– Selvom vi ikke var så mange, var det inspirerende at mærke den solidaritet, som kan vises på en hverdag ved et kapitalistisk indkøbscenter, siger Clark Pratt fra Enhedslisten, der var blandt arrangørerne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278