17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tre plejefirmaer gik konkurs i juni

Privat pleje i krise

Tre plejefirmaer gik konkurs i juni

49 private plejefirmaer er gået konkurs siden 2006. Fagforbundet FOA retter skarp kritik af både kommunerne og regeringen for ikke at gøre noget ved problemet.

Mange ældre måtte fredag kigge forgæves efter deres hjemmehjælp efter to nye konkurser i ældreplejen.
FOTO: Andrea Siggard
1 af 1

I fredags gik to private plejefirmaer konkurs. Denne gang var det Din Flexible Service ApS og Pleje Plus ApS, der måtte dreje nøglen om. 

Der er stadig ikke gjort nævneværdige forsøg på at komme de mange konkurser til livs.
Dennis Kristensen, FOA

– Vi taler om konkurs nummer 48 og 49 siden 2006, men stadig er der ikke gjort nævneværdige forsøg politisk på at komme de mange konkurser til livs, siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Tidligere i juni gik DK-Pleje også konkurs. Der var altså hele tre konkurser alene i juni.

Pleje Plus, der annoncerede sin konkurs i fredags, blev den 22. juni fyret af byrådet i Lolland Kommune. Det skete efter tre advarsler. Blandt andet var en nattevagt udeblevet to nætter i træk, og et nødopkald var ikke blevet besvaret.

Det andet firma, Din Flexible Service, ydede hjemmehjælp til 359 ældre i Gladsaxe, Glostrup, Vallensbæk og Rødovre. De skal nu have hjælp fra enten kommunen eller et andet privat firma.

Appel til pårørende

I første omgang koncentrerer de fire kommuner sig om at sikre hjælpen til personlig pleje, mens mange må undvære hjælp til rengøring og andre praktiske opgaver i disse dage.

"Glostrup Kommune opfordrer til, at familie, pårørende, venner og naboer til borgere, der har fået hjælp fra Din Fleksible Service, støtter op og ser om der er behov for hjælp, indtil den nye leverandør kan træde til", skriver Glostrup Kommune på sin hjemmeside.

Direktør og ejer af Din Fleksible Service, Izabela Prejs, begrunder konkursen med, at kommunernes betaling for privat hjemmepleje er blevet nedsat betydeligt.

– Vi har forsøgt at optimere vores drift og effektivisere for at tilpasse virksomheden til de nye priser i de forskellige kommuner, men selvom vi har haft en øget tilgang af borgere, må vi desværre erkende, at det ikke er muligt at drive privat hjemmeplejevirksomhed på en ordentlig måde til de lave udbudspriser, siger Izabela Prejs i en pressemeddelelse.

Søsterfirma fortsætter

Det forhindrer hende dog ikke i at fortsætter med at drive et andet privat plejefirma, søsterfirmaet DFS Plus ApS, som hun også er både direktør og ejer af. 

Ifølge CVR-registret blev DFS Plus dannet i 2016. På det tidspunkt stod det klart, at Din Flexible Service bevægede sig henimod en konkurs.

– Jeg undrer mig over, at kommunerne i flere tilfælde laver aftaler med søster- eller datterselskaber med samme ledelse efter en konkurs. Det betyder, at virksomhederne bare får lov til at køre videre under et andet navn, siger Dennis Kristensen.

Izabela Prejs har forsøgt at overtale de kommuner, der havde kontrakt med Din Flexible Service til i stedet at lave aftale med DFS Plus. En sådan aftale er det lykkedes at lave med Brøndby Kommune.

DFS Plus har udover Brønby aftaler med Høje-Taastrup og Albertslund kommuner.

Ifølge FOA-formanden er en væsentlig årsag til de mange konkurser, at kommunerne vægter prisen højere end kvaliteten. Han opfordrer kommunerne til at tage ved lære af de dårlige eksempler.

– Aalborg Kommune har lært deres lektie efter fem konkurser. Her vægter kvaliteten 70 procent, og der er dialog mellem kommunen, de private leverandører og FOA, inden området sendes i udbud, siger Dennis Kristensen.

Derudover efterlyser han ensartede krav fra Christiansborg til de private plejefirmaers økonomiske stabilitet og arbejdsklausuler om løn og arbejdsforhold.

Regeringen bebudede tilbage i februar et serviceeftersyn af serviceloven, der under Thorning-regeringen blev ændret, så det blev lettere for kommunerne at sende større dele af ældreplejen i udbud. Efter den ændring steg antallet af konkurser.

Men økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) understregede samtidig, at regeringen støtter udlicitering og privatisering i ældreplejen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jul. 2017 - 08:07   06. jul. 2017 - 08:10

Ældrepleje

ur@arbejderen.dk
Konkurser i ældreplejen

Siden 2006 er 49 private plejefirmaer gået konkurs. Antallet fordeler sig således:

  • 2006: 1 konkurs
  • 2008: 1 konkurs
  • 2011: 1 konkurs
  • 2012: 2 konkurser
  • 2013: 8 konkurser
  • 2014: 8 konkurser
  • 2015: 12 konkurser
  • 2016: 8 konkurser
  • 2017: 8 konkurser

Kilde: konkursindex.dk