18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En slave som politisk gave

Mellem stormagter og intriger

En slave som politisk gave

"Kongehusets Joker" er en dokumentarisk fremstilling om slaven Badin, der blev et politisk "hold kæft-bolche" fra den danske til den svenske konge.

Maleren Gustav Lundberg malede i 1775 dette portræt af Badin, den sorte slave i det svenske kongehus. Her i udsnit.
FOTO: Fra bogens forside.
1 af 1

Kan man give et andet menneske som gave? Det skete for drengen Kwasi, en slavegjort dreng fra Dansk Vestindien, hvis historie er dokumenteret af Alex Frank Larsen med bogen "Kongehusets Joker- Fra slavedreng til slotsidol".

Først meget sent bliver Sverige en kolonimagt, og spekulerer i dumpingpriser og børneslaver.

En menneske i gave fra kong Frederik den 5. og overmarskal A. G. Molkte til det svenske hof. Her levede Badin fra 1760, fra sit 10. år, som et interessant stykke legetøj, eksperiment og kæledægge.

Først skulle Badin indordne sig under hoffets strenge normer. Senere være et eksperiment for dronning Lovisa Ulrikas ønske om at afprøve filosoffen Rousseaus tanker om fri opdragelse. Den sorte dreng måtte svare igen og lege på bordene, som ingen anden ved hoffet.

Siden skulle Badin "om-programmeres" til et oplyst menneske med dannelse og normer. Hele tiden i visheden om, at han var den svenske konges ejendom, og at der hurtigt kunne blive bestemt ham en anden skæbne.

Alex Frank Larsen har dykket i de historiske kilder og fører læserne ind i de stormagtspolitiske intriger og rovkrige for at skaffe sig land, indtægter og magt. I det spil skulle Badin være et "hold-kæft-bolsje" til den svenske konge Adolf Frederik.

"Kongehusets Joker" kredser om Badins historie, både som en realitet og som et symbol på, hvordan den stærkestes ret udfoldede sig: Ville man have magt, tog man fra andre - også gerne deres liv. Om man så skulle hente slaver i Afrika. Først meget sent bliver Sverige en kolonimagt, og spekulerer i dumpingpriser og børneslaver.

Senere blev Badin døbt som kristen og fik sin frihed i gave. Han færdedes stadig i og omkring hoffet og måtte sno sig med alle diplomatiets kunster. Han døde i 1822, næsten 75 år gammel.

Bogen er en dokumentarisk fremstilling, skrevet i et sprog, der suger en gennem siderne af personbebeskrivelser, intriger, verdenspolitik, revolutioner og oprør. Lige før det bliver langtrukkent, får man sammenhængen i en brøkdel af et sekund af den ventetid, hvor Badin og mange andre slavegjorte har måttet afvente svaret på: Hvorfor?

02. aug. 2017 - 13:15   08. aug. 2017 - 11:55

Bøger

Karin Busk
Anmelder
4

Kongehusets Joker. Fra Slavedreng til slotsidol. Af Alex Frank Larsen. Informations Forlag.

Af samme forfatter: Slavernes slægt, om efterkommere af slavegjorte i Dansk Vestindien.