Afskaffelse af kravet om to procents effektiviseringer på sygehusene bliver en del af spillet omkring finansloven for næste år.
DF's finansordfører siger, at partiet kun vil stemme for en finanslov, hvis den indeholder afskaffelse af to-procentskravet.
Et flertal af Folketingets partier vil have to-procentskravet fjernet fra 2018. Det står klart efter, at Socialdemokratiet for en uges tid siden meldte ud, at partiet har skiftet holdning.
Socialdemokratiet har indtil nu afvist, at støtte en øjeblikkelig afskaffelse af kravet. Partiet har henvist til, at der først skulle udvikles et nyt styringsredskab for sygehusenes økonomi. Men det stigende antal protester og meldinger om voldsomt arbejdspres fra alle personalegrupper på sygehuse over hele landet har fået partiet til at skifte holdning.
Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale ønsker også en hurtig afskaffelse af to-procentskravet.
DF i nøglerolle
Regionspolitikere fra hele det politiske spektre har længe talt for at få to-procentskravet fjernet. De peger på, at den ensidige fokus på produktivitet i nogle tilfælde blokerer for at sikre patienterne den mest effektive behandling. Men det lykkedes ikke regionerne at få kravet fjernet i den årlige økonomiaftale for 2018. Det nægtede regeringen.
Nu håber regionerne, at det lykkes at komme af med to-procents kravet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2018.
– Produktivitetskravet har overlevet sig selv, så lad os nu få kravet fjernet allerede til næste år, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner i en pressemeddelelse.
Dansk Folkeparti spiller en nøglerolle i, om det lykkes at komme af med kravet. Hvis partiet afviser at støtte en finanslovsaftale, der ikke indeholder afskaffelse af to-procentskravet fra 2018, vil regeringen være tvunget til at give sig.
Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, understreger overfor Arbejderen, at partiet kun vil stemme for en finanslov, hvis den indeholder flere penge til sygehusene og en afskaffelse af to-procentskravet.
Vil I fastholde at to-procentskravet skal væk allerede fra 2018?
– Vi vil forsøge, om det ikke kan lykkes at få det væk allerede i 2018, siger René Christensen.
Han hæfter sig ved, at Danske Regioner har sagt, at det godt kan lade sig gøre med en afskaffelse allerede fra 2018, selvom beslutningen skulle komme efter, at regionerne har vedtaget næste års budgetter.
Forsøg i to regioner
To regioner har meldt ud, at de fra 2017 har fritaget enten alle sygehuse eller udvalgte sygehusafdelinger fra to-procentskravet. Og at de forventer at gøre det samme til næste år.
I stedet for at blive afregnet for den aktivitet, der er i afdelingen, får den enkelte afdeling en fast pose penge og besked om selv at løse opgaven med behandling af et stigende antal patienter.
I Region Sjælland er det alle sygehusene, der officielt er fritaget for produktivitetskravet.
– Men man kan ikke sige, at to-procentkravet er afskaffet. Det er stadig en bagvedliggende forudsætning for budgettet, at der skal arbejdes to procent mere, siger Bruno Jerup, der er medlem af regionsrådet i region Sjælland for Enhedslisten.
– Det er et fremskridt, at regionsrådet siger, at de er imod to-procentskravet, men det står jo stadig i den økonomiske aftale mellem regionerne og regeringen, tilføjer han.
Formanden for Dansk Sygeplejeråd Sjælland, Helle Roland Dirksen, er positiv overfor regionens beslutning, men understreger, at det ikke ændrer på, at der på mange afdelinger er et meget stort arbejdspres.
Samme melding kommer fra John Christiansen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd i Region Syddanmark. Her har et enigt regionsråd besluttet at droppe to-procentskravet på en række udvalgte sygehusafdelinger i år og næste år. De øvrige afdelinger skal stadig effektivisere to procent årligt.
– Det er et skridt i den rigtige retning. Men det betyder jo ikke, at alt er lysegrønt. Der er stadig alt for travlt og plejepersonalet når ikke det, som de burde, siger John Christiansen.
Opfylder de to regioner ikke kravet om to procents effektiviseringer, risikerer de at blive økonomisk straffet af regeringen.
Regionsdirektør Jane Kraglund fra Region Syddanmark siger til Arbejderen, at hun ikke forventer, at regionen bliver straffet i 2017. På mange afdelinger er der sket en produktivitetsstigning, selvom det ikke er det erklærede mål, oplyser hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278