I denne weekend flyver 53 danske unge til den russiske OL-by Sochi ved Sortehavet. Her skal de mødes med 30.000 andre unge fra hele verden. Ens for dem alle er, at de den næste uge skal diskutere fred i verden og økonomisk retfærdighed, dyrke sport og blive klogere på hinandens lande og kulturer.
Jeg tror, at festivalen vil give mig en følelse af, at vi er mange, der har de samme drømme og håb og er klar til at kæmpe for dem.
Kathrine Sørensen, Internationalt Forum
De unge skal deltage på den 19. Verdensungdomsfestival, som arrangeres af Demokratisk Ungdoms Verdensforbund (WFDY) i samarbejde med Det Internationale Studenterforbund (IUS) og internationale og nationale forberedelseskomiteer.
Ideen til festivalen opstod i månederne efter Anden Verdenskrig. Og i 1947 blev den første festival afholdt i Prag, Tjekkoslovakiet. Siden har den været afholdt med jævne mellemrum i 15 forskellige lande. I 2013 blev den afholdt i Ecuador, i 2010 i Sydafrika og i 2005 i Venezuela.
Dette års Verdensungdomsfestival løber af stablen fra den 14. til den 22. oktober. De unge deltagere kommer hovedsagelig fra solidaritetsbevægelser, studenterorganisationer, kommunistiske partier og andre progressive partier og organisationer fra hele verden.
Dansk deltagerrekort
Fra Danmark deltager det højeste antal unge siden murens fald. En af dem, som skal med, er 34-årige Esben Hansen fra Aarhus. Han er også aktiv i Ungkommunisterne, der i 2015 tog initiativ til at oprette en dansk festivalkomité for at mobilisere danske unge til festivalen.
– Jeg glæder mig til at møde tusindvis af andre unge, der kæmper mod krig og udbytning rundt om i verden og kæmper for fred, mod en besættelsesmagt eller for bedre vilkår på deres uddannelse: Kort sagt kæmper for et andet og bedre samfund, siger Esben Hansen til Arbejderen.
Han er talspersonen for den danske festivalkomité, og ser frem til at møde repræsentanter for de millionstore studenterbevægelser fra Sydamerika, Asien og Afrika.
– Og så glæder jeg mig også til at opleve, hvordan Verdensungdomsfestivalen er en talerstol for små, undertrykte lande og for kampe, vi ellers ikke hører om i de etablerede medier herhjemme. Det gælder eksempelvis det lille land Vestsahara med 600.000 indbyggere, der er besat af Marokko. Det er ikke meget, der slipper ud fra det strengt kontrollerede Marokko. Men på festivalen vil repræsentanter for Vestsaharas befrielseskamp fortælle om konflikten.
Netop Vestsahara står den danske delegation nær. For at understøtte det lille lands kamp mod Marokko, har de unge danskere pakket klistermærker og 3000 pjecer på engelsk, spansk og russisk om konflikten, som de tager med på festivalen.
>> LÆS OGSÅ: Udenrigsminister vil ikke hjælpe Vestsahara
Vestsaharas flygtninge er 100 procent afhængige af nødhjælp og bor i flygtningelejre i Saharas ørken. De har organiseret sig som en republik med en kvindebevægelse, en studenterbevægelse og så videre.
Samme drømme og håb
En af de andre danskere, der også deltager på festivalen, er 22-årige Kathrine Sørensen, der er aktiv i Internationalt Forum i Aarhus.
– Jeg glæder mig til at møde en masse nye unge mennesker. Jeg glæder mig især til at møde unge fra Vestsahara og Palæstina og høre om deres kamp mod besættelse og imperialisme. Men jeg håber også, at jeg vil få øjnene op for steder og kampe, jeg aldrig har hørt om.
– Når du deltager på sådan en politisk festival med så mange aktive, kæmpende unge mennesker, tror jeg, at det vil stå lysende klart, at der er nogle mønstre og struktrurer, der går igen rundt om i verdens konflikter. Jeg tror, at festivalen vil give mig en følelse af, at vi er mange, der har de samme drømme og håb og er klar til at kæmpe for dem. Det bliver fedt at samles med så mange andre unge fra hele verden om et fælles mål for en mere retfærdig verden. Det vil være en oplevelse, som vil motivere mig og give mig tro på fremtiden og energi til at kæmpe videre herhjemme.
Fejrer oktoberrevolutionen
Festivalen åbner med at fejre 100-året for Oktoberrevolutionen.
Programmet er hver dag delt op i en række tværgående temaer indenfor eksempelvis studenterbevægelsen, fagbevægelsen, fredsbevægelsen, kampen for national selvbestemmelse, kapitalismens krise, ungdomsarbejdsløshed, kampen mod fascisme og antikommunisme.
Sideløbende med det politiske program vil der være en række kulturelle og sportslige aktiviteter.
Herudover er hver dag tilegnet en af verdens regioner, som debatteres, Europa, Afrika, Latinamerika osv. Der er også mulighed for at deltage i kreative workshops med musik, dans og bannermaling.
Når de unge ikke snakker politik kan de boltre sig i OL-byen og prøve kræfter med ikke mindre end 17 forskellige sportsgrene som hockey, basketball, fodbold, atletik og meget mere.
Hvert land vil få en stand på en slags kæmpe messe, hvor der hver dag er mulighed for at præsentere forskellige projekter, der kendegner det enkelte land.
Årets festival er tilegnet frihedskæmperen Che Guevara og en befrielseshelt fra Vestsahara.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278