17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politisk aktivist står til at få borgmesterpost

Portræt

Politisk aktivist står til at få borgmesterpost

Det var noget af en omvæltning for Ninna Hedeager Olsen, da hun i 2013 blev valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation efter mange år som politisk aktivist. Snart bliver hun borgmester.

Ninna Hedeager Olsen brænder for at flytte folk fra biler over på cykler for at mindske luftforureningen i København.
FOTO: Enhedslisten
1 af 1

36-årige Ninna Hedeager Olsen er Enhedslistens spidskandidat til kommunalvalget i København og dermed helt sikker på at få en borgmesterpost efter valget. I Københavns Kommune er der syv borgmestre; en overborgmester og seks fagborgmestre.

3F København har været med til at forme hele min politiske opvækst. 
Ninna Hedeager Olsen

521 satte deres kryds ved Ninna Hedeager Olsen, da Enhedslisten i København tidligere på året havde urafstemning omkring opstillingslisten til kommunalvalget. Dermed fik hun flere stemmer end en række mere parlamentarisk erfarne partikammerater.

Ninna Hedeager Olsen har siddet i Borgerrepræsentationen siden kommunalvalget i 2013. Tidligere har hun været fagligt aktiv, Palæstina fredsvagt og politisk aktivist i andre sammenhænge.

Hvad kan socialister efter din mening få ud af at sidde i parlamentariske organer som Borgerrepræsentationen?

– Arbejdet i Borgerrepræsentationen handler om alt det nære; daginstitutioner, plejehjem, skoler, jobcentre og alle de andre organer, som københavnerne bruger hver dag. Vi kan være med til at påvirke dem i en mere lige og solidarisk retning og arbejde for en omfordeling til fordel for dem, der ikke har så meget. Og så kan vi være med til at sørge for mindre forurening i byen.

Rødt budget?

Ved valget i 2013 gik Enhedslisten fra fem til 11 mandater i Borgerrepræsentationen.

– Det har betydet, at vi har fået langt mere indflydelse end før, og har kunne gå meget længere i forhold til grøn omstilling. Det er også lykkedes for os efter fire års kamp at få igangsat et forsøg, hvor de ansatte i en afdeling af jobcentret på Lærkevej kun har 50-60 sager, i stedet for de over 2000 de har i dag, siger Ninna Hedeager Olsen. 

Forsøget på Lærkevej er en del af budgetforliget for 2018, som Enhedslisten har lavet sammen med Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti. Ninna Hedeager Olsen har betegnet det, som et "meget rødt budget".

>> LÆS OGSÅ: Budgetforlig tilbageruller sociale nedskæringer

Kan man tale om et rødt budget, når der stadig gennemføres nedskæringer, og der stadig er stramme økonomiske rammer fastlagt af regeringen og EU?

– Vi vil rigtig gerne bryde budgetloven, skatteloftet og de økonomiske rammer, der bliver strammere og strammere. Det kæmper vi for. Men et budget kan godt være rødt, selvom der er stramme rammer, erklærer Ninna Hedeager Olsen.

Hun henviser til, at det lykkedes for Enhedslisten at få fjernet de voldsomme nedskæringer på socialområdet, der var i det oprindelige budgetforslag. Og at ikke alle besparelser er dårlige. For eksempel sparer København nu penge på el, fordi der for fire år siden blev investeret i energisparepærer.

>> LÆS OGSÅ: Budgetlov fører til nedskæringer i København

De to vigtigste spørgsmål ved det kommende kommunalvalg er ifølge Enhedslistens spidskandidat kampen for flere billige boliger og begrænsning af luftforureningen.

Står til fremgang

En meningsmåling viste tidligere på året, at Enhedslisten igen står til fremgang. I målingen lå Socialdemokratiet og Enhedslisten side om side med omkring 22 procent af stemmerne hver. 

Det betyder, at Enhedslisten vil stå meget godt ved fordelingen af borgmesterposter. Partiets prioritering er indtil videre hemmelig. Ninna Hedeager Olsen vil kun sige, at to af de områder, som hun brænder allermest for, er beskæftigelse samt teknik og miljø.

Hun er klar til opgaven som borgmester, selvom overgangen fra politisk aktivist til politiker ikke har været uden problemer. 

– Det var noget af et identitetsskift for mig.

Ninna Hedeager Olsen blev politisk aktiv som ganske ung i Holstebro, hvor hun er vokset op. Drivkraften var den uretfærdighed, hun så i Danmark og resten af verden. Efter en indsats i elevarbejdet og andre bevægelser blev hun cykelbud i København og fagligt aktiv i det, der i dag er 3F København.

– Her mødte jeg nogen af de mest fantastiske mennesker og en fagforening, som turde være politisk og mene noget om samfundet. Det har været med til at forme hele min politiske opvækst. Jeg blev engageret i arbejdsmiljøarbejdet og valgte senere at læse arbejdsmiljø på RUC. Jeg er stadig medlem af 3F, selvom jeg nu også er med i Dansk Magisterforening.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2017 - 10:51   19. okt. 2017 - 13:44

KV17

ur@arbejderen.dk
Rød bog: Ninna Hedeager Olsen
  • Er 36 år og Enhedslistens spidskandidat ved valget til Københavns Borgerrepræsentation. Står til at få en borgmesterpost. Har siddet i Borgerrepræsentationen siden 2013. 
  • Kandidat i samfundsvidenskab fra Roskilde Universitet. Arbejder i dag som lektor på Professionshøjskolen Metropol. 
  • Har været fagligt aktiv i 3F. Politisk aktivist i forskellige bevægelser siden hun var omkring 18 år.
  • Bor på Nørrebro sammen med sin mand. Lytter til rockmusik, hepper på boldklubben FREM og er medlem af løbeklubben "De Røde Løbere".