I dag den 6. december er det 100 år siden, Finland blev oprettet som selvstændig nation. Det vil det danske folketings præsidium hylde ved i morgen at rejse en mindesten i Finland for de danske frivillige, der blev dræbt under Vinterkrigen 1939-40 mellem Finland og Sovjetunionen.
Stenen tjener et dobbelt formål. Den skal både hædre de danskere, der døde i finnernes ulige kamp mod Sovjetunionen og bekræfte de nære relationer mellem vores lande.
Pia Kjærsgaard, formand for Folketinget
Fire danskere mistede livet, herunder tre danske piloter, der døde under luftdueller, men ellers kom de godt 1000 danske frivillige ikke i kamp.
Mindestenen placeres på heltekirkegården i Helsingfors nær monumenter, der hædrer de andre frivillige fra nordiske lande som Sverige og Norge, oplyser Folketingets formand Pia Kjærsgaard til Ritzau.
– Stenen tjener et dobbelt formål. Den skal både hædre de danskere, der døde i finnernes ulige kamp mod Sovjetunionen og bekræfte de nære relationer mellem vores lande, siger Pia Kjærsgaard.
De danske finlandsfrivillige omfattede både senere medlemmer af modstandsgruppen Holger Danske og en større gruppe, som var under stærk nazistisk indflydelse. Omkring en fjerdedel gik direkte over i tysk krigstjeneste på østfronten i Frikorps Danmark anført at officeren Christian Frederik von Schalburg. Han faldt 2. juni 1942 i kamp under tysk ledelse.
>> LÆS OGSÅ: Mindesten for uretten
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278