Skive Kommune trækker brev til kontanthjælpsmodtagere med nye regler for sygemelding tilbage. Det meddelte arbejdsmarkedschef Dorthe Hamrum mandag.
Hvis folk er syge - og det gælder alle borgere i det her land - skal de vel ikke først snakke med en sygeplejerske, men ringe til deres læge.
Kim Madsen, Jobcentrets Ofre
I brevet har kontanthjælpsmodtagere, der er "i praktik, på BOMI eller en anden aktivering", fået besked på at møde personligt op på Sundhedsklinikken den første dag, de bliver syge. En samtale med en sygeplejerske vil være afgørende for, om de skal gå hjem under dynen, gå til egen læge eller er friske nok til at passe deres aktivering.
I Skive Folkeblad giver arbejdsmarkedschefen en sagsbehandler skylden for at have sendt et "forkert brev" ud, som "ikke er gældende endnu".
– Det er gået for stærkt, og det er en fejl, at brevet er blevet sendt ud, siger Dorthe Hamrum
Flygtninge var de første
Skive Kommune indførte i 2016 reglerne for sygemelding først over for flygtning. Senere er ordningen udvidet til også at gælde for borgere med massivt sygefravær, og nu skal også gruppen af kontanthjælpsmodtagere i aktivering efterleve reglerne.
Hen over weekenden rendte kommunen ind i en sand shitstorm på de sociale medier efter at socialrådgiver Maj Thorsen lagde brevet ud på sin twitter-profil.
Selv mener Maj Thorsen, at kommunens fremgangsmåde er "kvalmende" og udtryk for en "mistænkeliggørelse af borgerne ud over alle grænser."
Blandt de mange kritikere finder man også medlemmer af gruppen 'Jobcentrets Ofre'. Talsperson Kim Madsen forstår udmærket forargelsen over tiltaget i Skive.
– Det er noget forfærdelig svineri og endnu et eksempel på, hvordan man presser de svageste grupper i samfundet. Hvis folk er syge - og det gælder alle borgere i det her land - skal de vel ikke først snakke med en sygeplejerske, men ringe til deres læge, siger Kim Madsen til Arbejderen.
Af brevet fremgår det, at hvis den sygemeldte selv vurderer at være for syg til personligt fremmøde på Sundhedsklinikken, skal han/hun kontakte sin sagsbehandler, der så skal tage stilling til, om den sygemeldte skal have hjemmebesøg af en sygeplejerske fra Sundhedsklinikken.
Den praksis tvivler Maj Thorsen på er lovlig. Måske hun har ret. John Klausen, lektor i socialret ved Aalborg Universitet, vurderer nemlig, at sygeplejerske-ordningen kan være ulovlig.
– Hvis man laver egentlige undersøgelser af kontanthjælpsmodtagere i forbindelse med sygemeldinger, så er det ikke bare på kanten, så er det på den anden side af loven, siger han til TV Midtvest.
Nu skal det op i byrådet
På trods af kritikken og tvivl om ordningens lovlighed, så er det stadig planen at udvide ordningen til også at omfatte kontanthjælpsmodtagere i aktivering. Men der skal imidlertid passeres endnu en snubletråd på vejen: den politiske beslutning mangler stadig at falde på plads.
– Nu dobbelttjekker vi reglerne, og så venter vi på, at politikerne træffer en beslutning, og derefter sender vi et gældende brev ud, siger Dorthe Hamrum til Skive Folkeblad.
Sagen bliver også taget op i Folketingets beskæftigelsesudvalg. Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen ønsker beskæftigelsesminister Troes Lund Poulsens (V) svar på, om det er lovligt det, der foregår i den jyske kommune.
– Det ligner igen en mistænkeliggørelse af ledige, og det er desværre den mistillid, der gennemsyrer hele systemet. Derudover er det interessant at få at vide, om det er lovligt at bruge sygeplejersker til at tilse syge borgere. Det er jo normalt en opgave for læger, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.
Mødet i beskæftigelsesudvalget er endnu ikke fastlagt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278