Innovationsminister Sophie Løhde mener, at der over de næste fire år kan spares fire milliarder kroner i den offentlige sektor ved at fjerne unødvendige regler.
Det er rigeligt med varm luft i udspillet.
Mona Striib, FOA
Pengene skal bruges på bedre velfærd, erklærede ministeren, da hun tirsdag fremlagde første del af den omfattende sammenhængsreform.
>> LÆS OGSÅ: Løhdes reform betyder mere privatisering
– Afbureaukratiseringsreformen handler om at luge ud i bøvl og bureaukrati og dermed give medarbejderne i for eksempel ældreplejen mere tid sammen med de ældre, siger Sophie Løhde.
Regeringen har fået gennemført en kulegravning af ældreområdet og dagtilbudsområdet og konkluderer på den baggrund, at der gennem afbureaukratisering kan frigøres mellem 1700 og 2650 fuldtidsansatte på ældreområdet og 900-1450 i daginstitutionerne.
Mindre sygefravær
Det fremgår ikke klart af udspillet, hvordan de mange timer kan findes.
Der er nogle konkrete forslag til for eksempel forenkling af dokumentationen i den sygeplejefaglige udredning og i forhold til dokumentation omkring medicinforbrug.
Der er også nævnt ideer om, at ansatte i hjemmeplejen skal køre direkte ud til borgerne hjemmefra i stedet for at mødes om morgenen, samt øget brug af robotstøvsugere, vaskerobotter og lignende.
Derudover peges der på, at sygefraværet skal nedsættes. Hvordan det konkret skal ske, er der ingen bud på, ud over at ledelserne skal have fokus på det.
Fra fagbevægelsens side bliver meddelelsen om afbureaukratisering modtaget positivt. Det gælder også FOA, der organiserer mange af de ansatte i ældreplejen.
Men FOA-formand Mona Striib stiller spørgsmålstegn ved, om der kan frigøres flere tusind fuldtidsansatte ved regeringens plan.
– Det er rigeligt varm luft i udspillet, siger Mona Striib, der også udtrykker bekymring for, at reformen ender som en spareøvelse, selv om regeringen lover det modsatte.
Færre arbejdsmiljøregler
Udspillet indeholder 130 konkrete initiativer, der skal sikre mindre bureaukrati. Blandt andet skal elevplanerne i folkeskolen forenkles, og man skal kunne beholde egen læge ved flytning.
Et tredje forslag handler om at forenkle arbejdsmiljøreglerne, så de ikke pålægger erhvervslivet unødige byrder, står i vejen for frivilligt arbejde eller forhindrer unge i at stifte bekendtskab med arbejdsmarkedet.
Regeringen lægger i øvrigt op til, at de mangeårige nedskæringer i administrationen i stat, kommuner og regioner skal fortsætte år efter år.
Der er også en plan om, at der skal være færre, men større puljer på velfærdsområdet, så kommuner og regioner ikke skal bruge så mange ressourcer på at slås om de samme små beløb. Ministeren lover, at der ikke bliver skåret i det samlede puljebeløb.
Endelig indeholder afbureaukratiseringsreformen et helt afsnit om nye forsøg med friinstitutioner og frikommuner.
Alle kommuner skal kunne lave forsøg med friinstitutioner på ældreområdet, dagtilbud og sociale botilbud. Friinstitutionerne bliver fritaget for statslige regler, kommunal regulering og andre krav.
25 offentlige og private gymnasier, VUC'er og erhvervsskoler kan komme med i et forsøg med mere frihed til at tilrettelægge undervisningen, sammensætte bestyrelsen og ansættelse af leder.
Med i pakken er også forsøg med selvstyrende folkeskoler og større frihedsgrader til de frie grundskoler.
Udspillet om afbureaukratisering er det første delelement i regeringens store sammenhængsreform. Der kommer yderligere fem udspil i løbet af efteråret.
Sophie Løhde har tidligere løftet sløret for, at de blandt andet vil indeholde forslag om forenkling af de offentligt ansattes arbejdstidsregler og mere privatisering.
>> LÆS OGSÅ: Kommission vil fjerne ansattes rettigheder
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278