Den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen erkendte på weekendens kongres, at mange danskere har mistet tilliden til partiet efter oplevelserne under den socialdemokratisk ledte regering fra 2011-2015.
Ikke alle beslutninger virker, som de var tænkt. Vi må kigge på reformerne forfra.
Mette Frederiksen
Hun henviste i sin tale til kongressen konkret til SRSF-regeringens grundlag.
– Der var en enkelt formulering, som mange syntes var lidt mærkelig for en socialdemokratisk ledet regering. Det her med, at vi ville videreføre den borgerlige regerings økonomiske politik i bredeste forstand. Lad os være enige om, at den formulering ikke kommer med igen, erklærede Mette Frederiksen.
Hun kom ikke ind på, om det betyder, at Socialdemokratiet har fortrudt tilslutningen til EU's finanspagt, som de stod i spidsen for i 2012. Pagten binder Danmark til at føre en nyliberalistisk nedskæringspolitik.
Faktisk nævnte Mette Frederiksen overhovedet ikke EU i sin hovedtale til kongressen.
Fokus på børn
Størstedelen af talen blev brugt på at sætte fokus på Socialdemokratiets børneudspil, der blev fremlagt lige op til kongressen. Mette Frederiksen tegnede en lige linje fra Peter Sabroes kamp for børnehjemsbørnene i starten af 1900-tallet, over socialdemokratiske regeringers indsats for børn gennem tiden, frem til i dag hvor hun lover, at hun vil være børnenes statsminister.
Blandt de konkrete forslag i udspillet er bedre indsats til udsatte familier, hurtigere anbringelse af flere børn udenfor hjemmet, en mindre akademisk skole samt afskaffelse af uddannelsesloftet og karakterbonus.
– Vi ønsker at tage et endeligt opgør med, at barndommen ses som en forberedelse til at være voksen. Barndommen har en værdi i sig selv, og alle børn skal have samme muligheder, understregede Mette Frederiksen på kongressen.
Indrømmelser
Hun tog fra talerstolen også afstand fra en række af de reformer og beslutninger, hun selv var med til at gennemføre under Thorning-regeringen. Som beskæftigelsesminister stod Mette Frederiksen i spidsen for de stærkt omdiskuterede reformer af førtidspension, fleksjob, sygedagpenge og kontanthjælp. Reformerne kortede blandt andet perioden for sygedagpenge, sænkede lønnen for mange fleksjobbere og gjorde det langt sværere at få førtidspension.
>> LÆS OGSÅ: Regeringens reform-amok
– Ikke alle beslutninger virker, som de var tænkt. Vi må kigge på reformerne forfra, men vi holder fast i målet om, at unge ikke skal have kontanthjælp, men skal i uddannelse, og at det bedste altid er at tilhøre et arbejdsfællesskab, sagde Mette Frederiksen.
Med henvisning til SR-regeringens salg af DONG-aktier lovede hun også, at en kommende S-regering ikke vil sælge mere infrastruktur til Goldmann Sachs.
Det kommende folketingsvalg fyldte meget på kongressen. Bedre velfærd, mindre ulighed, stram udlændingepolitik og klima blev slået fast som partiets mærkesager op til valget.
EU-valg
Men kongressen havde også fokus på valget til EU-parlamentet i maj næste år.
Der blev valgt kandidater, hvor Jeppe Kofod blev partiets spidskandidat, og kongressen vedtog et program for EU-parlamentsvalget. Socialdemokratiet går til valg på at skabe et socialt Europa, hvor det indre markeds fri bevægelighed ikke har forrang over retten til ordentlige løn og arbejdsforhold.
>> LÆS OGSÅ: S går til valg på at skabe et socialt EU
Mette Frederiksen understregede i sin afslutningstale, at der med en stærk Putin i Rusland og en ustabil Trump i USA er brug for et stærkt EU.
– Vi er stærke tilhængere af et stærkt samarbejde i et stærkt Europa. Men det er jo ikke ligegyldigt, hvad vi samarbejder om. Vi skal fastholde og udbygge de europæiske velfærdssamfund, erklærede Mette Frederiksen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278