29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdsgivere roser Løkkes tale

Mere udenlandsk arbejdskraft

Arbejdsgivere roser Løkkes tale

Mens arbejdsgiverne er begejstrede for Lars Løkkes løfter om mere udenlandsk arbejdskraft, er der kritik fra fagbevægelsen af statsministerens åbningstale. 3F efterlyser tiltag i forhold til bedre arbejdsmiljø, social dumping og flere praktikpladser.

FOTO: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
1 af 1

Arbejdsgiverne jubler over statsministerens løfter om at sikre mere udenlandsk arbejdskraft til virksomhederne. I sin åbningstale meddelte Lars Løkke Rasmussen, at regeringen onsdag vil fremlægge et udspil, der skal gøre det lettere at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Der bruges mere krudt på at tale for import af udenlandsk arbejdskraft end på danske lønmodtagere. 
Per Christensen, 3F

– Danske virksomheder skal have den kvalificerede arbejdskraft, de mangler, på en måde, hvor vi ikke åbner døren for dem, vi ikke har brug for, sagde statsministeren i sin tale til Folketinget i dag.

Arbejdsgiverorganisationerne var lynhurtige til at kvittere for det initiativ.

– Regeringen sætter det helt rigtige fokus. Det vil have stor betydning for Danmarks vækst og velfærd i de kommende år, at vi kan tiltrække flere dygtige folk udefra. Allerede nu takker en ud af ti virksomheder nej til ordrer, fordi de mangler medarbejdere, siger Karsten Dybvad, adm. direktør for DI i en kommentar til åbningstalen.

En lignende udmelding kommer fra DA.

Intet om arbejdsmiljø

Modsat mener fagforbundet 3F, at regeringens prioriteringer er helt forkerte. 3F-formand Per Christensen efterlyser tiltag i forhold til bedre arbejdsmiljø, social dumping og manglen på praktikpladser i Løkkes tale.

– Der bruges mere krudt på at tale for import af udenlandsk arbejdskraft end på danske lønmodtagere. Vi skal have fokus på at få de cirka 100.000 ledige danskere med i bussen, på at skabe praktikpladser til de over 10.000 lærlinge, der ikke kan få fodfæste på arbejdsmarkedet, og på at stoppe udhulingen af vores dagpenge, siger Per Christensen.

Statsministeren brugte en store del af sin tale på at fremhæve alt det, regeringen gør for velfærden, med flere penge til ældreområdet, udsatte børn og psykiatrien samt en sundhedsplan på trapperne, der vil betyde en helt ny organisering af sundhedsvæsenet i 21 nye sundhedsfællesskaber. Det blev ikke sagt åbent, men ligger i kortene, at regionerne skal nedlægges.

Fagforbundet FOA er glade for regeringens fokus på velfærden, men peger på, at de mange flotte ord ikke passer med virkeligheden, hvor der skæres ned på velfærden ude i kommunerne og regionerne.

– Finansministeriets egne beregninger siger, at det offentlige forbrug skal stige med 1,2 procent om året, bare for at følge med befolknings- og velstandsudviklingen. Fra 2017-2019 forventer Økonomiministeriet, at den vækst kun er på 0,4 procent, siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.

Omsorg for klima

Åbningstalen bærer tydeligt præg af, at vi nærmer os et valg. Lars Løkke Rasmussen fremstiller regeringen som den store garant ikke alene i forhold til at sikre velfærden, men også når det gælder klimaet.

– Jeg ønsker et Danmark som går forrest og trækker verden i en grønnere retning, sagde statsministeren og fremhævede den energiaftale, der blev lavet af alle partier lige inden sommerferien.

I næste uge kommer regeringen med et nyt luft- og klimaudspil, der blandt andet vil lægge op til at salget af nye diesel- og benzinbiler stopper om 12 år. 

Lars Løkke Rasmussen understregede også regeringens ubetingede støtte til NATO og EU.

– Der er ingen modsætning mellem dansk suverænitet og et stærkt engagement i Europa, erklærede han.

Åbningstalen bliver diskuteret i Folketinget på torsdag ved den store åbningsdebat, der starter klokken 9 og plejer at vare til langt ud på aftenen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. okt. 2018 - 11:31   02. okt. 2018 - 15:32

Folketinget

ur@arbejderen.dk