23 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU sætter turbo på militæret

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 18. september, 2019, 15:06:33

EU sætter turbo på militæret

Den 1. november tiltræder den nye EU-kommission, men allerede nu har den kommende formand for EU-kommissionen, Tysklands tidligere forsvarsminister Ursula von der Leyen, løftet sløret for, hvor hun vil sætte ind for at styrke EU militært.

Står det til EU, skal fonden i det kommende år have 22,5 milliarder euro at smide ud på militært isenkram – en stigning på 700 procent!

Von der Leyen vil styrke EU's rolle internationalt og gøre EU til den tredjestørste spiller på den geopolitiske scene efter Kina og USA. Et led i denne plan er at styrke EU's militære ben.

Det er ikke nyt – det er bestemt i EU's grundlov, Lissabontraktaten. Her sættes målet om et "fælles forsvar", ligesom den kræver, at medlemslandene øger deres militære udgifter. 

Den ambition har Frankrigs præsident Emmanuel Macron presset på for at sætte i centrum. Og det er næppe tilfældigt, at opgaven med at styrke EU-landenes militærindustri er tilfaldet den kommende franske EU-kommissær Sylvie Goulard, der også er tidligere forsvarsminister.

Sylvie Goulard bliver kommissær for det indre marked, men skal samtidig styrke EU's militære profil. Hun skal blandt andet stå i spidsen for det nye generaldirektorat for forsvarsindustrien og rummet, som nogle vurderer svarer til et kommende EU-forsvarsministerium.

Ursula von der Leyen forventer, at Goulard vil "fokusere på at styrke det afgørende led mellem rummet, forsvaret og sikkerheden".

Goulard får også ansvaret for at oprette EU's Forsvarsfond, som skal styrke EU-landenes militærindustri og forskning i nyt militært isenkram.

Der er afsat 2,8 milliarder euro til fonden, som Danmark trods forsvarsforbeholdet bidrager til med 75 millioner kroner om året. Men fra 2021 til 2027 bliver Danmarks samlede bidragt til fonden 1,9 milliarder kroner.

Står det til EU, skal fonden i det kommende år have hele 22,5 milliarder euro at smide ud på militært isenkram – en stigning på 700 procent!

Men det er slet ikke nok, advarer EU's revisorer. EU er ude af stand til at forsvare sig selv uden støtte fra NATO, anfører revisorerne. Det vil kræve investeringer for adskillige hundrede milliarder euro at lukke hullet, når det gælder EU's mangel på militære kapaciteter.

Et hul der vokser yderligere, når Storbritannien forlader EU. Landet tegner sig nemlig for 25 procent af EU-landenes samlede militære udgifter.

Der lægges altså op til en markant militarisering af EU, og nu sættes der turbo på at opfylde Lissabontraktatens militære mål, så Unionen på sigt kan agere selvstændigt militært udenom USA. 

EU's militære planer vil blot sætte yderligere skub i oprustningen på globalt plan. EU-tilhængernes evindelige tirader om EU som fredens projekt er det rene spin.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...