11 Jan 2025 12:43:55

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvad skal danske soldater i Mali

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 22. oktober, 2019, 14:52:20

Hvad skal danske soldater i Mali

På torsdag beslutter et næsten enigt Folketing at sende både soldater, helikoptere og et Herkules-transportfly til Mali som bidrag til både FN-operationen MINUSMA og en fransk ledet militær aktion.

Beslutningen om at sende militær til området pakkes ind i en blanding af humanitær indsats og antiterrorisme og fraser om at stoppe flygtningestrømmen fra regionen. Der er argumenter for enhver smag for at begrunde en dansk militær indsats i Mali og Sahel-regionen, som Mali er en del af.

Enhedslisten støtter FN-operationen, men stemmer imod bidraget til at støtte den fransk ledte styrke. Virkeligheden er, som forsvarsministeren udtrykker det, at de to styrker komplementerer hinanden.

Mali er et af Afrikas største lande, præget af ekstrem fattigdom, politisk ustabilitet og terror. Men her er også store naturrigdomme, ikke mindst guld, og de store imperialistiske magter Frankrig og Tyskland har bidraget til at plyndre og undertrykke befolkningen i regionen.

Og så er der en direkte sammenhæng med krisen i Mali og USA's krig mod Libyen, hvor også danske jagerfly deltog – efter beslutning af et enigt Folketing. Da man væltede og dræbte præsident Gadaffi, brød helvede løs.

De 923 bomber, de danske jagerfly kastede over Libyen, bragte ikke hverken demokrati eller menneskerettigheder til Libyen, som man påstod. Derimod brød landets sundhedsvæsen, uddannelsessystem og selve statsmagten sammen.

Sporene fra Libyen, Irak, Afghanistan og Syrien skræmmer.

Libyen blev overtaget af terrorister, og befolkningen har levet i et regulært helvede lige siden. Da Gadaffi blev myrdet, flygtede hans afrikanske lejesoldater og medbragte deres våben. Det har bidraget til at destabilisere situationen i en række lande, herunder også Mali.

Hverken Frankrigs, Tysklands eller for den sags skyld Danmarks militære tilstedeværelse i landet har stabiliseret noget som helst. En stor europæisk militær tilstedeværelse forrykker blot magtbalancen mellem de stridende parter.

Men den ekstreme fattigdom og manglen på menneskerettigheder er fortsat en daglig realitet for befolkningen, som i stigende omfang demonstrerer mod både præsidenten og de udenlandske soldaters årelange tilstedeværelse i landet.

Flere danske partier begrunder deres støtte til at sende soldater til området med, at man vil stoppe flygtningestrømmen. De glemmer, at vestmagternes krige og udplyndring i Mellemøsten og Afrika er den væsentligste årsag til, at der i dag er flere flygtninge end på noget tidligere tidspunkt efter Anden Verdenskrig.

Det er ikke tilfældigt, at det stadigt mere krigeriske Folketing prioriterer et militært samarbejde i Sahel-regionen. EU opfatter det som sin baggård. Og opbygningen af en fransk ledet militærstyrke i Mali ligger helt i forlængelse af udbygningen af EU's militære kapacitet, hvor Folketingets flertal behændigt omgår det danske militære forbehold.

Sporene fra Libyen, Irak, Afghanistan og Syrien skræmmer. Behold de danske soldater i Danmark!

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...