26 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trods coronalettelse: Mange bliver stadig skåret i kontanthjælp

225-timers-regel rammer stadig

Trods coronalettelse: Mange bliver stadig skåret i kontanthjælp

De kontanthjælpsmodtagere, der inden 9. marts er blevet sat ned i ydelse på grund af 225-timers-reglen, er ikke omfattet af den suspension af reglen, der vedtages i Folketinget i dag.

Victoria Velásquez argumenterer for, at 225-timers-reglen skal suspenderes helt, ikke kun for nogle grupper.
FOTO: Privat
1 af 1

I dag tirsdag anden- og tredjebehandler Folketinget lovforslaget om suspension af 225-timers-reglen i perioden fra 9. marts til 9. juli på grund af coronakrisen. 

Det skriger til himlen, at dem, der har allersværest ved at få tilknytning til arbejdsmarkedet, bliver trukket i hjælpen, når de ikke har en chance for at genoptjene timerne.
Victoria Velásquez, Enhedslisten

Men 225-timers-reglen sættes ikke ud i kraft for alle kontanthjælpsmodtagere. Dem, der har fået nedsat hjælpen inden den 9. marts, fordi de ikke har haft 225 timers ustøttet arbejde indenfor det sidste år, vil stadig skulle klare sig for den nedsatte ydelse.

Men det er helt urimeligt, mener Enhedslistens beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez, der har kæmpet op til dagens folketingsbehandling for at få alle kontanthjælpsmodtagere omfattet af de tre måneders suspension.

– Det skriger til himlen, at dem, der har allersværest ved at få tilknytning til arbejdsmarkedet, bliver trukket i hjælpen i en situation, hvor der på grund af coronakrisen ikke er en chance for at genoptjene timerne. Det giver ingen mening, siger Victoria Velásquez.

Pres på politikerne

Sammen med aktivister fra de sociale modstandsbevægelser har hun de seneste dage arbejdet hårdt for at lægge pres på arbejdsmarkedsordførerne fra de politiske partier og få dem til at støtte et forslag fra Enhedslisten om at suspendere 225-timers-reglen for alle kontanthjælpsmodtagere.

Men Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti har meldt klart ud, at de ikke vil være med til at ændre lovforslaget.

"Personer, der før den 9. marts 2020 har fået nedsat hjælpen, eller hvor hjælpen er bortfaldet som følge af, at de ikke opfylder arbejdskravet på 225 timer, har ikke opfyldt 225-timers-reglen før coronakrisen. Disse personer har således fået nedsat hjælpen uafhængigt af den aktuelle sundhedskrise, og derfor foreslås det heller ikke, at deres ydelse sættes op", skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard den 19. april i et svar til Victoria Velasquez.

Han henviser til, at de kontanthjælpsmodtagere, der har fået nedsat hjælpen på grund af 225-timers-reglen, vil få tre måneder længere til at optjene beskæftigelse, så de igen kan overholde reglen.

Det var i øvrigt først efter lang tids pres, at regeringen bøjede sig og gik med til den nu foreslåede delvise suspension af 225-timers-reglen.

Liberal Alliance og Nye Borgerlige vil ikke støtte nogen som helst form for suspension af reglen.

Der er altså ikke udsigt til et flertal for Enhedslistens ændringsforslag.

Livestreaming fra Folketinget

– Det kan de simpelthen ikke være bekendt. Det her rammer så mange fattige mennesker, der er i en helt umulig situation, siger Kim Madsen fra Jobcentrets Ofre.

Han sender live inde fra Folketinget fra klokken 16 tirsdag på Jobcentrets Ofres facebookside.

Opdatering 23. april: Kun Radikale, SF og Alternativet støttede Enhedslistens ændringsforslag ved behandlingen i Folketinget. For regeringens forslag til suspension af 225-timers-reglen i fire måneder stemte Socialdemokratiet, Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet. Imod stemte Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Dansk Folkeparti ændrede holdning og valgte at undlade at stemme i stedet for at stemme for som tidligere meldt ud. Partiet mener, at med den begyndende genåbning af samfundet kan kontanthjælpsmodtagere godt få de nødvendige arbejdstimer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. apr. 2020 - 12:22   23. apr. 2020 - 11:55

COVID-19

ur@arbejderen.dk
225-timers-reglen
  • Mennesker på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse skal have 225 timers ustøttet arbejde om året. Opfyldes kravet ikke, skæres der i hjælpen.
  • Ægtefæller, hvor den ene eller begge er på en af de tre nævnte ydelser, mister, hvad der svarer til den enes ydelse.
  • Enlige over 30 år vil få reduceret hjælpen med 1000 kroner om måneden. Unge på de lavere satser mister 500 kroner om måneden. Dem på den laveste uddannelsesydelse mister ikke penge.
  • Mennesker med begrænset arbejdsevne kan undtages fra reglen.