22 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Janus Hald bruger kunsten som politisk modvægt til sit studie

Humor og samfundskritik

Janus Hald bruger kunsten som politisk modvægt til sit studie

Janus Christian Hald digter og klipper collager med politisk humor om corona og kapitalisme som modvægt til sit studie i politik og forvaltning.

Janus Christian Hald.
FOTO: Nadja Haslund Andersen
En ærlig politiker. Af Janus Hald og Christian Slott Nielsen.
Kapitalismens Varehus. Af Janus Hald
Corona collage. Af Janus Hald.

Midt i nyhedsstrømmen om corona slog det Janus Christian Hald, hvor paradoksalt det er, at en usynlig virus næsten kan vælte kapitalismen, når mange forsøg på oprør kan blive slået tilbage. Det fik ham til straks at fatte saksen og klippe løs i ugeblade og reklamer for at lave sin collage med teksten: Tænk at kapitalismen den splintrer, på grund af en virus, intet mindre.

Jeg brug for at komme ud med min egen mening, og kunsten er min måde at få den ud på.
Janus Christian Hald

Janus Hald er 24 år og studerer forvaltning på Roskilde Universitets Center (RUC). Uddannelsen sigter mod et job som embedsmand i forvaltninger og ministerier.

– I arbejdet som embedsmand skal man være objektiv, forklarer Janus Hald.

– Derfor har jeg brug for at komme ud med min egen mening, og kunsten er min måde at få den ud på, fortæller Janus Hald, der også kalder sig Observatøren.

Karl Marx og Storm P

Det ligger i familiens åre at snakke om samfundsklasser, fortæller han, men ellers får han inspirationen fra både Karl Marx og tegneren Storm P.

>>LÆS MERE: Træk af en ung Karl Marx

Janus Hald arbejder med billedcollager med små tekster, hvor han gerne vil have sagt meget ved hjælp af få ord. Prøve at trække essensen ud. Som her i collagen med teksten: Kapitalismens varehus – det eneste du ikke må købe – er ingenting.

Han er vild med Storm P., især hans tidlige værker, hvor krads socialrealisme og barsk humor følges ad. Som tegningen med vagabonden der leder efter mad i en stor skraldespand, men da han åbner, ligger der et nyfødt spædbarn i spanden. Titlen på billedet lyder: "Et barn er født".

Kapitalismens Varehus. Af Janus Hald

Humoren og lunen hos Storm P. førte til den digitale plakat "En ærlig politiker", som Janus Hald har lavet sammen med Christian Slott Nielsen, tidligere RUC-studerende. Sammen har de to udstillet på RUC's bibliotek.

Digte kan gå dybere

En ærlig politiker. Af Janus Hald og Christian Slott Nielsen.

Samtidig med collager og plakater skriver Janus Hald også digte.

– I digtene kan jeg gå dybere og beskrive mere, og jeg overvejer, hvordan man bruge kunsten som kritisk springbræt og til at reflektere over samfundet.

Når han skriver digte, bruger han sine erfaringer som elevrådsformand i gymnasietiden og fra det studenterpolitiske arbejde på RUC. Digte og skuespil fra Bertolt Brecht og teatermanden Augusto Boal er også vigtige for Janus Hald. Et af hans digte hedder:

Magtens ord

Med ord der kan man vildlede
Og mindske sociale fejder.
Et som holder klasser nede
Er et ord som medarbejder.

Læg mærke til det lille "med”,
Der virker som præposition.
Det er placeret dette sted
Med den grummeste præcision!

Er man med er man ej imod
Og al modstand forsvinder bort!
Man glemmer alt om hvor man stod
På grund af ord af denne sort!

Så indse, at ord de har magt,
Hvis du lytter ekstra efter,
Høres det...
I alt der bliver sagt!

Lidt surt og lidt sødt på samme tid

– Ikke alle mine værker er politiske. Mange af digtene er også socialrealistiske og handler om mennesker, der er undertrykte i samfundet, hjemløse og arbejdsløse, som i digtet "Danmark i krig".

– Jeg arbejder med at lave kritiske collager og digte, der kan kalde et smil frem på læberne hos folk, lidt surt og sødt på samme tid.

Janus Hald tager gerne ud og læser op af sine digte, som han har gjort det på jazzbaren La Fontaine i København og i Karens Minde Kulturhus i Sydhavnen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. maj. 2020 - 14:00   06. maj. 2020 - 14:51

Præsentation

Af Karin Busk