06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU bruger millioner på at få os til at spise mere kød og pomfritter

Absurde eksempler på EU-regninger

EU bruger millioner på at få os til at spise mere kød og pomfritter

Forhandlingerne om EU's næste langtidsbudget er på vej ind i slutfasen. Samtidig har Folkebevægelsen mod EU samlet 50 eksempler på spild og frås med skatteydernes penge for mere end 180 milliarder kroner.

"Glad for Gris", lød overskriften på den reklamekampagne, som Landbrug & Fødevarer fik 19 millioner EU-støttekroner til. Kampagnen skulle få 18-29-årige i Danmark og Sverige til at spise mere svinekød.
1 af 1

Reklamekampagner for millioner, der skal få EU-borgerne til at spise mere kød og pomfritter...

Milliarder til "grøn" landbrugsstøtte, der ikke virker...

Vi vil gøre danskerne opmærksom på, hvad EU i dag bruger sine penge på – og samtidig stille spørgsmålet: Er det en god ide, at EU-systemet får endnu flere penge?
Susanna Dyre-Greensite, Folkebevægelsen mod EU

I anledning af de igangværende forhandlinger om EU's syvårige budget på 8195 milliarder kroner har Folkebevægelsen mod EU søsat en kampagne, der sætter spot på en række vanvittige ting, EU har brugt penge på.

EU's stats- og regeringschefer mødes fredag og lørdag til ekstraordinært EU-topmøde til endnu en runde forhandlinger om budgettet.

LÆS OGSÅ: Regeringen klar til ekstra EU-regning på 6,7 milliarder kroner

Sæt EU på skrump

Folkebevægelsen mod EU opfordrer den danske regering til at sætte sætte EU på slankekur.

– I Folkebevægelsen mod EU mener vi ikke, at EU-budgettet skal vokse. Tværtimod skal det skrumpes markant. Heldigvis skal det nye EU-budget vedtages med enstemmighed, så Danmark kan faktisk nedlægge veto. Den magt håber vi, at den danske regering vil gøre brug af til at sikre, at Danmark ikke skal betale en krone mere til EU, og at der skæres markant på EU-budgettet, siger formand for Folkebevægelsen mod EU, Susanna Dyre-Greensite til Arbejderen.

Folkebevægelsen mod EU har samlet 50 eksempler på skøre ting, EU har støttet. Rapporten med de 50 eksempler afdækker spild og fråds med skattekroner for mere end 180 milliarder kroner.

"Et astronomisk beløb, som eksempelvis kunne betale for mere end fire nye storebæltsbroer, 854 millioner besøg fra hjemmeplejen, 5940 havvindmøller eller 51 spritnye supersygehuse. Men de eksempler, som vi har udvalgt, er bare toppen af isbjerget i EU’s enorme budget", skriver Folkebevægelsen mod EU i sin rapport.

– Med rapporten vil vi gøre danskerne opmærksom på, hvad EU i dag bruger sine penge på – og samtidig stille spørgsmålet: Er det en god ide, at EU-systemet får endnu flere penge, siger Susanna Dyre-Greensite til Arbejderen.

Det var ikke svært at finde de mange eksempler, fortæller hun.

530 millioner til spis-mere-kød-kampagner

Mens miljø- og klimaorganisationer og eksperter i både klima og sundhed opfordrer til at nedsætte den enorme klimaskadelige animalske produktion – så afsætter EU millioner for at få folk til at spise mere kød.

Landbrug & Fødevarer modtog i 2018 sammen med sin svenske søsterorganisation Svensk Kött 19 millioner kroner i EU-støtte til en reklamekampagne, der skulle få 18-29-årige i Danmark og Sverige til at spise mere svinekød.

"Glad for Gris", lød kampagnens overskrift i Danmark, mens kampagnen i Sverige blev markedsført under navnet “Gilla Gris”.

– Jeg er selv i målgruppen for kampagnen, og fik husk-nu-at-spise-kød-reklamer på Facebook og Twitter. Vi står midt i en klimakrise, hvor EU fører sig frem som klimaets store frelser – og så bruger man samtidig millioner på at fremme klimaskadelig produktion af mere kød, beretter Susanna Dyre-Greensite.

I 2016 fik spanske skinke-producenter ti millioner kroner til en lignende kampagne under overskriften "Skinke-elskere". En kampagne, der primært var bygget op omkring en turné, hvor en særlig bus dekoreret som en gris besøgte flere europæiske lande og byer med et budskab om at spise mere svinekød.

Alene i perioden 2016-2019 brugte EU mere end 530 millioner kroner på promoveringskampagner for kød – heriblandt også kampagnen "What a Wonderfull European Beef".

 

Den massive støtte til kødreklamer bliver kritiseret for at stå i modsætning til EU’s egne klimamål.

– Forskere opfordrer til at skære ned på kød- og mejeriproduktionen globalt med 50 procent i 2050 for at imødegå klimakatastrofen. Derfor er det ude af trit med tiden, at EU fortsætter sin massive støtte til netop kød- og mejeriproduktionen, siger Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace.

Greenpeace henviser til FN's Fødevareorganisation (FAO), der har opgjort, at EU-borgerne i gennemsnit spiser dobbelt så meget kød som en gennemsnitlig verdensborger. En EU-borger spiser i gennemsnit 1,58 kilo kød om ugen.

Milliarder på "grøn" landbrugsstøtte der ikke virker

Da EU i 2013 reformerede sin landbrugsstøtte, var målet, at støtteordningen skulle blive grønnere. I alt blev der øremærket 89 milliarder om året til "grøn landbrugsstøtte".

En rapport fra EU’s revisionsret fandt imidlertid i 2017, at "forgrønnelsesordningen, som den gennemføres på nuværende tidspunkt, næppe vil indebære væsentlige fordele for miljøet og klimaet" og konkluderede samtidig, at udbetalingen af de 89 milliarder kroner årligt kun havde medført positive effekter for miljøet på cirka fem procent af EU’s landbrugsjord.

– Mange af eksemplerne i vores rapport kan virke sjove og helt ude i skoven. Men det er dybt skræmmende, at EU, der giver indtryk af at gøre noget for klimaet, i virkeligheden tror at klimakrisen kan løses med pæne ord. Og at de "grønne" projekter, EU sætter gang i, i stort set ikke har nogen effekt, siger Susanna Dyre-Greensite.

550.000 kroner på leje af privatfly

Reklamer for klimaskadeligt kød og en omfattende støtte til konventionelt landbrug er ikke de eneste klimaskadelige poster i EU's regnskab.

Efter tre års kamp lykkedes det i 2017 NGO’en Access-Info at få aktindsigt i EU-kommissærernes rejseudgifter. Rejsedokumenter afslørerede blandt andet, at EU’s udenrigsminister Federica Mogherini havde brugt over en halv million kroner på en flyrejse med privatfly fra Bruxelles til Aserbajdsjan og Armenien. En flyrejse, der normalt tager omkring seks timer.

Også den tidligere formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker gjorde flittigt brug af privatfly. Han brugte 200.000 kroner på at leje et privatfly i forbindelse med en rejse til Rom, der varede én enkelt overnatning.

Selvom der i EU tales meget om at behovet for at reducere CO2-udledningen, har man ikke foreløbig i sinde at reducere brugen af privatfly. Tværtimod kunne det sidste år rapporteres, at EU har hævet budgettet til leje af privatfly fra 53 millioner kroner til 80 millioner kroner for perioden 2016 til 2021, skriver Folkebevægelsen mod EU.

18 millioner til reklame for pomfritter

I 2016 modtog landbrugets brancheorganisation i Flanderen, Belgien (VLAM) knap 18 millioner kroner af EU til at gennemføre en kampagne for frosne pomfritter. Kampagnen var målrettet lande i Asien og havde blandt andet til formål at "opbygge et positivt image af frosne pomfritter fra Europa".

Som del af kampagnen kunne man opleve maskotten og pomfritambassadøren Mr. James Bint med et "License to Fry!" på forskellige madmesser.

298 millioner kroner på blyantspenge uden kontrol

Det er langtfra alle EU's penge, som skatteyderne kan se, hvor ender.

Alle EU-Parlamentarikere modtager oven i deres faste løn hver måned 32.902 kroner skattefrit i såkaldte "blyantspenge". Det svarer til 394.828 kroner årligt per parlamentariker. 

Ifølge anti-korruptions- og åbenhedsorganisationen Transparancy International er der ingen gennemsigtighed i, hvad pengene bliver brugt til, og der bliver ikke foretaget nogen form for kontrol med, om pengene bliver brugt efter reglerne. Den samlede udgift på EU’s budget til blyantspengene er 298 millioner kroner om året.

296.000 kroner til at renovere tjekkisk bordel

Som del af støtte til landdistrikter betalte EU-midler for renoveringen af en gammel gård i byen Pomezi 140 kilometer øst for Prag tæt på grænsen mellem Tjekkiet og Tyskland.

Efterfølgende kom det frem, at gården blev brugt som bordel under navnet Party Night Club XXX.

EU-Kommissionen gik efterfølgende ind i sagen og startede en proces med at inddrive pengene igen. Det er dog ukendt, om det lykkedes at få pengene retur.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. jun. 2020 - 09:16   16. jul. 2020 - 11:28

EU-budget

ml@arbejderen.dk