Det Danmark du kender, hedder Peder Frederik Jensens nye roman, som i hvert fald ikke handler om det Danmark, som der fortælles om hver eneste dag i medierne. Snarere handler den om, hvad forandringen i Danmark gør ved os og især dem eller de områder, som bliver hægtet af.
Forfatteren Peder Frederik Jensen skriver om sine miljøer med imponerende detaljerigdom, og han har blik for, hvad klasse betyder.
Forfatteren har tidligere skrevet tekster til TV2's dokumentarserie "På røven i Nakskov", som blev sendt i 2015-16. Og personerne i hans roman er da også mest "på røven".
Eneste undtagelse er Frank, den belæste lastbilchauffør, som aldrig kom i gang med at studere. Til gengæld er han en rigtig dygtig chauffør, som forstår at håndtere sit gods. Og måske også er skyld i, at avisdrengen Niels overlever den ulykke, som kæder bogens fire hovedpersoner sammen.
Livet på Lolland
Stedet er stadig Lolland – udkanten af Danmark. Her vokser Niels op i et hjem, som er alt andet end trygt. Moren er prostitueret, og ingen af brødrene kender deres far. Det er social deroute gennem flere generationer, og håbløsheden emmer ud af den triste fortælling. Men så er der alligevel Eigill, som forsøger at hanke op i Niels, skaffer ham et job som avisbud og føder ideen om, at han kan blive mønsterbryder.
Men en tidlig morgen på vej ud med aviser bliver Niels ramt af en bil. Chaufføren er den ambitiøse socialdemokratiske borgmester Morten, hvis liv er i opløsning på trods af hans vælgersucces på Lolland. Han har gjort elskerinden Sigrid gravid, og nu har konen smidt ham ud.
Morten, som selv kommer fra et arbejderhjem, kører hjem i en brandert fra et partimøde i København. Et møde han har set frem til, for måske kan partiet bruge ham på Borgen. Men også et møde, som igen minder ham om, at arbejdere er blevet et mindretal i toppen af partiet.
Og så er der elskerinden Sigrid, som kommer fra en hel anden klasse med masser af penge – øens store jordbesiddere. Hun kan heller ikke få sit liv til at hænge sammen, og nu er hun blevet gravid med Morten, som hun har kendt siden barndommen.
Hvad skete der?
Deres liv føres sammen af bilulykken i vejkrydset på Lolland. Og som der står på bogens bagside: "Tilsammen tegner de et portræt af Danmark, hvor uligheden vokser og fællesskabet er i opløsning. Hvad skete der?"
Og det er jo det helt store spørgsmål, som romanen ikke helt besvarer. For hvad skete der egentlig? At uligheden er vokset, kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved. Men er fællesskabet virkelig gået i opløsning? Eller har det bare antaget en anden karakter?
I hvert fald møder vi ikke meget fællesskab i denne roman. Det er en socialrealistisk beretning om klassesamfundet Danmark, hvor alt er i opløsning – og det er en uendelig deprimerende fortælling.
Velfærdssamfundets udvikling
Bogens titel, Det Danmark du kender, er lånt fra det socialdemokratiske valggrundlag i 2015 – og det er næppe tilfældigt. I romanen leveres en kras kritik af både Socialdemokratiet og velfærdssamfundets udvikling.
Bogens Niels kender ikke noget til velfærd, eller rettere velfærdssamfundets metoder slår ikke til overfor hans familie. Tilbage står følelsen af svigt, af at være udenfor. Hans drømme retter sig mod en fremtid i militæret, og han fantaserer om at gennemføre et skoleskyderi.
Morten er socialdemokraten, som lever splittet mellem sine egne ambitioner og sin egen klasses historie. I samtaler med hans mor tegnes et billede af et parti, som har forladt gamle arbejderdyder og er blevet befolket med akademikere, som først og fremmest går efter magten.
Forfatteren Peder Frederik Jensen skriver om sine miljøer med imponerende detaljerigdom, og han har blik for, hvad klasse betyder. Enkelte steder er det rørende, men for det meste er det barskt og til tider ligefrem kvalmende læsning.
Det Danmark du kender er en roman om store samfundsforandringer transformeret ned på Lolland – men hvor jeg dog savner bare en lille bitte positiv helt. For hvordan kommer vi videre?