21 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Norske Ohnesorg synger om retten til byen

Nyt album nordfra

Norske Ohnesorg synger om retten til byen

Retten til Byen hedder album nummer to fra det norske band Ohnesorg. Sangen og musikken tager en tur rundt i boligspekulationen fra Pariserkommunen 1871 til Sydamerika og Norge i dag.

Bandet Ohnesorg balancerer på byens tage i Oslo. Fra venstre Martin Ulvin, Rudolf Terland Bjørnerem, Elida Høeg og Jenny Berger Myhre.
FOTO: Rakel Emhjellen Paulsen
1 af 1

Vi ved for lidt om, hvad vore broderfolk har gang i. Sommetider er Øresund og Kattegat så uoverstigelige, at vi hellere taler engelsk med hinanden. Men et sted i Oslo står et band og tænker på nogle af de samme ting, som vi gør i Danmark. Hvem tilhører byen – dem, der bor i den, eller dem, der på papiret ejer den?

Ohnesorg kalder genren for undergravende visesang, men som de gode mu-sikanter de er, får san-gene lov at vise, hvorfor de er aktuelle og rele-vante.

For bandet Ohnesorg er det ikke bare nostalgi at stille den slags spørgsmål, og pladen Retten til Byen er en kærlig hilsen til dem, der vil fællesskabet i stedet for ejerskabet.

Selv om de helt klart er inspireret af moderne folkemusik, har Ohnesorg deres helt egen lyd, ikke mindst på grund af sangerinden Elida Høeg og Jenny Berger Myhres basklarinet.

Bandet, som også omfatter guitaristen Rudolf Terland Bjørnerem, har i de senere år haft percussionisten Martin Svendsen Ulvin med, og det løfter lyden dramatisk.

Der bliver skelet en del til moderne popproduktion, selv om lydbilledet stadig er så kuldslået stilfærdigt det meste af tiden, at urteteen ikke skvulper over. Men det har også sin egen charme – musikken er ideel til bogcaféer og diskussionsaftener.

Hovedparten af numrene på Retten til Byen er andres sange. Det passer fint til traditionen. Ohnesorg kalder genren for undergravende visesang – men som de gode musikanter de er, får sangene lov at vise, hvorfor de er aktuelle og relevante. Det gælder både de mere stilfærdige stunder og Ohnesorgs egen "Alltfor bra" og deres version af "Riv ned sperrene" ("A desalambrar" af Daniel Viglietti), hvor der spilles lige op med nutidens singersongwritere.

Det giver en glæde at genbesøge sange som "Kommunardernes resolution", en sang af Bertolt Brecht til Pariserkommunen, der i år fylder 150 år. Desuden "Til strejken" (A la huelga) fra den spanske borgerkrig og i nyt udstyr og glæde ved at møde nye bekendte som "Leia stiger" (en norsk version af Malvina Reynolds "The faucets are dripping") og så bandets egen sang "Håb".

Retten til byen – udgivet af Plateselskapet No. 13 – kan streames fra 15. januar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jan. 2021 - 10:20   15. jan. 2021 - 11:11

Musikanmeldelse

Af Thomas Rasmussen
Retten til byen
  • Retten til byen
  • Tekster og musik af det norske band Ohnesorg samt andres sange
  • Udgiver: pladeselskabet Plateselskapet No. 13,
  • Kan streames fra 15. januar
  • Også udkommet på vinyl på "Nummer 13"
  • Kan købes via Tigernet.no
  • Tidligere udgivelser fra Ohnesorg: Sanger for rastløse i 2018.
Ohnesorg, norsk band
  • Elida Høeg på vokal
  • Rudolf Terland Bjørnerem på guitar
  • Martin Ulvin på percussion
  • Jenny Berger Myhre på klarinetter
  • Bandet Ohnesorg på Facebook her
  • Bandet skriver om sit navn: "Ohnesorg betyder "sorgløs" og er hentet fra den vesttyske student Benno Ohnesorg. Han blev skudt og dræbt af en civilklædt politimand under sin første demonstration i Berlin 1967."