21 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Unge i ti-timers protest kræver klimahandling nu

Ingen klimahandling – intet liv

Unge i ti-timers protest kræver klimahandling nu

Unge klimaaktivister fra hele landet aktionerede mandag i ti timer for at kræve klimahandling nu af politikerne. Arbejderen var med til en fantasifuld aktion med "døde" på brostenene, løb, slagord, taler, kridttegning med mere.

Aktivister fra FridaysForFuture viste mandag konsekvenserne af ikke at handle på klimakrisen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

20 børn og unge ligger helt stille på de kolde brosten på Christiansborg Slotsplads.

Det ser lidt uhyggeligt ud.

I Danmark er vi endnu ikke vant til at se, at klimakrisen koster liv. Men i andre lande dør mennesker og dyr allerede som følge af klimakrisen.
Solvej Greve Pedersen, FridaysForFuture

– Vi laver en symbolsk aktion med budskabet: Ingen klimahandling. Intet liv. I Danmark er vi endnu ikke vant til at se, at klimakrisen koster liv. Men i andre lande dør mennesker og dyr allerede af naturkatastrofer, sult, tørke, oversvømmelser og andre konsekvenser af klimakrisen, fortæller 19-årige Solvej Greve Pedersen til Arbejderen.

Hun er aktiv i FridaysForFuture og er blandt initiativtagerne til mandagens aktion foran Christiansborg, som skal sætte fokus på regeringens manglende klimahandlinger. Aktionen er blevet stablet på benene på få dage.

Aage Christensen

Solvej Greve Pedersen følte, at hun måtte gøre noget, da hun læste, at Klimarådet havde dumpet regeringens klimapolitik.

– Derfor arrangerede vi den her happening. Og derfor er jeg her i dag. Fordi det er nødvendig at reagere og kræve klimahandling nu. Klimarådet er lige kommet med deres rapport, der kritiserer regeringens klimapolitik. Det kommer ikke bag på os, at Klimarådet dumper regeringen. Vi har jo set de forslag, regeringen er kommet med. Det er indlysende, at hvis man følger regeringens tiltag som "hockeystaven", så når vi ikke i mål. De tænker ikke på fremtiden og os børn og unge. Det er ikke okay.

>> LÆS OGSÅ: Derfor dumper regeringens hockeystav-klimastrategi

Ti timers happening

Solvej Greve Pedersen er taget hele vejen fra Faxe på Sydsjælland for at være en del af den ti timer lange happening på Christiansborg Slotsplads.

Sammen med 20 andre klimaaktivister har hun været på pladsen siden klokken 10 i formiddags. Og de unge har ikke tænkt sig at tage hjem foreløbig. De bliver her til klokken 20 i aften.

Aage Christensen

Lige nu har hun et sabbatår, som hun mere eller mindre har viet til klimakampen. Hun har blandt andet været med til at opstarte en lokalgruppe af FridaysForFuture i Faxe. De er nu oppe på at være 15 aktive.

Hun blev aktiv midt under coronanedlukningen.

– Jeg ville gøre en forskel og bidrage med noget. Det er vigtigt, at vi ikke glemmer, at vi står midt i en klimakrise. Selvom det kan være svært at holde store demonstrationer, så kan vi stadig lave sådan nogle små happenings og sætte fokus på klimakrisen. Det er fedt at være med i dag og handle i fællesskab. Vi har et godt sammenhold, fortæller Solvej Greve Pedersen.

Unge fra hele landet bakker op

De unge er kommet fra Faxe på Sydsjælland, Odense, Viborg, Roskilde og København.

En af dem, der har taget den længste tur for at være med, er 15-årige Ingeborg Skou Hansen fra Viborg.

– Med vores aktion vil vi vise, hvad konsekvenserne kan blive, hvis ikke politikerne handler, fortæller hun til Arbejderen.

– Regeringen er nødt til at handle. Det er sørgeligt at se, at "børnenes statsminister" ikke handler og tager klimakrisen alvorligt. Det er vores fremtid, det handler om, forklarer Ingeborg Skou Hansen.

Aage Christensen

Hun kom i går. Og hun er først hjemme klokken et i nat. Og så skal hun tidligt op og i skole. Men det er det hele værd, understreger hun.

– Jeg har virkelig savnet at demonstrere. Jeg er oprevet, vred og frustreret. Jeg føler, at jeg er nødt til at gøre noget og gå på gaden. Derfor er jeg kommet her i dag, uddyber Ingeborg Skou Hansen.

>> LÆS OGSÅ: Klimaråd dumper regeringen: Leverer kun én tredjedel af nødvendig CO2-reduktion

Opsang til politikerne

Efter 15 minutter på de kolde brosten kommer der liv i de unge. De rejser sig pludselig op. Det er tid til at få varmen. Og de unge ved præcis hvordan.

De griber to lange bannere og tager en runde. Først begiver de sig mod de mange bilister, der passerer Christiansborg.

Aage Christensen

Her får bilisterne et par velmenende og kærlige ord med på vejen:

"Hvad vil vi ha'? KLIMAHANDLING!"

Hvornår vil vi ha' det? NUU!

I morgen? NEEEJ! 

Hvornår? NUUU!"

Så vender de unge sig om mod Christiansborg: Nu skal politikerne have en omgang slagord.

"Mette svigter vores fremtid", står der på det lange banner, de unge løber med.

Og hvis budskabet kan være svært at læse for politikerne, råber de unge et budskab, der ikke er til at tage fejl af:

"CO2-neutral klimapolitik. De snakker inde på Borgen – men det virker ik'", råber de, alt hvad de kan, op mod de lukkede vinduer på Christiansborg.

Klima på skoleskemaet

Da Arbejderen ankommer, har aktionen været gang i flere timer. Og de unge har haft gang i masser af aktiviteter: På brostenene har de tegnet silhuetter af døde kroppe med kridt, og foran dem ligger en række nymalede skilte med budskaber som: "Til helvede med hockeystaven" og "There is no Planet B".

Corona har gjort det svært for FridaysForFuture at gå på gaden og holde deres lokale klimastrejker, som de er kendt for at gennemføre over hele landet med jævne mellemrum.

Men de arbejder fortsat på højtryk på at sætte klimaet på dagsordenen og har netop søsat kampagnen "Klima På Skema" for at kræve, at unge blive undervist i klimakrisen.

Lige nu er FridaysForFuture i gang med at ringe rundt til samtlige folkeskoler i landet for at få sat undervisning i klimaet på skoleskemaet.

– En undersøgelse foretaget af Concito viser, at 99 procent af de adspurgte unge mener, at det er nødvendigt at få klima på skoleskemaet. Det understreger vores budskab om, at skolesystemet også skal indtænkes i klimakampen som en del af løsningen, mener Sylvester B. Spangenberg fra FridaysForFuture.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. mar. 2021 - 11:46   02. mar. 2021 - 13:27

Klima

ml@arbejderen.dk