Sidste uges topmøde i Bruxelles mellem EU og 36 afrikanske statsledere blev en fiasko. Dét mener redaktøren for den panafrikanske netportal, pambazuka.org, Abayomi Azikiwe.
Mødet i Bruxelles havde overskriften, "Investering i mennesker, velstand og fred" og diskuterede blandt andet handel EU-tropper til Den Centralafrikanske Republik (CAR), hvor der allerede er 2000 franske fremmedlegionærer og 6000 afrikanske soldater fra kontinentet.
Jeg tror, at tiden er forbi, hvor vi bliver anset som emner.
Jacob Zuma, Sydafrikas præsident
Abayomi Azikiwe bemærker, at de kun 36 fremmødte statsledere på Bruxelles-mødet skal sammenlignes med antallet af lande i Den Afrikanske Union, nemlig 54.
Topmødet blev direkte boykottet eller fravalgt af flere vigtige afrikanske ledere fra især Sydafrika, Zimbabwe, Malawi, Eritrea og Sudan.
"Den Afrikanske Union var end ikke en officiel partner på mødet, som alene var mellem EU og statslederne", kritiserer Azikiwe.
Sydafrikas præsident Jacob Zuma var også fortørnet over, at nabolandet Zimbabwes præsidentfrue, Grace Mugabe, havde fået indrejseforbud i Belgien op til mødet på grund af EU-sanktionerne mod Zimbabwe. Derfor valgte præsident Robert Mugabe at blive hjemme.
– Jeg tror, at tiden er forbi, hvor vi bliver anset som emner og får vi at vide, hvem der må komme og ikke komme, sagde Zuma ifølge nyhedsbureauet Reuters.
"Afrikanere er ofre"
Også Kenyas præsident Uhuru Kenyatta overvejede ifølge netportalen Allafrika.net ikke at deltage i topmødet, på grund af at hans egen sikkerhedchef heller ikke kunne få visum til Belgien.
– Dette sender et forkert signal om, at EU selv vil diktere sikkerheden for afrikanske statsoverhoveder, kritiserer den kenyanske udenrigsministers rådgiver, Karinja Kibicho, ifølge dagbladet Zimbabwe Herald.
I øvrigt frygter Kenyas præsident selv at blive afhørt af Den Internationale Straffedomstol (ICC), der tidligere har indkaldt ham for et par år siden til "samtale" i forbindelse med hans påståede rolle i vold efter valget i Kenya december 2007.
Sudan var end ikke inviteret til topmødet i Belgien. Landets præsident, Omar al-Bashir er i øjeblikket i ICC's søgelys for brud på menneskerettigheder i Darfur-provinsen. Og ICC kræver al-Bashir udleveret til retsforfølgelse.
Der er en udbredt opfattelse i Afrika, at ICC alene retter sig mod afrikanere, eftersom alle de sager, der i øjeblikket undersøges, er afrikanske, skriver Abayomi Azikiwe
EUs frihandel møder modstand
Ifølge den svenske solidaritetsorganisation, Afrikagrupparna, er mange af de afrikanske lande desuden fortørnede over EU's krav til afrikanske lande om at indføre frihandel med EU inden 1. oktober i år og droppe told og afgifter på varer.
Den vestafrikanske samarbejdsorganisation ECOWAS har allerede afvist EU's "forhastede" deadline, rapporterer pambazuka.org.
– EU opfordrer til en omfattende liberalisering og til stop for initiativer, der kan styrke den lokale industri og forarbejdning af råvarer i de afrikanske lande. De afrikanske lande vil finde det vanskeligt at beskytte spirende industri, lyder det fra Afrikagrupparna.
Sammen med en række afrikanske og europæiske organisationer arrangerede Afrikagrupparna et alternativt Europa-Afrika-topmøde, sideløbende med det officielle møde i Bruxelles.
Tetteh Hermoku fra ngo'en Afrika Trade Network advarer.
- De fleste afrikanske virksomheder sælger deres produkter enten på nationale eller regionale markeder og vil ikke være i stand til at konkurrere med europæiske varer, siger han.
Tetteh Hermoku tilføjer, at en lignende frihandelsaftale mellem USA og det latinamerikanske land Colombia er et direkte "skræmme-eksempel".
– Effekten blev, at colombianske bønder ikke længere kunne forsørge sig selv, når de skulle konkurrere med billige importvarer fra USA. Importen af ris fra USA er steget med 800 procent siden aftalen trådte i kraft i 2012. 80 procent af al den ris, der sælges i Colombia, er fra USA, siger han i en pressemeddelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278