27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stormagtsspil om guld, olie og sjældne jordarter

Grønland bugner af råstoffer

Stormagtsspil om guld, olie og sjældne jordarter

EU-viceformand rejser til Grønland for at forhindre, at Kina får fat i alle råstofferne i undegrunden. Danmark spiller med på EU's side.

Geocenter København vurderer, at der er alt fra diamanter, kryolit, tantal og palladium, til wolfram, platin og sølv i Grønlands undergrund. Her et oversigtskort.
FOTO: Carl-Aage Jensen
1 af 1

Et stormagtsspil af dimensioner fyger om ørerne på grønlænderne.

Alle vil have fingre i landets råstoffer af for eksempel olie, guld, jern, kobber, krom og sjældne jordarter, der gemmer sig dybt nede i fjeldenes dyb.

Bruxelles, Beijing, Washington, Tokyo er på dupperne. Og kongeriget Danmark leger stik-i-rend-dreng for EU, lyder kritikken fra flere grønlandske kilder, Arbejderen har talt med.

Blot fire procent af olien under Grønland vil kunne skaffe 300 milliarder kroner, oplyser det grønlandske Råstofdirektorat til Jyllands-Posten.

Og hvad mineraler angår, vurderede Geocenter København allerede i en rapport fra 2005, at der er diamanter, kryolit, tantal, palladium, wolfram, platin, sølv, grafit, krom, vannadium, marmor, jern, zink, svovlkis, bly og sjældne jordarter for endnu flere milliarder kroner hele vejen rundt om Grønland.

I år fandt mineselskabet Nuna Mineral så et helt nyt område med guldmineraler i Jokum's Shear i Sydgrønland, hvilket tyder på et helt guldbælte i Sydgrønland.

Sjældne jordarter berører potentielt rigets udenrigspolitik.

Villy Søvndal

Det australsk baserede Greenland Energy & Minerals har fundet store reserver af sjældne jordartsmetaller i Kvanefjeld ved den sydgrønlandske by Narsaq.

Det britisk baserede mineselskab London Minings planlægger at bygge en jernmalmmine i Isua ved Godthåbsfjorden. Kinas største statsbank, China Development Bank, der er direkte styret af den kinesiske regering, er klar til at skyde op til 14 milliarder kroner i projektet, som kræver byggeri af 150 kilometer vej og en en udskibningshavn.

- Vi håber at kunne begynde produktion sidst i 2015 eller begyndelsen af 2016, forklarede Kaj Kleist, kommunikationsdirektør i London Mining Greenland til Politiken i juni.

Som noget af det første efter det grønlandske selvstyres indførelse blev råstofområdet hjemtaget og hører i dag under Grønlands ansvarsområder.

EU blander sig

De grønlandske politikere forhandler om at kræve en selskabsskat på 30 procent af mineselskabernes indtægter.

Men udsigten til, at netop Kina får fingrene i størsteparten af Grønlands råstoffer og især dets sjældne jordarter, som benyttes i blandt andet mobiltelefoner, solcelleanlæg og avanceret militært isenkram, har fået EU og Danmark på banen.

Kina er i dag stort set eneste globale producent af disse jordarter, og Kina begyndte for et par år siden at regulere sin eksport med stærkt stigende priser til følge.

Derfor rejste viceformanden for EU-kommissionen, Antonio Tajani, i juni til Grønlands hovedstad Nuuk for sammen med EU’s udviklingskommissær, Andris Piebalgs, og selvstyreformanden Kuupik Kleist at underskrive en hensigtserklæring om intensiveret samarbejde mellem Grønland og EU på netop råstofområdet.

Grønland ligger anslået inde med tre procent af verdens forekomster af sjældne jordarter.

Danmarks udenrigsminister bakker EU op og understreger, at Grønlands forsvars- og sikkerhedspolitikk fortsat er under dansk suverænitet.

- Sjældne jordarter berører potentielt rigets udenrigspolitik, fordi de er strategiske mineraler. Det strategiske består i, at disse jordartsmetaller blandt andet benyttes i efterretnings- og forsvarsteknologi, forklarer Villy Søvndal til bladet Ingeniøren.

Kina imperialistisk?

Anders Jerichow, seniorkorrespondent for dagbladet Politiken, tager også EU’s parti i sagen.

- At kaste sin egen befolknings overenskomster og værdier over bord for at få verdens uomtvisteligt mest rå imperialistiske magt (Kina red.) til landet - det giver ingen mening (…) Kina kommer ikke for at hjælpe Grønland med at skaffe vækst og udvikling. (…) Det er den, der betaler for musikken, der også bestemmer, hvad der skal spilles. Det er svært at fastholde egne regler, når man handler med Kina, sagde han i en tv-debat i Deadline henvendt til Sara Olsvig, medlem af Folketinget for partiet Inuit Ataqatigiit.

- Men Grønland er godt rustet til at forhandle med Kina, svarede hun kort.

Tidligere har hun overfor den grønlandske avis Sermitsiaq.AG, sagt, at andre politiske stormagter højst sandsynligt også vil henvende sig om de sjældne jordarter.

- Så det er overordentligt vigtigt, at vi kender den position, vi har, og at vi udnytter den på en måde, som er både skånsomt overfor vores samfund og vores miljø, sagde hun og tilføjede, at Grønland bør undersøge mulighederne for, at etablere egne selskaber, også inden for mineindustrien. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jan. 2013 - 18:42   29. jan. 2013 - 18:45

Grønland

Anders Fenger
Skribent