02 Oct 2022  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Dobbelt A - den mest oversete danske pladeudgivelse i 2019

Vellykket dansk-syrisk samarbejde

Dobbelt A - den mest oversete danske pladeudgivelse i 2019

To byer, to tilstande, Aleppo og Aalborg, blev i mødet mellem den syriske digter Nader Alkasem og danske Claus Nivaa til "Dobbelt A", en digtsamling og en lp, der er uhyre relevant i disse krigstider.

Dobbelt A præsenteret i Musikkens Hus, Aalborg. Fra venstre ses Lars Bork Andersen, Claus Nivaa, Nader Alkasem og Erik Michaelsen.
FOTO: Aske Stubkjær
1 af 1

"Dobbelt A" er andet og meget mere end AA-lborg og rapperen Niarns ode til Aalborg øst i 2004. I 2017 udvides ikke blot geografien, men også poesien betydeligt, i mødet og samarbejdet mellem den syriske digter Nader Alkasem og hans danske kollega Claus Nivaa - med digtsamlingen "Dobbelt A". Den indeholder 40 tekster, hvoraf 26 er skrevet af Alkasem og 14 af Nivaa.

Desværre er pladen totalt overset, og nomineres derfor af Arbejderens anmelder til den mest oversete pladeudgivelse i 2019.

Indledningsdigtet er Parfume af Alkasem som efterfølges af Nivaas De førstefødte. To fremragende, og helt forskellige digte, der på fineste vis demonstrerer de to poeters forskelle i tilgange og baggrund.

Aleppos krop

Alkasems poesi er som en sansning, der fortættes til en dråbe, der uundgåeligt brister og efterlader et næsten fysisk aftryk på læseren:

Aleppo er den flaske parfume/ der en dag gik itu/udover mit værelses gulv/Glasset gennemborer/Duften dvæler/ Hvor end du befinder dig/ i stedets beklædning.

Aleppos krop (flaske) og sjæl (duft) som splintres (krigen), men duften fortættes i erindring og/eller savn. Sansningens metamorfose til erkendelse gælder langt hen ad vejen for alle Alkasems digte i samlingen.

De første og de sidste

Nivaa derimod kaster sig veloplagt ud i en tour-de-force om de "første og de sidste" med vittige velvalgte referencer til litteraturhistorien. Han demonstrerer sin belæsthed, og på en personlig humoristisk måde deler han sæbeøjne ud.

De første linjer i et digt er altid/ de forkælede førstefødte./ De er anslagene, ouverturerne/ med drys af/forkærlighedens garniture./ De er de lækreste ørenemme hors d’oeuvres. /De er kildende darlings./ De er øjenkræs for mundgodhed./ Og linjerne lige efter?/ De må derimod slukørede altid forholde sig/ til de førstefødtes/ovenstående overlegenhed.

Det er fabulering, der er Nivaas styrke, også i erindringsdigtene som for eksempel Najran revisited.

Drømmen om revolution

Digtsamlingen er vellykket. De to poeters tekster klæder hinanden godt i en tematisk inddeling bestående af forskellige scener som til slut opsummeres i Nivaas krigsnote På Night Shift.

Erik Michaelsen har lavet små afrundede kompositioner med sin trompet, der giver virkningsfulde stemningsmæssige underlæg for poeternes sound. 

Lp’ens 12 tracks danner derimod et episk forløb fra freden, der var engang, over krigens udbrud, digtet Jazz – flugten – for at ende i to tilstande: at være i to byer; og alligevel bevare drømmen om revolutionen og friheden symboliseret i snemandsfiguren i Helgen.

Virkningsfuld musik

Erik Michaelsen har lavet små afrundede kompositioner med sin trompet, der giver virkningsfulde stemningsmæssige underlæg for poeternes sound. Vellykket er også kompositionernes forskellige tempi og beat, som Alkasem og Nivaa rammer i deres recitation.

Lars Bork Andersen har skabt et foruroligende stemningsgivende lyd-design, der kitter den episke sammenhæng mellem ellers selvstændige digte og gør udgivelsen til et smukt kunstnerisk værk og en af de mest relevante pladeudgivelser i 2019. Desværre er pladen totalt overset, og nomineres derfor af Arbejderens anmelder til den mest oversete pladeudgivelse i 2019.

Problemet med udgivelsen er sandsynligvis, at der IKKE findes platforme til at formidle og promovere sådan en udgivelse, der stilistisk og genremæssigt ikke har nogen stol at sætte sig på.

Duften af Turell og Halfdan E

"Dobbelt A – Spoken Worlds" er hverken rap eller hip hop, selvom digtenes indhold godt kunne bidrage til disse målgruppers interessefelter. Det er heller ikke blues, selvom smerten i savnet og erindringen er genkendelig. Tonen er helt sin egen, og hvis der skal sammenlignes, er vi er snarere ovre i en World Music pendant til Dan Turell og Halfdan E’s mest vellykkede udgivelser.

Digtsamling og LP er uhyre relevant i disse krigstider, hvor vi dagligt fyldes med krigspropaganda og falske fjendebilleder. Der er derfor enorm brug for, at Dobbelt A kommer på en Danmarksturné til landets små kulturhuse. Mens vi venter: læs bogen, køb pladen eller lyt til den på musiktjenesterne.

20. dec. 2019 - 10:45   20. dec. 2019 - 13:52

Musikanmeldelse

Allan Vokstrup

Dobbelt A - digte fra Aleppo, digte fra Aalborg. Forlaget Alba
Udgivelsesdato 28.02.2017 sidetal 59

Dobbelt A – Spoken Worlds (lp)
Udgivelsesdato 13.02.2019 på Sovnu, August Recordings