Syv år efter den dansk-britiske militæraktion Operation Green Desert stævnede en irakisk mand den danske stat som medansvarlig for krænkelser og tortur. Det samme gjorde 10 andre irakere. De var alle taget til fange af danske soldater under aktionen og udleveret til irakisk politi.
Filmen konfronterer håndfast advokatens, retsmedicinerens og pressens forargelse over politikernes krumspring for at undgå at tabe ansigt.
Deres advokat Christian Harlang bad retsmediciner Jørgen Lange Thomsen om at afgøre, om de 11 sagsøgere talte sandt. Han er professor i retsmedicin ved Syddansk Universitet og internationalt anerkendt som den første, der anvender retsmedicin til dokumentation af tortur og statsvold.
Dokumentarfilminstruktør Nanna Frank Møller kender Jørgen Lange Thomsen. Da han rejste til Libanon og senere Jordan for at undersøge de 11 irakere, tog hun med. Med sit kamera dokumenterer hun hans systematiske afdækning af, hvad der skete dengang i Basras fængsler. Hans konklusion er klar: Alle 11 har været udsat for tortur.
Sådan begynder "Et civiliseret land", der får premiere i morgen på CPH:DOX. Filmen skræller lag på lag af forløbet. Det endte i oktober med, at den danske Højesteret afviste de i alt 23 torturerede irakernes ansøgning om fri proces til at sagsøge staten.
– Jeg havde forestillet mig at filmen sluttede med vidneafhøringer og landsrettens afgørelse i Bredgade. Og så skulle det vise sig at jeg kun var halvvejs i historien. Min film havde udviklet sig til en historie om hvordan et system reagerer, når der rettes en anklage mod det og jeg kan ikke lade være at undre mig over, hvorfor staten ikke havde behov for at komme til bunds i denne sag, og hvor vanskeligt det er som borger at anfægte en stats ageren, skriver Nanna Frank Møller i filmens pressemateriale.
>> Se alle Arbejderens artikler om sagen her
"Et civiliseret land" konfronterer håndfast advokatens, retsmedicinerens og pressens forargelse over politikere og embedsmænds krumspring for at undgå at tabe ansigt, blandt andet ved at følge en del af Arbejderens arbejde med sagen. Den sætter politisk magt overfor gængs moral og tvinger tilskueren til at tage stilling, på samme måde som sagen tvang tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard til at blive whistleblower.
Bortset fra nogle flimrende billeder fra en video, hvor de irakiske fanger får tæsk af politiet, er "Et civiliseret land" ingen action-film. Det mest ophidsende øjeblik er, da Arbejderens nyhedschef Freja Wedenborg i Folketinget konfronterer den daværende forsvarsminister med statens forsøg på at få sagen lukket ned.
Det lykkedes som bekendt langt hen ad vejen. Eftertiden kan afsige sin dom efter at have set "Et civiliseret land".
Se traileren til "Et civiliseret land" her:
A Civilized Country from Madeincopenhagen on Vimeo.