30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Manden der skabte æblet

En computergigants historie

Manden der skabte æblet

Manden bag Apple, Steve Jobs, har opnået gudestatus hos mange fans og beundrere, og mange vil mene, at han ændrede verden.

Som en sand dirigent styrer Steve Jobs (Michael Fassbender) sit livsværk Apple aggressivt rundt i manegen.
FOTO: Universal Pictures
1 af 1

Manden bag Apple, Steve Jobs, har for mange fans og beundrere opnået gudestatus, og mange vil sikkert mene, at han ændrede verden.

Filmen om Steve Jobs liv og Apples historie, (som nogle nok vil mene er det samme), tager i filmen af samme navn udgansgpunkt i tre nøglebegivenheder. 

Som en anden superstjerne gør Jobs sig klar til showet, hvor konflikterne altid skal tages og finde sted lige op til og i sidste sekund.

Vi starter i 1984, i minutterne op til præsentationen af The Macintosh, som blev startskuddet til Apples succes. Derefter videre til Steve Jobs præsentation af sit flopprojekt med NeXT, for som det tredje at vende tilbage til Apple få år senere, hvor Steve Jobs vender hjem som den fortabte søn, og præsenterer iMac. 

Superstjernen

Som en anden superstjerne gør Jobs sig klar til showet, hvor konflikterne altid skal tages og finde sted lige op til - og i sidste sekund.

Ned til mindste detalje udtænker Jobs sin snedige plan og vej tilbage fra nedturen efter Apple exit. Men også de produkter han "skaber" i hovedet har intet overladt til tilfældighederne.

For computeren skulle for ham være et kunstværk i sig selv. 

Den skarpe assistent 

Kate Winslet brillerer som Steve Jobs' skarpe og ihærdige assistent, Joanna Hoffman, der altid er på pletten. Winslet er helt sikkert også blandt de sikrere vindere til årets kvindelige birolle ved Oscar'en. Hun har allerede hevet en Golden Globe hjem for rollen. 

Joanna Hoffman er konstant i hælene på den selvdestruktive Jobs. Hun er vel den eneste, der rigtigt er der for ham og holder ham oppe, selvfølgelig udover "æblet".

Datteren ladt i stikken 

Jobs' datter bliver holdt i baggrunden, og først da moderen tvinger ham til at tage ansvar, viser han en smule interesse for hende. Men benægter koldt at han er far. 

Vi følger på afstand datterens udvikling uden faderen tilstedeværelse, og med en mor uden støtte. Moderen går psykisk ned. 

Hun påpeger endda overfor Jobs, hvordan hun bliver nedgjort af ham overfor alle andre og må tvinges til at søge understøttelse. Det til trods for Jobs er god for milliarder. 

Uenigheder med makkeren 

Uenigheder med makkeren Wozniack fylder igennem hele historien meget. Jobs vil ikke anerkende hans indsats og arbejde, som ellers er Wozniaks tilbagevendende ønske ved hver en præsentation. 

Det er meget symptomatisk, for de to personligheder er så forskellige. Deres tilgang til tingene, arbejdet og måden at arbejde med "æblerne" på.

Godt håndværk af Boyle

Lækker rytmisk lyd benyttes som understøttende og fortællende virkemiddel, og lyden skaber tempo i dialogbårne scener. 

Grynet 80'er look i billedet sætter stilen til den første del af filmen, og som vi kommer længere frem i historien og Apples' udvikling, bliver billedet pænere og skarpere i kvaliteten. 

Man har nemlig skudt de to første dele analogt, mens sidste del er lavet digitalt for at illustrere og tydeliggøre Apples udvikling og forbedringer af teknikken.

Metaforiske scener viser præcist pointerne i dialogerne. Som da Jobs forsvarer sin indsats og berettigelse af succes overfor makkeren ved at fortælle, at han er dirigenten, der får orkestret til at spille perfekt. Imens står de omgivet af indstrumenter i en orkestergrav. 

Godt håndværk af den erfarne engelske arbejderklasse dreng, Danny Boyle, der beviser han stadig kan. Trods en mindre pause. Dog er Steve Jobs ikke en typisk Boyle-film. 

Lækker og præcis filmbiografi.  

 

Se traileren til filmen her: 

For kun en måned siden var Fassbender aktuel i en anden film, som jeg også anmeldte. Den kan læses eller genlæses her: 

24. jan. 2016 - 12:20   28. jan. 2016 - 13:26

Film

Martin Odgaard
Filmanmelder
5

Steve Jobs

Filmen er instrueret af engelske Danny Boyle.

Skrevet af Aaron Sorkin, som også leverede det solide manuskript til biografien om Facebookgrundlæggeren.

Er Oscar-nomineret i kategorierne bedste kvindelige birolle, samt bedste mandelige hovedrolle.

Filmen havde dansk premiere den 21. Januar.