29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Oplæring i polsk sjak er ikke i orden!

Bygningsarbejdere melder klart ud til fagforening:

Oplæring i polsk sjak er ikke i orden!

Det var ikke i orden at godkende aftale om danske lærlinge i polsk sjak! Sådan lød budskabet fra medlemmerne til fagforeningens ansatte, da 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening tirsdag holdt generalforsamling.

FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Der var røfler til de ansvarlige, da 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) holdt generalforsamling i tirsdags.

Deltagerne kritiserede, at fire danske struktørelever er sendt i praktik i det berygtede polske byggefirma Budomex.

Arbejderen fortalte den 10. oktober, hvordan fire lærlinge, efter aftale med EUC Sjællands Praktikpladscenter, det Lokale Uddannelsesudvalg og Pihl & Søn, skal læres op af polske ufaglærte ansat ved Pihl & Søn's underentreprenør Budomex.

Læs: Polsk fup-firma skal oplære danske elever

Bag godkendelsen af den kontroversielle aftale står en af fagforeningens faglige sekretærer, Jesper Weihe. Han er lærlingeansvarlig for struktørfaget og medlem af det Lokale Uddannelsesudvalg.

Jesper Weihe har tidligere forklaret Arbejderen, at han anser aftalen for en vigtig landevinding. Aftalen er nemlig en konsekvens af, at Pihl & Søn har underskrevet en social klausul med Københavns Kommune, da firmaet vandt licitationen på det gigantiske byggeprojekt på Københavns Nordhavn.

Det beviser, ifølge den faglige sekretær, at det kan lade sig gøre at få danske elever ind på store byggepladser, selvom der ikke går danske bygningsarbejdere.

- Vi er meget tilfredse med, at Pihl & Søn nu endelig har taget lærlinge ind, som de jo har skrevet under på, at de ville, sagde Jesper Weihe til Arbejderen.

Men nu har bygningsarbejderne i BJMF altså vendt tommelen nedad til aftalen.

En udtalelse, foreslået af fagforeningens ungdomsklub, slår fast, at "sociale klausuler er et godt værktøj til at få skabt flere praktikpladser", men at de også bør "bruges strategisk til at gøre det svært for udenlandske virksomheder at byde på opgaver i Danmark".

Derfor undrer det ungdommen, at "ansatte i vores fagforening og i forbundet har arbejdet i modsat retning" og "godkendt at fire danske struktørlærlinge skal oplæres i Nordhavnen hos det berygtede polske entreprenørfirma Budomex, selvom Budomex ikke er godkendt til at have lærlinge".

3F afdelingens medlemmer bakkede på generalforsmalingen op om den holdning, at "lærlinge skal uddannes efter danske normer og på dansk", at "BJMF skal stå for en aktiv sikring af uddannelserne, således at devaluering af uddannelserne ikke finder sted, samt at alle faglige uddannelser sikres at foregå på danske vilkår".

Udtalelsen blev, med nogle få ændringsforslag fra den daglige ledelse, vedtaget med et overvældende flertal.

Arbejderen har uden held forsøgt at få en kommentar fra Jesper Weihe og formanden for Ungdommen i BJMF, Laurits Bo Lillelund.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. nov. 2012 - 10:32   05. nov. 2012 - 09:11

Praktikplads

as@arbejderen.dk
Lokale Uddannelsesudvalg

Kontakten mellem erhversuddannelserne og arbejdsgiverne er overordnet organiseret gennem de Lokale Uddannelsesudvalg (LUU).

Udvalgene består af lige mange repræsentanter for arbejdsgivernes og arbejdernes organisationer.

Elever, ansatte og ledere på erhvervsskolerne sidder med i udvalget.

Nogle af udvalgenes opgaver går på:

  • at rådgive skolen i forhold til uddannelse, undervisning

  • at styrke samarbejdet mellem skolen og det lokale arbejdsmarked.

  • at komme med forslag til bl.a. nye uddannelser og lærerkvalificering

Mange af de lokale uddannelsesudvalg dækker både erhvervsuddannelser og arbejdsmarkedsuddannelser.

Det er det Lokale Uddannelsesudvalg, som skal vurdere, om en virksomhed kan godkendes til at tage lærlinge.