07 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvad sker der med menneskets planet?

Kommentar

Hvad sker der med menneskets planet?

Ræset starter igen – er du med? Budskabet i Jeff Gibbs og Michael Moores dokumentarfilm "The Planet of the Humans", som lige nu er tilgængelig gratis på Youtube, er ellers ikke til at tage fejl af. Planeten kan ikke klare mere vækst.

FOTO: Fra filmen: Planet of the Humans
1 af 1

Så stod de der igen, de danske partiledere. I bedste sendetid på DR1 og TV2 torsdag aften til en paneldebat. Solbrune, pæne i tøjet og kække – med lige så kække ordstyrere. På linje ved hver deres bås og med hvert deres bud på, hvordan Danmark hurtigst muligt åbner op efter covid-19-epidemien.

Vi har travlt, økonomien er presset, den grønne omstilling skal gå hurtigt, der skal investeres, og økonomien skal boostes hurtigst muligt. Vi er ambitiøse, og vi har travlt. Vi skal tilbage i kampen for vækst. Det er det, det gælder om.

Hvis Gibbs og Moore har ret, så er det netop idéen om, at grøn vækst kan retfærdiggøre større forbrug, der kommer til at udrydde menneskeheden.

Det lader til, at ingen af partilederne har set Jeff Gibbs og Michael Moores dokumentarfilm The Planet of the Humans, som lige nu er tilgængelig gratis på Youtube. Over otte millioner har set filmen, men åbenbart ikke danske politikere.

Budskabet i filmen er ellers ikke til at tage fejl af. Planeten kan ikke klare mere vækst. Uanset hvor mange solceller og vindmøller vi sætter op, så kan mennesket ikke fortsætte den nuværende livsstil. 

Jagten på vækst har skabt covid-19

I vores evige jagt på vækst forsøger vi i stigende grad at supplere olie og kul med biomasse, men som man ser i filmen, betyder det blot, at der fældes kæmpemæssige skovarealer. Natur og dyr er blot en del af menneskets produktionsapparat.

Det er jo netop menneskets ødelæggelse af natur og sammenstuvning af dyr på meget lidt plads, som er den afgørende baggrund for covid-19 og andre farlige vira. Måske netop derfor er dette synspunkt det mest omstridte i filmen.

En del kritikere anfører, at det overvejende er forældede data og filmklip, der anvendes i filmen, og det er korrekt, at filmklippene ofte er 5-10 år gamle. I dag har vi en langt mere effektiv grøn energisektor, anfører filmens kritikere. 

Ja, det er rigtigt, at den grønne energi er blevet mere effektiv, men det tilbageviser på ingen måde filmens vigtigste budskaber. For selvom vi har fået mere "grøn energi", så har det faktisk ikke hjulpet på det pres, som vi udsætter planeten for.

Menneskets fortsatte eksistens

Under hele diskussionen omkring fossile brændstoffer, biomasse, klimaforandringer og grøn energi ligger en større og mere forfærdelig diskussion. Nemlig diskussionen om hvordan vi muliggør menneskets fortsatte eksistens på planeten Jorden. 

Men den diskussion er der ikke rigtig nogen, der har lyst til at tage – hverken politikere eller erhvervsfolk. Politikerne og industrien vil brændende gerne opfinde noget, der kan fjerne deres eget lort og efterlade en duft af parfume.

Vi er 7,5 milliarder mennesker på planeten Jorden. Netop nu accelererer den økonomiske krise. Hvad er så politikernes svar? Vi skal forbruge mere! Det var den gennemgående fortælling i partiledernes paneldebat torsdag aften.

Derudover skal vi lave grønne investeringer, så vi kan komme i mål med den 70 procents reduktion af C02-udledning inden 2030, som der er bred opbakning til i Folketinget.

Efter covid-19

Hvis Gibbs og Moore har ret, så er det netop denne tankegang; altså idéen om, at grøn vækst kan retfærdiggøre større forbrug, der kommer til at udrydde menneskeheden. The Planet of the Humans starter netop med, at forskellige amerikanere giver deres bud på, hvor lang tid vi har tilbage som art. Der er gæt på alt fra få år til uendelig lang tid.

Spørgsmålet er meget stort, men vi kan – til at starte med – svare på dette spørgsmål: Hvordan kommer vi videre efter covid-19? Skal vi skynde os ud og forbruge mere for at skabe vækst, eller er det tid til at finde andre løsninger? Hvilket paradigme skal afløse vækstparadigmet? Det må være den vigtigste diskussion lige nu, og den er ikke forbeholdt cand.polit.'er og økonomer. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. maj. 2020 - 09:00   20. maj. 2020 - 12:49

Film

af Allan Madsen
Planet of the Humans
  • Planet of the Humans er en amerikansk miljødokumentarfilm fra 2019, skrevet og instrueret af Jeff Gibbs og med Michael Moore som producer.
  • Til Jordens dag den 21. april 2020 frigav Moore filmen på YouTube, hvor den kan ses gratis her.