23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Årsmøde i liste N skal afgøre valgforbund

Enhedslisten diskuterer selvstændig opstilling

Årsmøde i liste N skal afgøre valgforbund

Om Folkebevægelsen mod EU vil indgå i et valgteknisk samarbejde ved EU-parlamentsvalget i 2019, hvis Enhedslisten vælger at stille selvstændigt op, skal afgøres af årsmødet i Liste N.

Det er årsmødet i Folkebevægelsen mod EU, som skal tage stilling til, om Liste N skal indgå i valgteknisk samarbejde med Enhedslisten.
FOTO: PN
1 af 1

I denne weekend vedtog Enhedslistens hovedbestyrelse at igangsætte debatten om, hvad partiet skal gøre til det kommende valg til EU-parlamentet i 2019.

Vi må vurdere, hvor meget det vil gå ud over bredden at indgå i et valgforbund med Enhedslisten. Det er en debat, som vi må tage i Folkebevægelsen.
Poul Gerhard Kristiansen, landssekretær

Spørgsmålet er, om Enhedslisten skal støtte den brede, tværpolitiske EU-modstand på Folkebevægelsen mod EU's liste N – eller om Enhedslisten skal stille selvstændigt op og søge valgteknisk samarbejde med Folkebevægelsen mod EU.

>> LÆS OGSA: Enhedslisten sparker opstillingsdebat-debat igang

Om Folkebevægelsen mod EU vil indgå i et valgteknisk samarbejde, kan dog ikke siges på nuværende tidspunkt.

– Det er en problemstilling, som Folkebevægelsens landsmøde skal tage stilling til, hvis Enhedslisten beslutter at stille selvstændigt op, og henvender sig til os om et valgforbund, siger landssekretær i Folkebevægelsen mod EU Poul Gerhard Kristiansen til Arbejderen.

Ingen tradition for valgforbund

Folkebevægelsen har ikke tradition for at indgå i valgforbund med politiske partier, påpeger han.

– Det vil jo udfordre, at vi er en bred, tværpolitisk bevægelse. Vi må vurdere, hvor meget det vil gå ud over bredden at indgå i et valgforbund med Enhedslisten. Det er en debat, som vi må tage i Folkebevægelsen.

– Folkebevægelsens tværpolitiske liste N har et fælles mål om at give EU modstand og komme ud af EU. Derfor samler vi mange hjemløse vælgere op, som ikke kan stemme på Socialdemokraterne eller midterpartierne eller de borgerlige partier. Hvad hjælper det, at vi sikrer stemmer fra venstrefløjen via et valgforbund, hvis vi skubber lige så mange midter- og borgerlige vælgere væk, lyder det fra landssekretæren.

I Enhedslisten anbefaler hovedbestyrelsen ikke medlemmerne at stemme det ene eller andet:

– Hovedbestyrelsen har vedtaget at sende et papir ud til medlemmerne, der opsummerer de to forslag, Enhedslistens medlemmer skal vælge imellem: Nemlig at bakke op om Folkebevægelsen mod EU's liste N. Eller at stille selvstændigt op og samtidig støtte Folkebevægelsen, forklarer Christian Juhl, folketingsmedlem og medlem af Hovedbestyrelsen.

Debat og urafstemning

– Hvis Enhedslisten stiller selvstændigt op, vil vi tilstræbe et valgteknisk samarbejde med Folkebevægelsen. Og hvis det ender med, at kun Enhedslisten bliver valgt, og Folkebevægelsen ryger ud af EU-parlamentet, skal vi reservere en stilling til Folkebevægelsen og sikre, at Folkebevægelsen får del i midlerne fra EU, alt efter hvor mange stemmer de har fået, siger Christian Juhl.

I den kommende tid vil Enhedslisten gennemføre en debat om forslagene i partiets afdelinger og medlemsblad. Og så bliver der afholdt to landsdækkende seminarer – et i Vestdanmark den 21. februar og et i Østdanmark den 28. februar.

>> LÆS OGSÅ: Uenighed i Enhedslisten om EU-modstandens retning

Partiet gennemfører også en vejledende, elektronisk urafstemning blandt samtlige sine medlemmer. Enhedslistens medlemmer får i 14 dage mulighed for at stemme hjemme fra computeren. 

Den endelige beslutning træffes på årsmødet i maj.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. feb. 2016 - 11:46   08. feb. 2016 - 16:19

Enhedslisten

ml@arbejderen.dk