20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aktive vil fastholde fokus på faglige krav

Efter finansloven

Aktive vil fastholde fokus på faglige krav

Fagbevægelsens krav kom ikke igennem med dette års finanslov. Nu skal der findes nye måder at styrke kampen mod social dumping på, mener aktive i det faglige og politiske bagland.

Kampen mod social dumping og fagbevægelsens øvrige krav fortsætter trods regeringens finanslovsaftale med VK.
FOTO: Ali Nabulsi
1 af 1

Selv om det stik imod hans forventning endte med et finanslovsforlig mellem regeringen og VK, håber Bjarne Sørensen, byrådsmedlem for SF i Horsens og formand for Metal Horsens, at regeringen sammen med Enhedslisten vil holde fast i nogle af de krav, der faldt til jorden med finanslovsforliget med VK.

Hvis SF skal overleve, må vi ud af den regering, og i stedet være støtteparti.
Bjarne Sørensen, SF Horsens

- Fradraget for de faglige kontingenter var et rigtigt godt element, som regeringen bør holde fast i. Også indsatsen mod den sociale dumping må bringes i spil igen - det vil der være rigtig mange mennesker, der vil sætte pris på. Vi må presse på for, at det sker, siger Bjarne Sørensen, der til det sidste troede, at det var spil for galleriet, da regeingen inviterede Lars Løkke til finanslovsforhandlinger.

- Inden da var der var så mange fornuftige ting på bordet, som kunne indfri nogle af de løfter, regeringspartierne havde givet os før valget. Jeg vil ikke give nogen enkelt par skylden, men mener nu, at Enhedslisten skulle have hugget til, siger Bjarne Sørensen.

- Men SF har også lagt ryg til det her. Og lige som vi fik kontant afregning ved kommunalvalget for regeringens brudte løfter, er jeg næsten stensikker på at vi også vil se en kontant afregning for SF på grund af finanslovsforliget. Hvis SF skal overleve, må vi ud af den regering, og i stedet være støtteparti. For i øjeblikket får vi alle tævene og ingen kredit, så længe vi ikke kan hævde en selvstændig profil. Vi risikerer at ende under spærregrænsen, siger Bjarne Sørensen

Vi mistede muligheder

Claus Westergreen, nyvalgt formand for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, har ikke nogen partibog i klemme. Men han føler, at det var lidt som at blive slået tilbage til start, da regeringen indgik finanslovsforlig med VK.

- Jeg hører ikke til dem, der skyder skylden på Enhedslisten. Men set fra mit ståsted i fagbevægelsen var det lidt ærgerligt og lidt uforståeligt, at spillet kom til at dreje sig om bad til de ældre og ikke kampen mod social dumping, siger Claus Westergreen til Arbejderen.

En finanslov med Enhedslisten ville have givet fagbevægelsen nogle redskaber at arbejde med, mener Claus Westergreen

- Sådan noget som id-kortet er noget, vi har sloges længe for, da det kan have rigtig stor betydning, når det gælder kontrol med social dumping. Og loftet over fradraget for fagforeningskontingent har jo altid været en ren foræring til de gule, siger Claus Westergreen.

Finanslovsforliget får dog ikke fagforeningsformanden til at trække opgivende på skuldrene.

- Nu må vi se, hvad vi kan få igennem til overnskomstforhandlingerne. Og kampen mod social dumping er vel fortsat end af S og SF’s mærkesager, så det vil da være mærkeligt, hvis det lige pludselig skulle være taget af bordet i Folketinget, mener fagforeningsformanden.

Presset skal øges

Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti, er enig med Bjarne Sørensen i, regeringen vil grave sin egen grav, hvis ikke den begynder at indfri valgløfterne om en ny politik.

- Men det vil regeringen ikke gøre frivilligt. Den følger EU’s nedskæringspolitik, siger Jørgen Petersen.

Regeringen vil kun føre en anden politik, hvis den bliver presset fra neden, fra arbejdspladserne, fra fagbevægelsen. Og det kunne en finanslovsaftale med Enhedslisten have skabt en bedre platform for, vurderer Jørgen Petersen.

- Det vidste regeringen også godt. Enhedslisten løftede fagbevægelsens krav ind på forhandlingsbordet i finansministeriet, det fortjener Ø stor ros for. Enhedslisten gjorde det godt i processen. Den lagde optimalt pres på regeringen for at få opfyldt arbejdspladsernes krav, siger Jørgen Petersen.

Der ville dog have været langt bedre muligheder for at fastholde og øge dette pres på længere sigt, hvis det var endt med et finanslovsforlig med Enhedslisten - også selvom et forlig ikke ville opfylde de krav, som Enhedslisten havde mange gode og vægtige argumenter for at stille, vurderer Jørgen Petersen.

- Og det ved regeringen selvfølgelig godt. Derfor dobbeltspillet, hvor de lod, som om forhandlingerne til det sidste stadig var åbne for Enhedslisten, men undlod at svare på henvendelser, fordi Corydon og Co. allerede havde besluttet sig for et forlig med Venstre og Konservative. Enhedslisten blev lokket i en fælde, siger Jørgen Petersen.

- Det må man så erkende og komme videre derfra. For nu er det vigtigt ikke at fokusere på spinnet og spillet og om hvem der “har aben”, men om hvordan vi styrker enheden i den aktive del af fagbevægelsen, og i andre folkelige bevægelser. Vi må se fremad, siger Kommunistisk Partis formand.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. dec. 2013 - 10:36   06. dec. 2013 - 10:45

Finanslov 2014

he@arbejderen.dk