15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Brud på menneskeret når børn ikke kommer i skole

Skarp kritik fra institut

Brud på menneskeret når børn ikke kommer i skole

Antallet af børn med autisme og ADHD, som ikke kommer i skole, stiger. En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder påpeger brud på menneskerettigheder og handicapkonventionen.

FOTO: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
1 af 1

Godt hver fjerde barn med autisme magter ikke at gå i skole i lange perioder, og får ikke et tilbud, de kan klare.

Mange kommuner lever ikke op til deres forpligtelse overfor børn med autisme.
Jakob Sølvhøj, Enhedslisten 

Det er i strid med menneskerettighederne og handicapkonventionen, for alle børn har ret til undervisning, påpeger Institut for Menneskerettigheder.

Instituttet slår i en ny undersøgelse fast, at det står skidt til med rettighederne for børn med særlige behov og foreslår hurtigere udredning af børnene og bedre klagemulighed til forældrene.

Forældreorganisationen Landsforeningen Autisme laver årlige undersøgelser af børnenes skolegang. To ud af tre forældre har oplevet, at barnet nægter at gå i skole. Og antallet af familier, hvor barnet ikke kommer i skole i flere uger, måneder og år, er stigende: 28 procent i 2017 mod 22 procent i 2016.

Pressede skoler

– Skolevægring er et voldsomt problem, men hvis man skal gøre noget ved det, så kræver det flere lærere og pædagoger i skolen, siger landsforeningens formand Heidi Thamestrup til Information.

Direktør for ADHD-foreningen Camilla Louise Lydiksen fortæller til Information, at problemet med skolevægring var sjældent for fem år siden.

– De seneste år har det været et voksende problem, at de her sager om skolevægring løber helt af sporet, siger hun.

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal  påpeger, at problemet for op mod halvdelen af skolerne er, at de selv står med regningen, hvis et barn skal henvises til specialskole.

– Hvis en skole får to børn med diagnoser, som har behov for specialtilbud, så kan det vælte økonomien, men vi skal jo have råd til det. Problemet er bare, at timeprisen per elev i skolen er faldet de sidste ti år, og det går ud over alle – også børn med særlige behov, siger Claus Hjortdal til Information.

Minister afventer

Undervisningsminister Mette Riisager mener, at der har været for lidt fokus på de mest udsatte børn i skolen efter inklusion og skolereform. Hun  efterlyser viden om årsagerne, når de ikke kommer i skole, og har igangsat en undersøgelse. Hun vil ikke svare på, om rettighederne for børn med særlige behov er godt nok sikret, før undersøgelsen er færdig, siger hun til Information.

Enhedslisten mener, at der bør handles her og nu.

– Det er åbenlyst, at mange kommuner ikke lever op til deres forpligtelse overfor børn med autisme. Problemet er gennem flere år blevet påpeget af mange forældre og af Landsforeningen Autisme, og når kommunerne ikke retter op på forholdene, må det være ministerens ansvar at skærpe kravene til kommunerne. Der må sikres en langt hurtigere udredning af skolebørnenes situation, og forældrene klageadgang må forbedres, siger uddannelsesordfører Jakob Sølvhøj i en presseudtalelse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. dec. 2017 - 10:44   19. dec. 2017 - 15:04

Folkeskolen

sb@arbejderen.dk