14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Da Allinge blev indtaget af fredsflag, minkpelse og østers

Fotoreportage

Da Allinge blev indtaget af fredsflag, minkpelse og østers

Folkemødet er en blandet landhandel: Her kan du møde folketingspolitikere til modeshow i minkpels og få en gratis fadøl af en lobbyorganisation, mens 3F deler kildevand ud og sætter social dumping til debat.

Fredsbevægelsens regnbuefarvede PEACE-flag var synlige på Folkemødet. Og folket tog godt imod opfordringen til at skrive under mod de nye kampfly.
FOTO: Aage Christensen
Dansk Folkeparti's Morten Messerschmidt diskede op med sin yndlingsopskrift på østers.
FOTO: Aage Christensen
De hjemløse var også repræsenteret på Folkemødet via SAND – De Hjemløses Landsorganisation.
FOTO: Aage Christensen
Stop skattely nu!, lød opråbet fra ulandsorganisationerne Mellemfolkeligt Samvirke og IBIS.
FOTO: Aage Christensen
Rapperen Ham Den Lange fortalte om, hvorfor han har hjulpet mennesker på flugt.
FOTO: Aage Christensen
Bedsteforældre for asyl satte ansigt på flygtningebørnene i Danmark og satte fokus på de lange ventetider i asylcentrene.
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
Kunstneren Jens Galschiøt har opstillet en seks meter høj plastik-Frihedsgudinde med budskabet ”Retten til at forurene”.
FOTO: Aage Christensen
Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede torsdag folkemødet.
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
1 af 14

98.000 nysgerrige borgere, politikere, lobbyister og mediefolk lagde vejen forbi dette års folkemøde i den bornholmske by Allinge. Hvad der så kom ud af folkemødet, mangler vi stadig at få at vide... 

Det officielle formål med Folkemødet er "...at styrke demokratiet og dialogen i Danmark" og politikerne er Folkemødets stjerner. Men folketingsmedlemmerne tager især til Folkemødet for at mødes med lobbyisterne fra de private firmaer og organisationer. Det fremgår af en folkemødeanalyse, som kommunikationsfirmaet Operate udarbejdede op til dette års møde på spidsen af Bornholm.

Man kalder det deleøkonomi - men i virkeligheden handler det om, at hele vores arbejdsmarked bliver dereguleret.
Jan Villadsen, formand for 3F's Transportgruppe

Faktisk svarer hele 74 procent af folketingspolitikerne, at de bruger mest tid på at mødes med virksomheder og organisationer.

Og en stor del af den tid, politikerne bruger sammen med befolkningen, er ikke til kritiske spørgsmål, men derimod "på slap line":

Du kan eksempelvis partere et rådyr sammen med Ellen Trane Nørby og Esben Lunde Larsen eller overvære, at justitsminister Søren Pind laver pandekager med USA's ambassadør Rufus Gifford.

Dansk Folkeparti har bænke og borde med rød/hvid ternede duge og små vindmøller til børnene og opskriftsbøger til de voksne. Partiformand Kristian Thulesen Dahl udleverer sin opskrift på flæskesteg, og partiets medlem af EU-parlamentet, Morten Messerschmidt, giver sin yndlingsopskrift på østers.

Store lobbyorganisationer

De store virksomheder deltager massivt. IBM, Microsoft, Vestas og ISS er har... De største banker - Danske Bank, Jyske Bank og Nordea - er her... Og medicinalindustrien med Novo Nordisk A/S og Novartis Healthcare A/S er her...

Landbrugets- og fødevareindustriens lobbyorganisation Landbrug & Fødevarer har Folkemødets største stand - en hel teltby på 17 gange 26 meter. Her bliver der uddelt gratis hotdogs og fadøl til dem, der er dukket op for at se otte folketingsmedlemmer fra Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance gå modeshow i minkpels fra Kopenhagen Fur.

Skråt overfor ligger Danmarks Rederiforenings kæmpe sejlskib, der har lagt til i Allinge Havn. Her disker Søren Pind og Mogens Jensen op med sømandsmandsviser. Her er fællessang og publikum vugger fra side til side, arm i arm.

Få meter derfra ligger kunstneren Jens Galschiøts skulpturer af bådflygtninge i vandet...

Fagforeninger vil debattere Uber

Folkemødet er dog ikke kun lobbyister og politikere på slap line. 

Fagbevægelsen er også til stede. Pædagogernes fagforening, BUPL, tager folkemødets ånd om dialog alvorligt og bevæger sig ud blandt folket i Allinge. Fredag uddeler et optog af udklædte pædagoger memoryspil for at sætte fokus på, hvor vigtigt det er at lege med børn.

I 3F's telt bliver Uber sat til debat.

– Vi vil gerne have en debat af, hvilket samfund det er, vi ønsker. Man kalder det deleøkonomi - men i virkeligheden handler det om, at hele vores arbejdsmarked, som vi kender det, bliver dereguleret, siger Jan Villadsen, formand for 3F's Transportgruppe, der organiserer og har overenskomst med de rigtige chauffører.

– Når der ikke bliver betalt skat eller moms, mister vores fælles statskasse penge, og så går vores velfærdsmaskine fra hinanden. Ifølge CVR-registret har Uber registreret tre chauffører. Men ifølge Uber selv har man cirka 2000 chauffører. Hvordan hænger det sammen, spørger transportformanden.

Mod kampfly

Også fredsbevægelsen er synligt til stede med 30 aktivister, som samler underskrifter mod kampfly. Og det går forrygende.

Imens bevæger en gul menneske-slange med teksten "Nej tak til nye kampfly" sig igennem menneskemængden til tonerne af Fredsvagtens guitar.

– Jeg kan høre hele jorden si' - Det' forbi... Det' forbi... Aldrig mere krig...,synger Bo Richard fra Fredsvagten på Christiansborg og de andre aktivister.

Rundt om stopper travle folkemøde-deltagere op. De lærer hurtigt omkvædet og synger spontant med.

Jo, modsætningerne mødes i Allinge...

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jun. 2016 - 09:14   22. jun. 2016 - 14:11

Folkemøde

ml@arbejderen.dk
Folkemødet på Bornholm
  • Bliver også kaldt Danmarks politik-festival
  • Finder sted hvert år i uge 24 i den nordbornholmske havneby, Allinge
  • Folkemødet 2016 åbner torsdag den 16. juni og lukker søndag den 19. juni
  • Det officielle formål med Folkemødet er at styrke demokratiet og dialogen i Danmark. Det skal ske ved at skabe en ny ramme om møder mellem beslutningstagerne i erhvervslivet, interesseorganisationer og politikere fra Folketinget, EU, kommuner og regioner. Og ved at give danskerne mulighed for at møde beslutningstagerne ansigt til ansigt
  • Folkemødets rygrad er de mange events, som politiske partier, organisationer, græsrødder, virksomheder og private borgere arrangerer
  • Der er gratis adgang på Folkemødet
  • Folkemødet blev afholdt første gang i 2011. Her blev afholdt 256 events og der kom 10.000 deltagere
  • I år arrangerer mere end 854 organisationer i alt 3000 debatter og events
  • Der ventes 110.000 deltagere - heraf mere end 140 politikere (21 borgmestre) og 650 mediefolk