11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Elever og studerende demonstrerer 5. oktober

Protest mod nedskæringer i finanslov

Elever og studerende demonstrerer 5. oktober

Folketingets åbningsdebat kommer ikke til at foregå i ro og orden. I landets fire største byer arrangerer 39 uddannelses- og faglige organisationer demonstration mod nedskæringer.

Tusindvis af elever og studerende går på gaden i de fire største byer den 5. oktober i protest over regeringens finanslovsforslag, der lægger op til nye nedskæringer på uddannelserne.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Den 5. oktober klokken 16 demonstrerer elever og studerende i København, Aarhus, Aalborg og Odense mod regeringens udkast til finanslov, der lægger op til besparelser over en bred kam i hele uddannelsesektoren.

Vi skal have sat en stopper for nedskæringer i form af større hold og klasser, mindre vejledning og fyringer af lærere.
Sana Mahin Doost, Uddannelsesalliancen

– Hver eneste dag møder elever og studerende konsevenserne af tidligere års nedskæringer i form af større hold og klasser, mindre vejledning og fyringer af lærere. Den udvikling skal vi have sat en stopper for. Derfor samler vi påny uddannelsessektoren for at sige fra overfor flere nedskæringer og kræve investeringer i uddannelsessektoren, fortæller talsperson for Uddannelsesalliancen, Sana Mahin Doost, til Arbejderen.

Hun understreger, at det er en samlet uddannelsessektor, der står sammen mod regeringens planer om yderligere nedskæringer.

>> Læs mere om demonstrationen på Facebook

– Det er vigtigt, at vi står sammen og ikke accepterer, at der bliver taget penge fra én uddannelse og givet til en anden. Danmark har brug for gode uddannelser over en bred kam – lige fra dygtige pædagoger til dygtige ingeniører.

Aktion på torsdag

Uddannelsesalliancen er et samarbejde mellem 39 uddannelses- og faglige organisationer, blandt andet gymnasieelever, socialrådgiverstuderende, universitetsstuderende, handelsskoleelever, lærerstuderende, sygeplejestuderende, erhvervsskolerne og faglige ungdomsorganisationer.

Frem mod 2021 skal der skæres 14,7 milliarder på hele uddannelsessektoren, konstaterer Uddannelsesalliancen. De store besparelser skyldes regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag, der hvert eneste år skal høvle to procent af skolernes budgetter.

På torsdag afholder Uddannelsesalliancen deres første aktion på Kultorvet i København klokken 16. Her vil de unge spille Klodsmajor om uddannelseskvaliten: "Hver klods er en vigtig brik i dit uddannelsesforløb - hvor mange kan du fjerne før det hele ramler?", skriver Uddannelsesalliancen i deres Facebookgruppe.

Og den 21. september lægger Uddannelsesalliancen op til en lang række lokale aktioner rundt om i landet for at skabe opmærksomhed på nedskæringerne og mobilisere til de store demonstrationer den 5. oktober.

I næste uge holder Uddannelsesalliancen blandt andet aktivmøder i Hobro og Thisted for at mobilisere til demonstrationerne og planlægge lokale aktioner mod nedskæringerne.

Erhvervsskoleelever bakker op

Erhvervsskoleeleverne er klar til at bakke op om både aktioner og demonstrationer mod regeringens planer om at skære yderligere i uddannelserne.

– Konsekvensen risikerer at blive endnu flere fyringer, end dem vi allerede har set. Og på skolerne går der endnu længere tid, før der bliver skiftet maskiner og værktøj. Der er mange gamle maskiner og slidt værktøj ude på skolerne. Det er altsammen med til at gøre erhvervsuddannelserne mindre attraktive. Det skal der sættes en stopper for. Uddannelsessektorens økonomi skal ikke udhules yderligere, tværtimod skal der sikres flere investeringer i uddannelse, fortæller formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation, Helene Glundholt, til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Erhvervsskoler skal spare igen, igen

Hun blev færdig i august som grafisk tekniker og arbejdede blandt andet ved en maskine fra 1940'erne, mens hun tog sin uddannelse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. sep. 2017 - 15:07   05. sep. 2017 - 15:15

Finanslov 2018

ml@arbejderen.dk
Finanslov 2018 og uddannelserne

Regeringen lægger i sit udkast til finanslov for 2018 op til en række besparelser på uddannelserne. Det sker blandt andet ved at fastholde det såkaldte omprioriteringsbidrag på to procent, som blev indført i 2015.

I alt skæres mere end én milliard af uddannelserne i 2018 sammenlignet med 2017.

  • Erhvervsuddannelserne skal spare 400 millioner kroner
  • De gymnasiale uddannelser skal spare 250 millioner kroner
  • Universiteterne skal spare 500 millioner kroner

Ifølge Uddannelsesalliancen vil der i 2021 være 14,7 milliarder kroner mindre at gøre godt med i uddannelsessektoren set i forhold til 2015, hvor kravet om de årlige to-procent besparelser blev indført.