24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Endnu en officer kendte til video fra tortursag

AFSLØRING

Endnu en officer kendte til video fra tortursag

I går blev efterforskningen af Operation Green Desert lukket, fordi det ikke kunne dokumenteres, at bataljonschef John Dalby vidste, at operationen blev filmet. Nu kan Arbejderen afsløre, at endnu en højt placeret officer kendte til videoens eksistens.

Spejdereskadronschef Anders Berg Olesen (til højre) på mission i Irak i 2004.
FOTO: HOK
1 af 1

I går lukkede Forsvarets Auditørkorps sagen om Operation Green Desert ned, fordi efterforskningsmulighederne "fremstår udtømt".

Auditørkorpset skulle undersøge, om personer i Forsvaret har løjet om, hvorvidt der blev optaget video under operationen. Ifølge auditørerne byggede Forsvarets påstand om, at der ikke blev filmet, navnlig på oplysninger fra den daværende bataljonschef John Dalby.

Det er 72 igen, hej. Vi har omringet som tidligere nævnt og alt er ok. De har taget nogle fanger herude, og det blander vi os… det blander vi os ikke i.

Da den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard ifølge auditørerne er den eneste af de 48 afhørte vidner i sagen, der klart har kunnet sige, at Dalby kendte til videoens eksistens, mener man ikke, at sagen kan komme videre.

Nu kan Arbejderen afsløre, at en anden ledende officer fra operationen kendte til videoens eksistens.

Det drejer sig om Major Anders Berg Olesen, som rangerede lige under John Dalby på den danske bataljon i Irak.

"Det blander vi os ikke i"

Anders Berg Olesen var leder af Spejdereskadronen, der førte operationen på det mål, hvor der blev filmet.

Han identificerer sig, da han rapporterer til bataljonschefen John Dalby 20:29 minutter inde i videoen fra operationen, få meter fra de fanger, der ligger bagbundet på jorden.

“Det er 72 igen, hej. Vi har omringet som tidligere nævnt og alt er ok. De har taget nogle fanger herude, og det blander vi os… det blander vi os ikke i. Men de har indtil videre hevet en 5-6 stykker ud foran herude, som de har lagt ned på jorden og sådan noget, men der er forholdsvis roligt her,” melder han på tydeligt dansk.

DOKUMENTATION: Se videoen fra Operation Green Desert her

Fra Forsvarskommandoens egen beskrivelse af operationen, som blev offentliggjort i oktober forrige år, ved vi, at kaldetallet 72 dækker over Anders Berg Olesen.

DOKUMENTATION: Se FKO's beskrivelse af Operation Green Desert her

"Spejdereskadronen. Chef: Major Anders Berg Olesen, kaldetal 72. Var indsat ved mål CYAN 4a og 4b, derefter ved mål CYAN2", står der i beskrivelsen af de gældende kommandoforhold under Green Desert.

Greb ikke ind

Under Operation Green Desert blev mindst 36 uskyldige, civile irakere taget til fange og udleverede til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 12 af dem blev taget på operationens mål Cyan 4, en samling huse, der tilhørte en gruppe sunnimuslimske sufier.

På videoen ser man, hvordan den danske Spejdereskadron under ledelse af Anders Berg Olesen danner ring om husene. Mens det irakiske politis indsatsstyrker trækker de 12 mænd ud på gaden, bagbinder dem og tvinger dem på knæ i jorden, bevæger Anders Berg Olesen og en anden soldat med kamera sig frem mod fangerne.

De stopper få meter fra fangerne, hvor en irakisk soldat sparker en af de fanger, der ligger bagbundet på jorden. Præcis 62 sekunder efter overgrebet kalder Anders Berg Olesen over bataljonens radionet. 

Dagen inden er de danske officerer blev advaret om, at operationen bygger på utroværdige oplysninger, og at man sandsynligvis ikke vil møde modstand på Cyan 4, men til gengæld en stor samling civile. Alligevel griber ingen af de danske soldater ind.

Fangerne bliver efterfølgende udleveret til irakisk politi sammen med resten af de tilfangetagne fra operationen. De bliver tilbageholdt på den berygtede al-Jamait politistation i Basra, hvor de bliver udsat for grov tortur i op til 70 dage inden de bliver løsladt uden sigtelse eller dom.

Usand rapport til Danmark

Da den irakiske avis Al Manarah 11 dage senere beskriver overgrebene under operationen, sender Anders Berg Olesen og bataljonschef John Dalby en redegørelse hjem til Hærens Operative Kommando.

 

Her afviser begge de to officerer, at de danske soldater skulle have observeret overgreb under operationen.

"Der har ikke været konstateret nogen form for overgreb mod de tilbageholdte under operationen”, skriver John Dalby (CH/DANCON).

“Operationen forløb efter eskadronens vurdering stille og roligt og TSU behandling af de tilfangetagne giver ikke anledning til nogen bemærkninger”, skriver Anders Berg Olesen (CH/SPJESK), som altså under operationen befandt sig få meter fra de fangerne, der blev slået og sparket.

DOKUMENTATION: Se Anders Berg Olesens og John Dalbys redegørelse her

De to rapporter bliver sendt videre til Forsvarskommandoen og i de følgende dage brugt af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og Forsvarets Auditørkorps til at afvise at undersøge sagen.

Anders Berg Olesens misinformerende rapport er i strid med Forsvarskommandoens direktiver for den danske bataljon i Irak. Her står det klart, at overgreb mod tilbageholdte straks skal meldes videre.

For eksempel hedder det i Forsvarskommandoens direktiv for DANCON/IRAK, at “Dansk militært personel, der måtte være vidne til overgreb mod tilbageholdte samt andre overtrædelser af krigens folkeret skal øjeblikkeligt rapportere herom til Forsvarskommandoen, der umiddelbart orienterer Forsvarsministeriet”.

I Direktiv for magtanvendelse for DANCON/IRAK understreges det, at “Dansk militært personel, der bevidner overtrædelser af den humanitære folkeret eller som i øvrigt bevidner personfarlige overgreb, skal straks rapportere herom til FKO via foresat chef/myndighed. Om nødvendigt skal det danske engagement i operationen afbrydes”.

Noget tyder på, at Anders Berg Olesen i første omgang forsøgte at overholde denne meldepligt.

Da operationen ved Cyan 4 eldes afsluttet kører eskadronchefen ud mod den fremskudte kommandostation ved operationens mål Cyan 2, hvor han mødes med bataljonschefen John Dalby.

Her fortæller han ifølge kaptajn Anders Kærgaard, hvordan han har overværet, at fangerne på Cyan 4 “fik nogle hug”.

- Jeg sidder oppe på toppen af den fremskudte kommandostation sammen med John Dalby, da Anders Berg Olesen og Jesper Møller Petersen fra Spejdereskadronen kommer hen til os og siger til Dalby: “De har eddermame fået nogle tæsk derude i vores mål. De fik godt nok hug af de her irakiske specialstyrker”. John Dalby trækker på skuldrene og fortsætter operationen, fortæller Anders Kærgaard til Arbejderen.

Kærgaard var efterretningsofficer på bataljonen i Irak og befandt sig under operationen på den fremskudte kommandostation sammen med John Dalby. Oplysningen bekræftes af sprogofficer Jamal Hammoud, det eneste andet vidne på stedet.

Ingen kommentarer

Hverken major Anders Berg Olesen, Hærens Operative Kommando eller Forsvarskommandoen ønsker at udtale sig i sagen.

I stedet henvises der til at Anders Berg Olesen allerede har afgivet forklaring til Auditørkorpset. Hos Auditørkorpset fastholder auditør Kristian Kirk Petersen beslutningen om at lukke efterforskningen på trods af de nye informationer.

Han henviser til, at Forsvarskommandoens udtalelser om, at operationen ikke blev filmet, bygger på John Dalbys forklaringer, og at Anders Berg Olesensen viden derfor ikke er relevant.

»Den officer, du nævner, har således ikke afgivet oplysninger til Forsvarskommandoen i 2011/12, hvorfor dine oplysninger ikke har betydning for min afgørelse af 13. januar 2014«, skriver Kristian Kirk Petersen i en mail til Arbejderen.

Ifølge auditøren er det ikke interessant at undersøge, om den højt placerede officer tidligere har afgivet urigtige oplysninger om mishandlingen og videoen, fordi det er for lang tid siden til, at det vil kunne føre til en straffesag.

»Såfremt en sag ikke kan forfølges i strafferetlig henseende, vil den derfor være uinteressant for FAUK, uanset hvor interessant den måtte være med politiske eller journalistiske øjne«, skriver Kristian Kirk Petersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jan. 2014 - 16:59   15. feb. 2014 - 02:14

Green Desert

ax@arbejderen.dk, as@arbejderen.dk, ml@arbejderen.dk
Der er de i dag: Anders Berg Olesen

Efter Anders Berg Olesen kom hjem fra Irak i 2005 arbejder han et år som forbindelsesofficer i USA og herefter i Forsvarskommandoen.

Anders Berg Olesen er i dag forfremmet til major.

I juli 2012 – ni måneder efter videoen fra Operation Green Desert blev offentliggjort –  blev han ansat i en betroet stilling som militær assistent for generalmajor Per Ludvigsen, chefen for Hærens Operative Kommando.

En militær assistent er en del af HOK’s ledelsessekretariat og forbereder eksempelvis møder for HOK-chefen.

Anders Berg Olesen refererer direkte til chefen for HOK, generalmajor Per Ludvigsen, der er ansvarlig for den samlede virksomhed i hæren.

Der er de i dag: John Dalby

Efter sin hjemkomst fra Irak i februar 2005 er John Dalby tilknyttet Forsvarskommandoen frem til 2008.

Fra 2008 til juni 2012 er John Dalby udstationeret ved afdelingen for strategisk planlægning ved forsvarsalliancen NATO’s hovedkvarter i Bruxelles.

I juli 2012 tiltræder han sin nuværende stilling som chef for Planlægnings- og Ressourcestyringsafdelingen ved Forsvarsakademiet I Danmark. John Dalby er i kraft af sin stilling medlem af Forsvarsakademiets stab, der støtter og rådgiver chefen for Forsvarsakademiet og den øvrige ledelse med sager, der går på tværs af hele Forsvarsakademiet. De primære arbejdsområder er uddannelser, forskningkoordination, styring, kommunikation og økonomi.

Han er oberstløjtnant, hvilket er den tredjehøjeste rang i hæren.

Anders Berg Olesen-sagen
  • Chefen for den danske spejdereskadron i Irak i 2004, Anders Berg Olesen, afviste i en rapport rygter om fangemishandling under Operation Green Desert, selvom han befandt sig få meter fra det sted, hvor irakiske fanger blev slået og sparket.
  • Anders Berg Olesen havde kommandoen over Spejdereskadronen under Operation Green Desert og var til stede mens de danske soldater uden at gribe ind filmede, at irakisk militærpoliti sparkede civile fanger, der lå bagbundne på jorden.
  • Under operationen fortalte Anders Berg Olesen ifølge to vidner sin foresatte, bataljonschef John Dalby, om overgrebene. Alligevel skrev både Anders Berg Olesen og John Dalby efter operationen i en rapport, at behandlingen af de tilfangetagne ikke gav anledning til nogen bemærkninger.
  • Det er strid med reglerne for den danske bataljon, som slår fast, at soldater, som er vidne til overgreb mod tilbageholdte straks skal rapportere det til Forsvarskommandoen, som med det samme skal orientere Forsvarsministeriet.
  • Rapporten blev sendt hjem til Forsvarskommandoen og var formentlig medvirkende til, at både Forsvarets Auditørkorps og daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen afviste at undersøge anklager om dansk medansvar for tortur.
  • De 12 civile, der blev taget til fange på Spejdereskadronens mål, blev efterfølgende holdt fanget af det irakiske politi og udsat for grov tortur i omkring 70 dage. De er blandt de 23 fanger fra operationen, der siden har lagt sag an mod den danske stat for medansvar for tortur.
operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring Operation Green Desert i Irak i november 2004.

Vi har blandt andet beskrevet, hvordan efterretningsofficer Anders Kærgaard allerede inden operationen advarede den danske bataljonschef John Dalby om, at operationen byggede på upålidelige efterretninger, og at der var stor risiko for, at civile irakere ville blive ramt.

Den danskledede operation endte med, at 36 civile irakere blev taget til fange og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 23 af irakerne har siden anlagt sag mod den danske stat for medansvar for torturen, men de har endnu ikke fået lov at få deres sag for. Den eneste, der i dag er dømt i sagen, er Anders Kærgaard, som stod frem med centrale oplysninger om det danske militærs medvirken.

>> Se alle artikler i sagen her

>> Se dokumentationen bag artiklerne her