EU-kommissionen har netop forlænget en række undtagelser inden for produktion af økologiske fødevarer frem til 2020.
Det betyder, at "økologiske" ægproducenter fortsat kan bruge op til 18 uger gamle ikke-økologiske kyllinger i ægproduktionen og fortsat kalde æggene for økologiske. I Danmark bruger økologerne kun rent økologisk opdrættede høns til æglægning.
Fødevarekontrol er et nationalt anliggende, og Bruxelles skal blande sig helt uden om.
Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU
Og "økologiske" landmænd kan fortsat fodre deres svin og fjerkræ med fem procent ikke-økologisk foder og kalde kødet "økologisk".
Selvom disse produkter altså ikke er 100 procent økologiske, kan Danmark ikke forhindre, at disse fødevarer bliver solgt med det danske Ø-mærke.
Underminerer Ø-troværdighed
Folkebevægelsen mod EU's medlem af EU-parlamentet, Rina Ronja Kari mener, at EU underminerer troværdigheden af Danmarks økologiske standarder på fødevareområdet.
– Det er grotesk, at EU’s regler betyder, at disse produkter, som ikke er rent økologiske, kan sælges under det danske ø-mærke. Det underminerer forbrugernes tillid til hele det danske mærkningssystem, siger Rina Ronja Kari.
Hun mener også, at sagen viser, at EU har alt for megen magt over beslutninger, som burde være rent nationale anliggender.
– Man skal naturligvis kunne stole på, at øko-mærkningen er i orden. Hvis man som forbruger og forælder ønsker at købe rent økologiske produkter, så giver EU’s regler jo faktisk store problemer. Fødevarekontrol er et nationalt anliggende, og Bruxelles skal blande sig helt uden om. Vores Ø-mærkning skal ikke undergaves af EU-kommissionen.
EU bestemmer mærkning
Danmark kan ikke forhindre, at udenlandske økologiske produkter, bliver tildelt det danske statskontrollerede økologimærke – selvom de ikke lever op til den danske stramme fortolkning af EU’s økologiforordninger. Det slår miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fast i et svar til Enhedslistens Søren Søndergaard:
"EU’s økologiforordning beskytter varernes frie bevægelighed i det indre marked på økologiområdet og tillader ikke at diskriminere omsætningen af udenlandske økologiske produkter eller mærkningen af disse med Ø-mærket i Danmark, når disse lever op til EU-reglerne og sidste kontrol er sket i Danmark."
Svaret forarger Rina Ronja Kari:
– I Danmark har vi dygtige økologiske producenter, som nu skal konkurrere på ulige vilkår mod produkter, som ikke lever op til de samme øko-standarder. Og Danmark må ikke en gang gøre opmærksom på dette i form af anderledes mærkning.
Knap ti procent af den mad, danskerne købte i 2015, var økologisk. Dermed er Danmark det land i EU, hvor økologi udgør den største del af omsætningen på fødevaremarkedet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278