25 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagfolk kritiserer regeringens coronaindsats overfor hjemløse migranter

Hjemsendes efter sygdom

Fagfolk kritiserer regeringens coronaindsats overfor hjemløse migranter

Regeringen vil sende coronasmittede migranter uden lovligt ophold hjem efter endt behandling. Det betyder, at syge migranter ikke vil lade sig teste og isolere, mener Rådet for Socialt Udsatte og Gadejuristen.

FOTO: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
1 af 1

Rådet for Socialt Udsatte og Gadejuristen, der arbejder med udsatte grupper i København, er stærkt kritiske overfor regeringens indsats overfor coronasmittede hjemløse migranter.

Risikoen ved at gøre det, som regeringen foreslår, er for stor. Der er stor risiko for, at smitten vil sprede sig i denne meget sårbare gruppe af mennesker.
Vibe Klarup, Rådet for Socialt Udsatte

Efter pres fra sociale organisationer kom der mandag en melding fra regeringen om, hvad der skal ske med migranter uden lovligt ophold i Danmark, der har symptomer på corona.

De kan nu testes for corona af sundhedsmyndighederne. Er de smittede, vil de blive sendt i karantæne på et asylcenter, enten Center Brovst i Nordjylland eller Center Gribskov i Nordsjælland. Når de er raske igen, vil de blive udvist.

– Hvis de testes positive, vil de blive sendt i karantæne på et asylcenter. Her står en seng og mad klar til dem. Der er også sundhedstilbud, ligesom de kan tilbydes behandling for stofmisbrug. Efter håndteringen af corona skal udlændinge, der opholder sig illegalt, selvfølgelig sendes hjem. Det ændrer vi ikke på, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

Vil droppe test

Det er langt fra godt nok, mener Vibe Klarup, formand for Rådet for Socialt Udsatte, der er nedsat af regeringen.

– Når test og eventuel efterfølgende karantæne kobles direkte til krav om hjemsendelse, er det spørgsmålet, om det er en brugbar løsning. Vil disse hjemløse overhovedet lade sig teste og modtage hjælp, hvis de risikerer at blive smidt hjem efterfølgende, spørger Vibe Klarup.

– Fokus burde være på at opspore alle syge hjemløse migranter og så behandle dem uden at spørge om, hvor de kommer fra, eller hvad deres status er. Man kunne kalde det en slags frit lejde i den her situation. Risikoen ved at gøre det, som regeringen foreslår, er for stor. Der er stor risiko for, at smitten vil sprede sig i denne meget sårbare gruppe af mennesker, tilføjer hun.

Gadejuristen sender brev

Samme mening har Gadejuristen.

"Vi anser det for højest usandsynligt, at migranter, der i årevis har levet under jorden, vil gøre brug af denne mulighed, og må advare mod, at en sådan udmelding kan få migranter til at afstå fra overhovedet at blive testet", skriver Gadejuristen i et brev, der i dag er sendt til integrationsminister Mattias Tesfaye, regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen og socialborgmester i København Mia Nyegaard.

I brevet konstaterer Gadejuristen, at der allerede nu er rygter blandt gademigranter om, at man ved at kontakte Københavns Kommune ved symptomer risikerer at blive sendt på asylcenter og siden udvist.

>> LÆS OGSÅ: Corona rammer hjemløse ekstra hårdt

– Vi risikerer, at disse migranter fravælger at søge lægehjælp eller at kontakte kommunen, hvis de bliver smittet med corona, fordi de efterfølgende vil blive udvist, siger Maja Løvbjerg Hansen fra Gadejuristen.

– Regeringen må gøre op med sig selv, om udlændingeret skal stå over vores allesammens sundhed. De her migranter er jo en del af smittekæderne i samfundet, tilføjer hun.

16 hjemløse testet positive

I søndags blev 16 udenlandske hjemløse testet positive for coronavirus på et nødherberg i København. De 16 havde sovet på flermandsstuer og delt fællesarealer med andre hjemløse.

Herberget kontaktede Københavns Kommune, der krævede, at de frivillige på herberget skulle dokumentere, om de smittede havde lovligt ophold, før kommunen ville tage sig af dem og sikre den nødvendige isolation.

Det er ikke rimeligt, at de NGO-drevne sociale tilbud skal stå for den omfattende arbejdsopgave med at undersøge lovligt ophold. Det må kommunen selv sikre, skriver Gadejuristen i brevet.

– Det har været tungt at finde en løsning i forhold til de 16 smittede migranter. Nu er det slået fast, at 10 af dem har lovligt ophold. Dem sikrer kommunen et tilbud til. Andre er vi ved at finde en løsning for, men nogle er også forsvundet. Det er jo det, som sker, når regeringen siger, at migranterne skal udvises, når de er raske igen, siger Maja Løvbjerg Hansen.

Bud på løsning

Gadejuristen mener, at der skal findes en pragmatisk løsning, hvor alle migranter sikres undersøgelse og behandling uden at risikere efterfølgende udvisning.

– Den bedste løsning vil være, at migranterne tilbydes hjælp i de tilbud, som de kender. Det kan være Mændenes Hjem, Kirkens Korshær, Blå Kors og så videre. Derefter må regningen fordeles mellem kommunerne, der i dag har ansvaret for migranter med lovligt ophold, og Udlændingestyrelsen, der har ansvar for øvrige migranter, siger Maja Løvbjerg Hansen. 

– Det har kunnet lade sig gøre at lave al mulig hastelovgivning under coronaepidemien. Så må det her også kunne løses, tilføjer hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. apr. 2020 - 13:56   08. apr. 2020 - 09:45

COVID-19

ur@arbejderen.dk