18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flyselskab får kamp til stregen

Ryanair i Arbejdsretten

Flyselskab får kamp til stregen

Ryanair er vant til at få sin vilje i kampen mod overenskomster og ordnede løn- og arbejdsforhold. I Københavns Lufthavn er der dog lagt op et principielt slagsmål.

Den danske fagbevægelse kører i øjeblikket en sag mod det irske lavprisselskab Ryanair ved Arbejdsretten.
FOTO: ngn
1 af 1

Mens Ryanair hidtil har haft medvind fra EU-liberaliseringen af luftfarten, er selskabet kommet i modvind i Danmark, hvor det har oprettet en base i Københavns Lufthavn.

Fagbevægelsen har gode chancer for at vinde sagen mod Ryanair.
Henning Jørgensen

Den danske fagbevægelse kører i øjeblikket en sag ved Arbejdsretten. Her forsøger den at få medhold i, at den kan etablere faglig blokade mod det irske flyselskab. Formålet er at støtte kravet fra Flyvebranchens Personale Union, FPU, om en overenskomst med selskabet.

Gode chancer

Fagbevægelsen har gode chancer for at vinde sagen mod Ryanair, der er berygtet for behandlingen af sine ansatte og konsekvent nægter at indgå overenskomster, vurderer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet.

- Arbejdsretten skal tage stilling til, om Ryanair ved at oprette en base i Københavns Lufthavn udstationerer ansatte i Danmark, og at det derfor er EU's udstationeringsdirektiv, der gælder. Ifølge udstationeringsdirektivet er det de danske løn- og arbejdsforhold, der skal gælde for de udstationerede. Det er jeg ret sikker på, at det også er det resultat, Arbejdsrettens dommere når frem til, siger Henning Jørgensen til Arbejderen.

I andre EU-lande har Ryanair haft held med at appellere domme ved civile domstole, der er gået dem imod. Men i modsætning til de civile domstole kan Arbejdsrettens afgørelser ikke appelleres, forklarer Henning Jørgensen.

Vil hente hjælp hos EU

Hvis Arbejdsretten giver grønt lys til at indlede en blokade mod flyselskabet, vil det betyde, at selskabet ikke kan få leveret varer og tjenesteydelser fra virksomheder, der har overenskomst med en LO-fagforening.

Ryanairs topledelse har dog understreget, at det ikke vil få dem til at give op. Hvis Ryanair taber sagen i Arbejdsretten, vil flyselskabet forsøge at få EU-domstolen til at behandle sagen. 

Ryanair kan for eksempel forsøge at klage til EU-domstolen over, at EU-kommissionen udviser "passivitet" ved ikke at rejse en sag mod Danmark for at tillade den faglige blokade. Selskabet kan også eventuelt rejse en erstatningssag ved EU-domstolen for en kontant godtgørelse for denne undladelsessynd.

Endelig kan Arbejdsretten vurdere, at en Ryanair-blokade berører så vigtige og principielle spørgsmål omkring udstationeringsdirektivet, at den beder EU-domstolen om en forhåndsafgørelse - en såkaldt præjusticiel afgørelse. Det sidste vurderer Henning Jørgensen dog ikke som særligt sandsynligt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2015 - 06:30   01. maj. 2015 - 09:34

Ryanair

he@arbejderen.dk
To sager om Ryanair
  • I øjeblikket kører der to forskellige retssager om Ryanair i Danmark.

  • Den ene har LO anlagt ved Arbejdsretten for at få arbejdsrettens ord for, at en varslet blokade af Ryanair er i overensstemmelse med de fagretlige regler. I den forbindelse skal Arbejdsretten afgøre, om Ryanairs base i lufthavnen er omfattet af EU's udstationeringsdirektiv.

  • Den anden retssag har Ryanair anlagt ved Københavns Byret med påstand om, at ansatte i Københavns Lufthavn bragte flysikkerheden i fare, da de den 18. marts forsinkede Ryanairs første flyafgang fra lufthavnen. Ryanair kræver dom for, at "det forbydes Ekspeditionsarbejdernes Klub SAS Region Danmark såvel indirekte som direkte at udøve enhver form for chikane eller aktiviteter med det formål, at hindre og/eller forsinke Ryanairs fly".