06 Jul 2022  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Hadprædikant udløser social uro

Politi trak pistoler

Hadprædikant udløser social uro

Rasmus Paludan fortsætter sine provokatoriske enmandsaktioner efter søndagens uroligheder. Natten til søndag blev kendt antiracist chikaneret i sit hjem efter, at Paludan havde offentliggjort hendes adresse på Facebook.

Nørrebro søndag.
FOTO: Mathias Øgendal/Ritzau Scanpix
1 af 1

Urolighederne i København søndag er en reaktion fra nogle af de grupper, der er allermest pressede i det danske samfund, vurderer René Karpantschof, sociolog, forfatter, foredragsholder og samfundsdebattør.

Dem, der reagerer, kommer fra den underklasse, der er ramt af den neoliberale politik. 
René Karpantschof, sociolog

René Karpantschof var på Nørrebro i søndags og oplevede urolighederne tæt på. Han fortæller, at der var mange mennesker i gaderne, kvinder og mænd i forskellige aldre og både etniske danskere og københavnere med indvandrerbaggrund. Det var kun en lille del af dem, der kastede brosten mod politiet, tændte bål i gaderne og satte biler i brand. Politiet brugte tåregas og trak pistolerne mod uromagerne.

– Blandt deltagerne i urolighederne var der unge mænd med baggrund i indvandrermiljøerne men også andre, understreger René Karpantschof.

Ville brænde koranen

Urolighederne blev udløst af den racismedømte Rasmus Paludan, formand for partiet Stram Kurs, der ville gennemføre en af sine mange provokatoriske enmandsaktioner på Blågårds Plads. Hans plan var at afbrænde koranen, der af Rasmus Paludan betegnes Den Store Luderbog, og uddele tegninger af profeten i forskellige seksuelle situationer.

Men efter få minutter blev Rasmus Paludan angrebet og ført væk af politiet.

Det var Rasmus Paludans provokation, der udløste urolighederne, men der er tale om en indestængt frustration og vrede, der handler om langt mere end Rasmus Paludan, vurderer René Karpantschof.

– Paludan er jo ikke den eneste, der taler hånende og nedsættende om indvandrere og specielt muslimer. Det gør integrationsministeren og store dele af Folketinget også. Det skaber frustration. Det samme gør den sociale ulighed, der eskalerer i disse år. Folk oplever for eksempel lige nu, at de skal smides ud af deres almene boliger, fordi de skal privatiseres, konstaterer han og tilføjer:

– Dem, der reagerer, kommer fra den underklasse, der er hårdest ramt af den neoliberale politik. 

Sort kvinde chikaneret

Rasmus Paludan bebuder, at han vil gennemføre flere af sine provokationer. I dag klokken 16 vil han aktionere ved Bwalya Sørensens hjem.

Hun er sort og formand for bevægelsen Black Lives Matter i Danmark. Det er ikke første gang, at Paludan demonstrerer mod Bwalya Sørensen. Han har tidligere optaget en video foran hendes hjem, hvor han siger, at hun ligesom "de fleste negre i Sydafrika" er dårligt begavet.

De udtalelser er årsagen til, at Rasmus Paludan tidligere på måneden blev idømt 14 dages betinget fængsel for overtrædelse af racismeparagraffen. Efter dommen offentliggjorde han Bwalya Sørensens adresse på Stram Kurs' facebookside. Natten til søndag den 14. april fik hun og hendes børn så ubudne gæst eller gæster, der larmede udenfor deres hus og svinede hoveddøren til. Den eller de var væk, da politiet ankom

Paludan har også meddelt, at han vil demonstrere igen i morgen på Blågårds Plads.

– Det er en provokation, det han gør, siger Jette Thorstensen, formand for bestyrelsen for det almene boligbyggeri Blågården. Bestyrelsen mødes i aften, hvor formanden vil rejse debatten om søndagens begivenheder.

– For mig at se er der tale om entydig spekulation i konfrontation og mulige optøjer, siger formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt i en pressemeddelelse om Rasmus Paludans aktioner rundt omkring i landet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. apr. 2019 - 11:50   15. apr. 2019 - 14:47

Racisme

ur@arbejderen.dk