17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommission skal undersøge terrorlove

Efter omfattende kritik:

Kommission skal undersøge terrorlove

Regeringen holder nu sit løfte fra regeringsgrundlaget i 2011 om at få evalueret terrorlovgivningen.

Terrorlovene har skabt protester fra adskillige menneskerettighedsorganisationer siden indførelsen i 2002. Her fra en protest mod den såkaldte Lømmelpakke, som er en del af lovene.
FOTO: Martin Mounzer
1 af 1

Regeringen nedsætter i efteråret en kommission, der skal lave en samlet undersøgelse af terrorlovenes konsekvenser for retssikkerheden.

- Der har gennem længere tid raset en diskussion om, hvorvidt nogle af de tiltag, som er blevet gennemført, også i dag har den samme relevans. Det vil regeringen nu have en samlet undersøgelse af, siger skatteminister Morten Østergaard til Politiken.

Terrorlove burde være evalueret for år siden.
Ole Espersen, juraprofessor

Kommissionen skal evaluere Danmarks samlede indsats mod terrorisme, herunder konsekvenserne af terrorlovene, der blandt andet er blevet kritiseret for at give politi og efterretningstjeneste for vide beføjelser til at aflytte og gennemføre hemmelige ransagninger og for at skade retssikkerheden ved at åbne for administrative udvisninger.

- Terrorlovgivningen blev efter 11. september 2001 indført i en panisk og frygtstyret atmosfære, og derfor er det bestemt ikke alt, som har været særlig gennemtænkt. Derfor er det en god idé med en grundig evaluering, selv om den burde have være lavet for år siden«, siger  Ole Espersen, juraprofessor og formand for Retssikkerhedsfonden til Politiken.

- Men jeg håber, at kommissionen kommer til at være hurtigtarbejdende, for vi har set masser af eksempler på kommissioner, som har været mange år undervejs med deres konklusioner. Derfor bør man overveje, om den skal komme med løbende delkonklussioner, tilføjer han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. aug. 2014 - 09:21   13. aug. 2014 - 11:46

Retspolitik

ur@arbejderen.dk
Terrorlovene

De danske terrorpakker blev indført i 2002 og 2006. De har betydet en række nye magtmidler til politiet og PET:

  • Politiet kan lettere benytte telefonaflytninger, ransagninger og overvågning af internetbrug uden på forhånd at få domstolenes tilladelse.

  • Tele- og internetudbydere blev pålagt at registrere alle telefonopkald, sms-beskeder og hjemmesidebesøg. Oplysningerne skal gemmes i et år og kan udleveres til politiet.

  • Staten kan udvise udlændinge administrativt, hvis PET mistænker udlændingen for at være farlig, for eksempel i forbindelse med terror.