30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommuner og arbejdsgivere jubler

Blandet modtagelse af Antorinis reform

Kommuner og arbejdsgivere jubler

Danmarks Lærerforening kan se mange positive tiltag i regeringens udspil til folkeskolereform, men er rystet over, at regeringen vil hæve timetallet på bekostning af kvaliteten i undervisningen.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) fremlægger udspillet til folkeskolereform på pressemøde i tirsdags.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Kommunernes Landsforening (KL) er begejstrede for regeringens udspil til folkeskolereform. Udspillet får også topkarakter fra arbejdsgiverorganisationerne Dansk Industri og Dansk Erhverv. 

- Jeg kan konstatere, at regeringens tanker om en ny skole flugter med KL's, og det er naturligvis meget glædeligt, siger Erik Nielsen, formand for KL.

Erik Nielsen er tilfreds med planerne om flere timer i dansk og matematik, men hilser også velkommen, at leg, bevægelse og praktiske aktiviteter bliver en del af den længere skoledag, som regeringen lægger op til.

Men kommunernes helt store begejstring skyldes, at undervisningsminister Christine Antorini baserer sin reform på en ændring af lærernes arbejdstidsaftale, så den enkelte lærer skal undervise i en større del af sin arbejdstid. Det vil gå ud over tiden til forberedelse. 

Pistol for panden

Det har længe været KL's ønske at tage et grundlæggende opgør med lærernes arbejdstidsaftale. Nu er banen kridtet op til at tage den kamp ved de forestående overenskomstforhandlinger, hvor kommunerne på forhånd ved, at de har regeringens fulde opbakning. 

- Jeg tror, at det er første gang nogensinde, at en lovreform er koblet direkte op på resultatet af nogle overenskomstforhandlinger, som endnu ikke er gået i gang. Og der er allerede kommet meldinger om, at hvis lærerne ikke makker ret, vil et flertal i Folketinget tromle et lovindgreb igennen. Det er forhandlinger med en pistol for panden, siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.

Lærerne er positive overfor intentionerne om at tænke bevægelse og praktiske elementer ind i en mere spændende, nytænkende og alsidig undervisning. 

- Men det er ufatteligt, at regeringen tilsyneladende mener, at reformen kan finansieres ved at lærerne skal være dårligere forberedt til undervisningen. Flere timer giver ikke mening, hvis kvaliteten i undervisningen falder, mener lærerformanden. 

Han henviser til, at Finland, som er kendt for fremragende resultater i folkeskolen, har færre undervisningstimer end Danmark.

Bekymring for fri leg 

På det parlamentariske plan tager Folketingets største parti, Venstre, godt imod aftalen, som de langt hen ad vejen ser som deres egen politik.

Enhedslisten mener også, at der er gode initiativer i udspillet, som for eksempel flere undervisningstimer. Men partiet er skuffede over, at regeringen vil have lærerne til at betale ved at skære i deres forberedelsestid, og over at valgløfterne om færre børn i klasserne ikke bliver indfriet.

På linje med BUPL og forældreorganisationer er Enhedslisten også bekymret for, at de længere skoledage vil gå ud over børnenes frie leg og kreativitet og være dødsstødet for mange fritidshjem, SFO'er og klubber.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. dec. 2012 - 10:45   07. dec. 2012 - 10:45

Folkeskolen

ur@arbejderen.dk
Reform af folkeskolen

Hovedpunkter i regeringens folkeskolereform:

  • Alle børn skal have en længere skoledag, som også indeholder bevægelse, leg, udendørs aktiviteter og lektiehjælp. Der indføres såkaldte aktivitetstimer, hvor pædagoger kan være med i undervisningen

  • Børnehaveklasse til 3. klasse skal have 30 timers skoleuge. 4. til 6. klasse 35 timer og de tre øverste klassetrin 37 timer

  • Flere timer i dansk og matematik

  • Engelsk fra 1. klasse

  • Valgfag fra 7. klasse

Kilde: Undervisningsministeriet