22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommunister: Coronakrisen viser behovet for et andet samfund

Kapitalismens svagheder blotlagt

Kommunister: Coronakrisen viser behovet for et andet samfund

Kommunistisk Parti benytter Arbejdernes Internationale Kampdag til at fremlægge en række konkrete krav til forandring på både kort og langt sigt.

Storkapitalen kæmper for, at de ikke skal betale regningen for coronakrisen, siger Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti, der her ses foran Mærsk-bygningen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Coronakrisen har på kort tid betydet store forandringer i vores hverdag.

Coronakrisen har åbnet for en grundlæggende diskussion om indretningen af vores samfund. 
Jørgen Petersen, Kommunistisk Parti

Lige nu arbejder storkapitalen, erhvervslivet og mange politikere for at genskabe status quo fra før coronakrisen. 

Modsat peger en række folkelige bevægelser og progressive partier på, at den nuværende krise skal bruges som et gennembrud for tiltrængte samfundsforandringer.

>> LÆS OGSÅ: Debatten raser: Hvordan skal Danmark se ud efter coronakrisen

Det standpunkt har for eksempel Kommunistisk Parti, der benytter Arbejdernes Internationale Kampdag til at fremlægge en række konkrete krav til forandring på både kort og langt sigt.

>> LÆS OGSÅ: Mennesker før profit – for en styrkelse af den kollektive velfærd

Kapitalismens svagheder

– Coronakrisen har åbnet for en grundlæggende diskussion om indretningen af vores samfund. Den har vist, hvor store svagheder der er i det kapitalistiske system. Det er blevet meget tydeligt, at de frie markedskræfter ikke kan sikre befolkningens sundhed, siger Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti.

Han nævner blandt andet problemerne med at sikre tilstrækkeligt med testudstyr, værnemidler og andet sundhedsudstyr under coronaepidemien. 

– Helt absurd ser vi også lige nu, at snesevis af store medicinalvirksomheder arbejde hårdt på at være de første, der har en vaccine mod coronavirus klar, så de kan tjene styrtende med penge på det. I stedet skulle staterne samarbejde om at udvikle en vaccine, der kunne komme alle verdens befolkninger til gavn, også de millioner i fattige lande der ellers ikke har råd til en vaccine, siger Jørgen Petersen.

– I årtier har den nyliberalistiske kapitalisme hærget. Den offentlige sektor er blevet omtalt som tung, dyr og bureaukratisk og er løbende blevet beskåret, mens den private sektors konstante vækst, dereguleringen af finanskapitalen og de frie markedskræfters spil er blevet fremstillet som det, der sikrer befolkningens velstand og velfærd. Virkeligheden under coronakrisen har tydeligt afsløret, at sådan hænger det ikke sammen, tilføjer han.

Fællesskabet har vist sin styrke

Partiformanden peger på, at mens kapitalismens grundlæggende værdier har spillet fallit under coronakrisen, er det nogle af de grundlæggende ideer, der bærer socialismen, som har hjulpet Danmark så relativt godt igennem krisen, som det er tilfældet.

>> LÆS OGSÅ: "Solidariteten og fællesskabet vil hjælpe Danmark gennem coronakrisen"

– Først og fremmest har sundhedskrisen understreget betydningen af en stærk offentlig sektor og et stærkt offentligt sundhedsvæsen med lige adgang for alle. Derudover har vi set, at det er fællesskabet og solidariteten, der skaber løsninger på kollektive problemer. Det mest tydelige eksempel er de mange frivillige, der har meldt sig til at arbejde på sygehusene og på det sociale område, siger Jørgen Petersen. 

"Budskabet står klart, – et stærkt og velfungerende fællesskab kan give den tryghed, som vi har brug for. Hvis dette bringes videre til også at omhandle en fælles styring af samfundets formuer og værdier – så rammer vi socialismen", står der i udtalelsen fra Kommunistisk Parti.

Det er jo ikke, fordi kommunisterne tror, at socialismen er lige om hjørnet, understreger Jørgen Petersen. 

– Men den nuværende situation giver os en unik mulighed for at rejse en række vigtige krav og diskutere med en bredere kreds, hvad det egentlig er for et samfund, vi ønsker. Vi skal gribe den chance og gøre vores socialistiske vision mere konkret, erklærer han.

Krav til virksomheder

Kommunistisk Parti peger både på konkrete løsningsforslag her og nu midt i coronakrisen og på mere langsigtede krav.

Partiet støtter, at økonomisk ramte virksomheder får økonomisk hjælp, hvis de undlader at fyre folk. Samtidig mener kommunisterne, at statsstøtte skal ledsages af krav om ikke at udbetale udbytte til aktionærer og til at betale skat i Danmark. 

– Derudover burde staten have aktier i de virksomheder, der lige nu får hundredvis af milliarder i statsstøtte. Ellers er det jo i den sidste ende aktionærerne, der får gavn af statstilskuddet, påpeger Jørgen Petersen.

Kommunistisk Partis helt afgørende fokus i den aktuelle situation er at holde hånden under de mange arbejdere, der bliver fyret eller i forvejen er ramt af arbejdsløshed eller på anden måde er udsatte. 

Partiet mener, at der skal indføres et øjeblikkeligt coronatillæg til både dagpenge og kontanthjælp. 

– Mens storkapitalen i øjeblikket kommer med bud på, hvad monopolerne ønsker sig i den her situation, er vores fokus at forsvare arbejderklassens rettigheder og demokratiet, understreger Jørgen Petersen. 

Kampen om regningen

Han forudser en kamp, om hvem der skal betale regningen, på den anden side af coronakrisen. 

"Fagbevægelsen spiller en afgørende rolle i at stille samfundsmæssige politiske krav om, at arbejderklassen ikke skal betale for krisen", skriver Kommunistisk Parti i udtalelsen.

– Kampen kommer konkret til at stå om at få gennemført en finanslov og nogle økonomiaftaler med kommuner og regioner, der sikrer udbygning af den kollektive velfærd. Og at de offentligt ansatte ikke kommer til at betale ved en minusoverenskomst ved næste års overenskomstforhandlinger. De skal i stedet belønnes for deres indsats under krisen, mener Jørgen Petersen.

Blandt Kommunistisk Partis krav er også en skattereform, der omfordeler fra rige til almindelige arbejdere, samt indførelse af en statsbank, der i stedet for skattetænkning og fokus på store overskud til aktionærerne tager hånd om almindelige menneskers behov for at kunne låne penge på rimelige vilkår.

Opgør med EU-regler

Jørgen Petersen peger på en række centrale samfundsspørgsmål, som coronakrisen har sat til debat. Det gælder for eksempel den måde, vi producerer på. Skal vi fortsætte som hidtil eller stille helt andre krav til, at produktionen skal være klimavenlig? Eller om det hensigtsmæssige i at gå efter at få bil- og flytrafik tilbage på samme niveau som før krisen.

– Den voldsomme privatbilisme i storbyerne fører hvert år til hundredvis af dødsfald. Eksperter vurderer, at alene faldet i trafikken under coronakrisen vil spare omkring 80 menneskeliv i år. I stedet for at fortsætte som før krisen burde der sikres en massiv udbygning af den kollektive trafik, siger Jørgen Petersen.

– Også EU's stramme budgetregler har vist sig som helt ubrugelige under sundhedskrisen. Landene har haft behov for at gennemføre massive offentlige investeringer i stedet for at følge EU's sparepolitik, der i årevis har udhulet de europæiske sundhedssystemer og øvrige velfærd. Det er nu, vi skal sætte fuld fart på kravet om at komme ud af EU's finanspagt og få afskaffet budgetloven, siger Jørgen Petersen.

>> LÆS OGSÅ: Økonomer: Krisen kalder på et opgør med EU's neoliberale sparepolitik

Han er ikke i tvivl om, at fremtiden byder på hårde kampe, men glæder sig samtidig over de nye muligheder, der er skabt for forandringer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2020 - 08:02   01. maj. 2020 - 08:04

COVID-19

ur@arbejderen.dk