Flere medlemmer af Enhedslisten uddelte på årsmødet i weekenden hug til partiets folketingsgruppe for at have indgået en aftale, der indeholder liberalisering af de kommunale affaldssorteringsanlæg.
Vores kommunale, velfungerende affaldshåndtering skal liberaliseres med Enhedslistens stemmer. Det er ikke et særligt godt afsæt for næste års kommunalvalg.
Lasse Olsen, Aalborg
I juni indgik Enhedslisten sammen med regeringen, SF, Venstre, Konservative, Alternativet og Radikale Venstre en aftale om affaldssektoren.
Ifølge aftalen må kommunerne ikke længere eje og drive de kommunale affaldssorteringsanlæg, som kommuner over hele landet har investeret milliarder af kroner i. I stedet skal de kommunale anlæg i løbet af fem år omdannes til selvstændige virksomheder og sælges til private.
Både Kommunernes Landsforening (KL) og affaldsselskabernes brancheorganisation Dansk Affaldsforening er dybt bekymrede over kravet om salg og tvangsliberalisering.
LÆS OGSÅ: Kommuner tvinges til udbud og salg af affaldshåndtering
– Det blev egenhændigt besluttet af et flertal i folketingsgruppen, at Enhedslisten skulle være en del af affaldsaftalen. Aftalen betyder tvangsudbud af kritisk offentlig infrastruktur i form af kommunale affaldssorteringsanlæg. Konsekvensen er, at den kommunale affaldssortering nu skal drives ud fra private profitmotiver, lød kritikken fra medlem af Enhedslisten og rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune, Lasse Olsen.

– I Aalborg betyder det eksempelvis, at vores kommunale, velfungerende affaldshåndtering – som jeg og andre har kæmpet for skulle være på offentlige hænder – skal liberaliseres med Enhedslistens stemmer. Det er ikke et særligt godt afsæt for næste års kommunalvalg, at vores konkrete resultater i kommunerne bliver undergravet på Christiansborg, tilføjede han.
Også fra Frederikshavn var der kritik af aftalen.
– Det var forkert, at folketingsgruppen gik med i affaldsaftalen uden at høre hverken hovedbestyrelsen, lokalafdelingerne eller byrådsmedlemmerne. Aftalen har store konsekvenser for affaldshåndteringen ude i kommunerne. Enhedslisten er kendt for at være imod privatisering og for, at affaldssortering skal være på kommunale hænder, sagde Enhedslistens medlem af byrådet i Frederikshavns Kommune, Ida Skov.
Hun konstaterede, at det i Frederikshavn endelig er blevet en folkesag at gå imod privatiseringer, og at det derfor er ødelæggende, at Enhedslisten er gået med i en aftale, der vil privatisere området.
Også kritik fra hovedbestyrelsen
Otte medlemmer fra Enhedslisten i Albertslund havde stillet et ændringsforslag til den kriseplan, der blev behandlet på årsmødet. Ændringsforslaget indeholdt en kritik af støtten til affaldsforliget.
Finn Sørensen fra Enhedslistens hovedbestyrelse understregede, at hovedbestyrelsen har kritiseret affaldsforliget i sin beretning til årsmødet. Han mente ikke, at der var brug for at gentage kritikken i kriseplanen, og opfordrede derfor til at stemme ændringsforslaget ned.
– Der er skabt en myte om, at hovedbestyrelsen ikke har kritiseret folketingsgruppen for affaldsforliget. Hovedbestyrelsen skriver i sin beretning, at: "aftalen vil medføre øget liberalisering af affaldssektoren. Det er et tilbageskridt for Enhedslistens ønsker om en forsyningssektor under folkelig og demokratisk kontrol, hvor profitmotivet ikke er drivende. Det vil svække den indsats, som Enhedslisten har engageret sig i lokalt for at øge kommunernes indflydelse på og andel af affaldshåndteringen". Hvis det ikke er kritik, så ved jeg ikke, hvad det er, og hvorfor skal vi nedfælde det to gange, sagde Finn Sørensen.
Tæt afstemning
Den efterfølgende afstemning viste stor utilfredshed blandt de delegerede med folketingsmedlemmernes opbakning til en liberalisering af de kommunale affaldssorteringsanlæg.
141 stemte for forslaget om at kritisere liberaliseringen og slå fast i kriseplanen, at "det netop indgåede forlig med privatisering af store dele af affaldshåndteringen hæmmer den grønne omstilling og ikke er i overensstemmelse med Enhedslistens politik og principper".
Forslaget blev ikke vedtaget, da 152 stemte imod, og 13 undlod at stemme.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278