28 Mar 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Multinasserne betaler – stadig – ikke skat i Danmark

Nul kroner til fællesskabet

Multinasserne betaler – stadig – ikke skat i Danmark

I 2019 betalte virksomhederne i Danmark 72 milliarder kroner i selskabsskat. Men flere multinationale betaler stadig nul kroner i skat. Kun 40 procent af alle skattepligtige selskaber betaler skat i Danmark.

Enhedslistens skatteordfører Rune Lund foran den multinationale benzingigant Q8, der ikke har betalt selskabsskat i Danmark i 36 år.
FOTO: Privat
1 af 1

En række af de helt store danske og udenlandske firmaer betaler ikke en krone i selskabsskat i Danmark. Det fremgår af Skattestyrelsens årlige åbne skattelister for 2019, der netop er blevet offentliggjort.

Det er provokerende at se, at store multinationale selskaber år efter år ikke betaler skat i Danmark på trods af millionomsætninger. 
Rune Lund, Enhedslisten

Det drejer sig blandt andet om Q8, Burger King, Aldi, Lidl, Arriva, Scandic Hotels Holding A/S, Gate Gourmet, Fujitsu og Pernod Ricard.

Faktisk er det mere undtagelsen end reglen, at selskaber betaler skat i Danmark.

I 2019 betalte 87.000 selskaber selskabsskat. Det svarer til 40 procent af alle skattepligtige selskaber i Danmark, fremgår det af et faktaark fra Skattestyrelsen.

– Mange selskaber nyder uden at yde. Det er provokerende at se på, at store multinationale selskaber år efter år ikke betaler skat i Danmark på trods af millionomsætninger. Samtidig nyder de godt af veje og anden infrastruktur, et velfungerende sundhedsvæsen og gode uddannelser på højt niveau, der udklækker fremtidens arbejdskraft, konstaterer Enhedslistens skatteordfører Rune Lund.

– Konsekvensen er, at samfundet går glip af enorme beløb, der kunne være brugt til at ansætte flere pædagoger og sygeplejersker og finansiere den grønne omstilling. Der er akut brug for at genoprette velfærden og for at styrke den danske klimaindsats. Statskassen har altså rigeligt brug for midler. Det går ikke bare at sende regningen til almindelige mennesker. Virksomhederne skal også bidrage til fællesskabet.

Få virksomheder betaler stor selskabsskat

Det er nogle få virksomheder, der betaler en stor del af selskabsskatten.

Ti selskaber betalte 24 milliarder kroner i selskabsskat i 2019. Det svarer til en tredjedel af de i alt 72 milliarder kroner, der i alt blev indbetalt i selskabsskat i 2019.

Rune Lund understreger, at det kan være svært præcist at sige, hvilke selskaber der berettiget ikke betaler skat – eksempelvis fordi de reelt har et underskud – og hvor mange selskaber der bevidst udnytter huller i reglerne og eksempelvis flytter deres overskud til lande med en lav skattesats.

– Det er svært at tjekke, hvorfor et selskab ikke betaler skat, fordi det kræver en meget detaljeret viden om selskabernes økonomi og skatteforhold, som ikke er offentligt tilgængelig. Men vi ved, at der findes masser af huller, som selskaberne kan udnytte for at undgå at betale skat eller minimere deres skattebetaling. Det gælder eksempelvis en række af de danske fradragsregler, der er meget lempelige, forklarer Rune Lund.

Q8 sætter rekord

Benzingiganten Q8 har været i Danmark siden 1983 og har aldrig betalt skat til den danske statskasse.

I 2010 – for mere end ti år siden – lovede Q8, at selskabet regnede med at betale skat inden for fem år. Det skete altså ikke – og det sker nok ikke foreløbig.

I Q8's regnskab for 2019 kan man læse, at selskabet har et såkaldt skatteaktiv på 136 millioner kroner. Det er et beløb, selskabet kan trække fra, hvis de en dag får et overskud, de skal betale skat af.

Lidl vil ikke offentliggøre omsætning

I sidste måned kunne den tyske supermarkedsgigant Lidl åbne sin butik nummer 134 i Danmark. Alligevel har selskabet hverken betalt skat i 2018 eller 2019.

Lidl er et af de selskaber, der holder kortene tæt til kroppen. Den tyske supermarkedskæde har i alle sine år i Danmark valgt ikke at offentliggøre et eneste årsregnskab for deres forretninger. Derfor aner offentligheden ikke, hvor stor en omsætning Lidl egentlig har i Danmark efter 14 år i landet.

– Lidl er en familieejet virksomhed, som har valgt ikke at offentliggøre oplysninger om omsætning, mv. Vi har igen i år foretaget store investeringer i udviklingen af vores butikker, vores medarbejdere, et automatiseret lager i Køge og et nyt hovedkontor i Aarhus, forklarer Lidl Danmarks kommunikationschef, Morten Vestberg til Arbejderen. 

Aldi kæmper hårdt

Heller ikke Lidls konkurrent, Aldi, betaler skat i Danmark. Aldi offentliggør dog sit årsregnskab.

Men ifølge Skattestyrelsens åbne skattelister går det så dårligt for Aldi i Danmark, at den tyske supermarkedskæde i 2019 havde et underskud på 437 millioner kroner i Danmark.

I en mail til Arbejderen forsikrer Aldi om, at selskabet kæmper hårdt for, at deres forretning i Danmark begynder at give overskud.

"Selvom vi i de seneste 11 år ikke har haft held til at drive vores butikker med overskud, arbejder vi benhårdt på en turnaround, så vi kan gå fra minus til plus", skriver Aldis PR- og kommunikationsafdeling til Arbejderen.

Aldi ønsker ikke at oplyse, hvordan det kan være, at kæden har underskud i Danmark.

"Det er ikke noget, vi kan gå mere i detaljer med", skriver Aldi i sin mail til Arbejderen.

Ingen skat – men milliarder af statsstøtte til Arriva

Toggiganten Arriva betalte heller ikke en krone i skat i Danmark i 2019.

– Arriva betaler ikke selskabsskat, fordi vi historisk ikke har haft akkumuleret overskud. Sådan er dansk lovgivning på området, og den følger vi naturligvis. Når Arriva bliver et overskudsgivende selskab, vil vi også begynde at betale selskabsskat, forklarer Arrivas kommunikationschef i Danmark Pia Hammershøy Splittorff til Arbejderen.

Mens Arriva altså ikke betaler skat i Danmark, så er der en anderledes trafik den anden vej. 

Ud over billetindtægterne fra passagererne modtager Arriva en såkaldt kontraktbetaling fra staten – og dermed de danske skatteydere – for at køre tog i Danmark. I perioden 2020 til 2028 får Arriva i alt 1,6 milliarder kroner i kontraktbetaling fra den danske statskasse.

Gate Gourmet får millioner i hjælpepakke

Flere af selskaberne har ikke betalt skat i Danmark siden 2012, hvor de åbne skattelister blev offentliggjort første gang.

Et af disse selskaber er den multinationale virksomhed Gate Gourmet, der er baseret i skattelylande som Luxembourg og Cayman Islands.

Sidste år kunne Arbejderen efter en aktindsigt afsløre, at Gate Gourmet i 2020 har modtaget mindst 58 millioner kroner i coronahjælpepakke fra staten.

>> LÆS OGSÅ: Firma ejet i skattely på EU's sortliste har fået 58 millioner kroner fra hjælpepakker

Gate Gourmet ønsker ikke at udtale sig til Arbejderen om deres skattebetaling i Danmark, skriver firmaet i en mail.

Regler er for slappe

Men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at store virksomheder ikke betaler en krone i skat på trods af bugnende omsætninger?

Ifølge Rune Lund skyldes en stor del af virksomhedernes manglende skattebetaling, at de nuværende regler åbner op for, at virksomhederne kan jonglere rundt med deres omsætning og overskud og dermed undgå at betale den skat, de skal.

Han mener, at de internationale skatteregler er for slappe.

– Der skal strammes op på de såkaldte land-for-land-rapporter, hvor store selskaber eksempelvis skal oplyse, hvor de tjener deres penge, og hvor de betaler skat, forklarer Rune Lund.

Det er også for nemt at flytte patenter til skattelylande for at undgå at betale skat af den værdi, som patentet løbende skaber.

Men der skal også strammes op på de danske skatteregler.

– Eksempelvis kunne vi lukke de skattehuller, der opstår, når danske firmaer flytter patenter til skattelylande. Og vi kunne stramme op på de meget lempelige regler, som de store virksomheder kan bruge til at få en masse fradrag, eksempelvis fradrag for rentebetalinger, som er opstået, fordi virksomheder laver interne lån.

Herudover skal skattekontrollen styrkes.

– Der skal skrues op for kontrollen med virksomhedernes skattebetalinger. Vi ved, at når Skattestyrelsen gennemfører kontroller af multinationales skattebetaling, så bliver der hentet milliarder af kroner hos de her selskaber, lyder det fra Rune Lund.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. mar. 2021 - 06:15   24. mar. 2021 - 08:46

Skat

ml@arbejderen.dk