En dansk ledet operation. Et mål om at tage fanger, som efterfølgende udleveres til irakerne. En pressemeddelelse, som dagen efter beskriver operationen som en succes - også selvom den langt fra var det.
Kun fire måneder efter operation Green Desert i Irak gentog den danske bataljon den opskrift, der blev brugt til operationen - denne gang med fatale konsekvenser.
"En succes"
Den 10. april 2005 omkring klokken seks om morgenen bliver irakeren Abbas Allawi og tre andre irakere taget til fange under operation "Grey Wolf II" i byen Al Hartha i Irak. Allawi, som under operationen bliver betegnet Bravo One, er eftersøgt for mord, smuglervirksomhed, røveri og kidnapninger.
Ligesom operation Green Desert er denne operation planlagt og ledet af den danske bataljon, og under ransagningen fører en dansk officer an. Og ligesom operation Green Desert overlader danskerne fangehåndteringen til et britisk kompagni, som overtager de fire irakere efter de er taget til fange, og udleverer dem til irakisk politi.
Nogle dage efter ser en dansk patrulje Abbas Allawi igen, død og maltrakteret.
Det er bataljonshold 5, der udfører operationen. De har i februar afløst hold 4, det hold som udførte operation Green Desert, og "Grey Wolf II" er deres første store operation. Øverstkommanderende er oberst Henrik Lyhne, som har taget over efter den tidligere chef John Dalby.
Dagen efter sender bataljonens presseofficer, Christer Nielsen, en pressemeddelelse ud til de danske medier via Hærens Operative Kommando.
"Operationen lørdag nat blev en succes", skriver presseofficeren. "Bravo One er en meget frygtet irakisk forbryder."
>> SE PRESSEMEDDELELSEN "WE HAVE BRAVO 1" HER
I modsætning til operation Green Desert, hviler denne operation på mere end en kilde. Men i 2010 kunne flere danske medier fortælle, at operationen endte alt andet end succesfuldt.
Maltrakteret lig
Til Ekstra Bladet fortæller en anonym dansk soldat, at han sammen med sin patrulje nogle dage efter operationen så Abbas Allawi igen, død, indsmurt i blod og uden fingre.
"Vi fejrede fangsten ved at tage billeder af ham med en hætte over hovedet på ladet af en lastbil. Da vi overgav ham til de irakiske specialstyrker, talte vi om, at det ville han sgu nok ikke overleve", sagde han dengang.
Liget ser patruljen hos Allawis familie, som er ved at gøre det klar til begravelse.
Senere bekræfter militærjurist Jes Rynkeby Knudsen, som var med på operationen, overfor Information, at Allawi blev dræbt af irakisk politi.
"Jeg så billeder af hans lig efterfølgende", sagde han, men afviser dog at liget skulle mangle fingre.
Det er også Information, der på baggrund af lækkede dokumenter fra WikiLeaks, afdækker at Bravo One er Abbas Allawi.
>> SE WIKILEAKS' DOKUMENT OM GREY WOLF II HER
Af WikiLeaks' dokumenter kan man ifølge Information også se, at Allawi og hans tre medfanger bliver overdraget til en irakisk specialenhed inden for politiet, Tactical Security Unit (TSU) og transporteret til al Jamait-politistationen i Basra.
Det er den samme politistation, som de 36 fanger fra operation Green Desert blev udleveret til, og hvor de efter eget udsagn blev udsat for tortur i op til 70 dage.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278