25 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nødråb fra gaden: Coronasmitten breder sig med voldsom hast blandt hjemløse

Desperat situation

Nødråb fra gaden: Coronasmitten breder sig med voldsom hast blandt hjemløse

Organisationer og institutioner, der hjælper hjemløse, slår alarm og efterlyser hurtig handling fra regeringens side.

FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Coronasituationen blandt hjemløse i København er nu så desperat, at en række af de centrale organisationer og institutioner på hjemløseområdet retter et skarpt opråb til regeringen om, at der er behov for handling nu. 

Vi er bange for, at vi inden længe i værste fald vil se mange hjemløse og udsatte dø af covid-19.
Opråb fra 14 hjemløseorganisationer

"Vi er dybt bekymrede for, at vi om 14 dage vil se mange indlæggelser og alvorlige sygdomsforløb. Vi er bange for, at vi inden længe i værste fald vil se mange hjemløse og udsatte dø af covid-19. De første har vi allerede mistet. Vi har en chance for at bremse smitteudbruddet nu, hvor vaccinerne er kommet. Men Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at hjemløse først kan forvente at skulle vaccineres til april", står der i det åbne brev, der blandt andet er skrevet under af Gadejuristen, SAND – De Hjemløses Landsorganisation, Mændenes Hjem, Kofoeds Skole og Rådet for Socialt Udsatte.

>> LÆS OGSÅ: Det åbne brev

Opråbet kommer på baggrund af de seneste dages udvikling. I weekenden blev der konstateret 26 smittede beboere på et herberg i København. Kort efter var der 13 smittede på et andet herberg, og nu stiger antallet af smittede time for time.

Appel fra socialborgmester

Mandag var Københavns socialborgmester Mia Nyegaard ude med en opfordring til at sikre hurtig vaccinering af de hjemløse.

– Det ér en svær opgave at prioritere den knappe vaccinemængde. Det har jeg fuld forståelse for. Men her har vi altså at gøre med meget sårbare borgere, som har skrantende helbred. Selv om de måske kun er 40 år, er deres helbred som en 65-årigs. Vi skal være et samfund, der tager hånd om vores mest udsatte borgere, sagde Mia Nyegaard i en pressemeddelelse.

Udmelding fra minister rykker ikke

Dagen efter kom der melding fra socialminister Astrid Krag om, at nu ville hjemløse og socialt udsatte, der er i særlig stor risiko for at blive alvorligt syge af covid-19, blive vaccineret som en del af kategori 5, der er blandt de næste i vaccinekøen.

Det blev af mange medier udlagt som, at nu var alle hjemløse rykket op i vaccinekøen.

Men det er ikke tilfældet. Det er kun hjemløse, der bliver henvist af en læge på grund af en bestemt diagnose, der vil kunne blive vaccineret som en del af kategori 5. 

"Men sådan er virkeligheden for landets udsatte bare ikke. De har ofte ikke kontakt til sundhedssystemet, og deres sygdomme er udiagnosticerede og ubehandlede. Hvis der er nogen, der kender til ulighed i sundhed, så er det landets hjemløse og udsatte. Vi har i Danmark hjemløse, der dør af infektioner, som danskere ellers ikke er døde af de seneste 100 år, altså siden penicillinens opfindelse", skriver NGO'erne i deres brev til de tre ministre.

Krav om handling nu

De appellerer kraftigt til, at der ikke bruges mere tid på snak, men at der nu sikres handling i forhold til at hjælpe de hjemløse. Allerførst ved hurtigt at sikre vaccinationer ude der, hvor de hjemløse er. Og samtidig ved at skaffe tilstrækkeligt med omsorgspladser med værdige forhold og tilstrækkelig abstinensbehandling og derudover sikre effektiv forebyggelse af nye smitteudbrud.

Det åbne brev slutter med følgende kortfattede opfordring: "Hjælp os".

>> LÆS OGSÅ: Sammenhold fik ansatte og brugere på coronaramt herberg gennem krisen

Et lignende opråb kommer også fra tre af Danmarks største sociale kirkelige hjælpeorganisationer: Blå Kors, Kirkens Korshær og KFUM’s Sociale Arbejde. 

"Socialt udsatte bør prioriteres højt og vaccineres tidligt, hvis vi skal forebygge smittespredning i samfundet og undgå at skabe endnu større ulighed i sundhed", skriver de tre organisationer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2021 - 14:44   21. jan. 2021 - 15:39

COVID-19

ur@arbejderen.dk