11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ny hjemmeside mod CETA går i luften

Gang i modstanden

Ny hjemmeside mod CETA går i luften

En række organisationer sætter fokus på konsekvenserne af CETA-aftalen få uger før Folketinget skal tage stilling til den kontroversielle handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada.

Både i Danmark og i EU bliver der nu skruet op for protesterne mod CETA handels- og investeringsaftalen mellem EU og Canada.
FOTO: Alex GD/Stop TTIP
1 af 1

I dag går Fællesinitiativet stop CETA og TTIP i luften med en ny hjemmeside Stop-ceta.dk, der sætter fokus på konsekvenserne af handels- og investeringsaftalen mellem EU og Canada, den såkaldte CETA-aftale.

Fællesinitiativet består af en række miljø- og ulandsorganisationer, partier og fagforeninger, der er gået sammen i en dansk kampagne mod CETA-aftalen.

Det nye netværk sikrer, at modstanden kan fortsætte frem mod - og efter - Folketinget har taget stilling til aftalen.

Udover at få en masse baggrundsviden om CETA, kan du også skrive under mod aftalen via hjemmesiden. Netværket har oprettet Facebook-siden Stop CETA Danmark.

Modstanden mod handels- og investeringsaftalerne begynder at tage form, samtidig med at Folketinget i næste måned ventes at tage stilling til CETA-aftalen.

Fuld fart på aktiviteter

Torsdag den 23. marts indkalder netværket til demonstration mod CETA-aftalen. Demonstrationen starter ved Udenrigsministeriet klokken 16 og går herfra til Christiansborg Slotsplads.

Forud for demonstrationen afholder netværket en aktionsuge - fra den 13. til den 20. marts - rundt om i landet.

Og den 26. februar er der aktivistdag hos Mellemfolkeligt Samvirke. Her vil der være to politiske oplæg om CETA-aftalen. Og herefter er der udveksling af ideer til aktiviteter mod aftalen.

Der bliver også taget lokale initiativer. Den 13. februar er der opstartsmøde i Aalborg for at få stablet et lokalt Stop TTIP og CETA-netværk på benene. I går efter redaktionens deadline var der møder i Roskilde og Slagelse for at starte lokal modstand op.

I oktober sidste år stod mere end 50 miljø- og ulandsorganisationer, fagforbund og fagforeninger og politiske partier bag en fælles demonstrationen mod CETA og TTIP-handelsaftalerne. Det nye netværk sikrer, at modstanden kan fortsætte frem mod - og efter - Folketinget har taget stilling til aftalen.

Demonstration foran EU-parlamentet

Det er ikke kun i Danmark, at modstanden mod CETA-aftalen udvikler sig. 

I Østrig har 562.552 borgere på bare en uge skrevet under på kravet om at sende CETA-aftalen til folkeafstemning. Det svarer til, at otte procent af befolkningen har skrevet under.

I Holland har 195.000 borgere skrevet under på kravet om en folkeafstemning om CETA-aftalen. Hvis de når 300.000 underskrifter, vil CETA-aftalen blive sendt til folkeafstemning i Holland.

På onsdag skal EU-parlamentet tage stilling til CETA-aftalen. Samme dag har en række organisationer indkaldt til fælleseuropæisk demonstration foran parlamentet. Der bliver arrangeret busser fra Frankrig, Belgien, Holland, Spanien,Tyskland og Østrig.

>> LÆS MERE om demonstrationen foran EU-parlamentet på onsdag

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. feb. 2017 - 05:06   13. feb. 2017 - 14:46

CETA

ml@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA